Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Manja en haar familie: ‘In ons huis zit bijna overal een verhaal achter’

Door Bonnie Dekkers 28 oktober 2019

Deze week kijken we binnen bij Michiel (36), Manja (40), Jasmijn (8) en Jelte (5). Zij wonen in een jaren ’30 huis aan de Julianaweg, wat vroeger onderdeel was van de Waterlinieweg. De straat is daardoor erg breed en om er toch nog iets bijzonders van te maken, is er door een architect een rozenperk gepland. Dat het groen niet alleen beperkt blijft tot buitenaf, blijkt als we hun huis binnenstappen. “In ons huis brengen we buiten juist naar binnen, in plaats van andersom.”

Labrelatie

Michiel en Manja kennen elkaar vanuit hun werk in een Amsterdams ziekenhuis, waar zij als collega’s een ‘labrelatie’ kregen (ze werkten beide in het lab). De keuze om in Utrecht te settelen was snel gemaakt. “Alles zit hier op tien minuten afstand fietsen”, begint Manja te vertellen. “Met dat in ons achterhoofd gingen we op huizenjacht. We gingen door diverse wijken fietsen en kwamen op een gegeven moment dit huis tegen. Het was een oud studentenhuis en er moest wel het een en ander verbouwd worden. Gelukkig kan ik daar wel goed doorheen kijken en zie ik overal wel potentie in. Zo ook in dit huis.”

Tekst gaat onder de foto’s verder

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Zelfgemaakte meubels

Michiel en Manja hebben het huis helemaal eigen weten te maken. “De gordijnen in onze slaapkamer heb ik zelf gemaakt. Ik kon niet vinden wat ik zocht en ik houd ervan om creatief bezig te zijn. Toen heb ik met een stuk aardappel de gordijnen bestempeld.” Ook een aantal van de grote meubels zijn zelfgemaakt. “Bijvoorbeeld de klepbank aan de eettafel en de tv-kast.” De grote kast in de woonkamer heeft het stel zelf ontworpen. Dat ze een goed geoliede machine zijn, blijkt wel uit de taakverdeling. “Ik heb een cursus interieur styling gedaan. Ik bedenk vaak het ontwerp en kijk of de maten en details kloppen. Michiel voert het dan uit en staat vervolgens in de tuin te zagen”, vertelt Manja trots. Manja en Michiel vinden het erg belangrijk dat hun persoonlijkheid overal in terugkomt. “Aan de tv-kast hangen bijvoorbeeld lapjes, die had ik nog over van die cursus. Hiermee kan je de kastjes opentrekken.”

Een tweede leven geven

Naast dat er veel spullen in huis zelf worden gemaakt, komen er ook spullen uit de kringloopwinkel of Marktplaats. “Ik geef spullen graag een tweede leven.” In de keuken hangt bijvoorbeeld een ouderwetse koffiemolen. “Die vond ik gewoon heel erg mooi. Ik drink niet eens koffie!”, geeft Manja eerlijk toe. Daarnaast hangen er door het hele huis ook tekeningen van de kinderen en schilderijen van de moeder van Michiel. “Op die manier houden we de leeftijdfases van de kinderen op een bijzondere manier bij”, vertelt Manja over de creaties van Jasmijn en Jelte. “De moeder van Michiel kan heel erg mooi schilderen. Haar schilderijen hangen wij graag op en zie je door het hele huis. In dit huis zit eigenlijk overal wel een verhaal achter. Een kapotte lattenbodem van Jasmijn haar bed hangt nu bijvoorbeeld in de keuken met enkele plantjes eraan.”

Tekst gaat onder de foto’s verder

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Buiten naar binnen gehaald

In het huis van Michiel en Manja zie je veel planten. “We hebben ervoor gekozen om buiten naar binnen te halen. Je zit toch in de stad en de natuur misten wij wel. Zelfs in de badkamer hangen planten!”, zegt Manja terwijl ze ons het bewijs toont. We lopen de tuin in, waar Manja ons vertelt over alle planten en bloemen die er bloeien. Het is van alles door elkaar en eigenlijk teveel om op te noemen. “Onze schuur heeft een sedumdak, om de dieren te verwelkomen. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, het is ook nog eens goed voor de natuur.” Begin volgend jaar wordt er een extra verdieping op het huis van Michiel en Manja gezet. Hier komt Manja haar eigen (kinder)coachpraktijk, Op Het Yogamatje. Ook dat wordt waarschijnlijk een groen dak, met zonnepanelen. “Wonen in de stad kan dus best groen zijn!”

Tekst gaat onder de foto door

Foto: indebuurt Utrecht

Onderdeel van de Waterlinieweg

Ook in de buurt is natuur belangrijk. Zo was de Julianaweg vroeger onderdeel van de Waterlinie. De straat is hierdoor erg breed en er is door een architect ooit een rozenperk aangelegd. Deze wordt onderhouden door de hele buurt. “We hebben zelfs een schoffel-app”, zegt Manja een beetje lachend. “Eerst wilde de gemeente hier meer parkeerplaatsen. Daar was de buurt op tegen. Toen is er besloten om deze rozen te plaatsen, onder de voorwaarde dat de buurt het zelf ging onderhouden.” En dat gebeurt ook. “Het leuke hieraan is dat je de buren op andere momenten ziet en spreekt. De kinderen zitten ook in de buurt op school en hebben veel vriendjes in de straat wonen. Er staat een trampoline voor de kinderen en er is een speeltuin op loopafstand. Het brengt mensen samen.”

Meer wooninspiratie?

Binnenkijken bij Piet en Ietje, die een enorme muurschildering van Utrecht in hun huis hebben

Als je regelmatig op indebuurt kijkt, weet je dat we maar wat graag binnenkijken in de stulpjes van ...

Zo ontdek je welk matras bij jou past: indebuurt test het

Binnenkijken bij Daniël en Emmi: ‘Dankzij het werk van Emmi hebben wij dit huis’

adv.