Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Loes in Pijlsweerd-Zuid: ‘Dit huis voelt als dat van Friends’

Door Bonnie Dekkers 10 augustus 2020

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Utrecht. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het weer een verrassing voor ons wanneer we aanbellen bij iemand om binnen te kijken. Deze week zijn we op bezoek bij Loes (29) die via een datingapp aan haar appartement kwam en met haar bovenburen dikke vriendinnen is geworden.

De relatie van Loes liep spaak en omdat ze graag in Utrecht wilde blijven, ging ze op zoek naar een nieuwe woning. Na tijdelijk steeds in kamers van vriendinnen te hebben gewoond, kreeg ze uit onverwachte hoek een aanbod. “Via Happn was ik met een jongen aan het daten en die zou op deze plek gaan wonen. Ik dacht: dan zou ik misschien in zijn huidige appartement in Wittevrouwen kunnen trekken. Twee weken voordat ik daarheen zou verhuizen, kon zijn verhuizing vanwege privéomstandigheden niet doorgaan. Toen vroeg hij: is die woning in Pijlsweerd niks voor jou? Ik twijfelde, want ik wilde graag in Wittevrouwen wonen, maar heb uiteindelijk toch voor dit appartement gekozen.”

Friends huis

En dat bleek een schot in de roos. Loes vertelt: “Ik ben samen met een vriendin gaan kijken. Dit appartement bleek veel groter en had een tuin. Zij zei: je bent gek als je het niet doet. Inmiddels woon ik er drie jaar. Het huis is opgesplitst in drie woonlagen: ik woon op de begane grond, op de eerste etage heb je een appartement en daarboven een studio.” Loes leerde de meiden boven haar kennen en dat klikte gelijk goed. “We werken allemaal, hebben dezelfde leeftijd en zijn single. Vanaf het begin klikte het supergoed en in de loop der jaren is er een hechte vriendschap gevormd. We maken weleens grapjes dat we een Friends of Sex and the City huishouden zijn. We komen makkelijk bij elkaar over de vloer: van koffie lenen tot samen ontbijten en avondjes doorhalen. Wij zijn echt een match gebleken.”

Tekst loopt door onder de foto

Op de twee etages boven Loes, wonen haar vriendinnen. Foto: indebuurt Utrecht

Eigen plek

Loes mag er dan alweer een tijdje wonen, ze gaat voorlopig nog niet weg. “Dit huis is zo mij. Het is de plek die ik, na mijn relatie, eigen kon maken. Naast mijn ouderlijk huis voelt dit ook echt als thuis.” De straat waar de Utrechtse woont mag dan bekend staan als een drukke fietsstraat, toch merkt ze daar weinig van. “Eenmaal binnen hoor je niks. Misschien komt dat door het dubbele glas. Ik vind het heerlijk om aan tafel bij het raam te zitten en zit er nu dagelijks aan te werken. Je ziet iedereen langsfietsen en zwaaiende buurtkinderen. Ik heb een hechte vriendengroep en we spelen vaak een spelletje aan tafel. Mijn huis is ook wel een centrale plek. Iedereen komt hier samen, ook vrienden die samenwonen. Die komen dan zonder partner”, grapt ze.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Herinneringen

De Utrechtse noemt haar interieur een ‘samenraapsel van toen mijn relatie uitging, nieuwe meubels en dingen die ik op reis heb verzameld’. “Als ik zo rondkijk, komt er ook veel uit de kringloop. De eettafel en stoelen bijvoorbeeld. Ook heb ik een aantal dingen in huis die al lang met mij meegaan. Achter de eettafel staat een witte kist van mijn ouders. Vroeger zaten daar Barbiepoppen in. Het reist al sinds mijn studententijd met mij mee. In het oranje kistje zitten allerlei foto’s, kaartjes en kleine dingen met een grote emotionele waarde. Als er brand uit zou breken, zou ik die meenemen. En de kist ook! Maar meer omdat ik die al zo lang in mijn bezit heb”, zegt Loes lachend.

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: indebuurt Utrecht

Liever de straat dan de tuin

Een beetje verstopt achter het huis vind je een tuin. Een droom voor veel Utrechters, maar niet per se voor Loes. “Ik kom eigenlijk weinig in de tuin, omdat ik niet graag in de zon zit”, zegt ze eerlijk. “Dit jaar heb ik het pas voor het eerst wat gezelliger gemaakt. In de zomer breng ik er vooral tijd door met vriendinnen. Maar als ik heel eerlijk ben: ik zit vaker voor aan de straatweg dan achter koffie te drinken. Het fijne daaraan is dat er voor van alles langskomt. In de tuin zou je niet denken dat je midden in de stad zit, het is er doodstil. We hebben veel contact met mensen uit de straat. Ik heb op verschillende plekken in Utrecht gewoond, maar hier komen veel verschillende culturen en gezinnen samen. Van studenten en starters, tot ouderen hier in de straat. Het is een fijne plek om te wonen.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Bijzondere plek

Het allerleukste aan de plek waar Loes woont, is dat ze er met vriendinnen woont. “Het huis heeft nogal wat gebreken. Het is oud en er is telkens weer wat. Zo brokkelde laatst de muur in de douche af. Maar het is zo’n fijne ruimte en ik heb alles voor mezelf. Tegelijkertijd kan ik altijd gezelschap opzoeken. Het voelt als een volwassen studentenhuis met eigen woningen onder één dak. En de locatie, die is ook top. Ik kan overal naar toe lopen; het station of de stad. Of ik stap op mijn racefiets richting de Vecht. Het mag wel duidelijk zijn hè,” zegt ze glimlachend. “Voor mij is dit een heel bijzondere plek.”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

Binnenkijken bij Marleen en Ruben in Lombok: ‘De draagbalk in de keuken is ons pièce de résistance’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Utrecht. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het...

Binnenkijken in de Utrechtse woonboot van Anne-Marie en Rex: ‘Iedereen heeft hier het vakantiegevoel’

Binnenkijken bij Huize Panda in Kanaleneiland: ‘Wij zijn best trots op onze biertoren’

Binnenkijken bij Anne en Dennis: ‘We noemen het ons mini-boerderijtje in het centrum’

Binnenkijken bij Zita en Ziyad aan de Muntkade: ‘We delen een dakterras van 80 vierkante meter met alle buren’

Binnenkijken bij Larissa in de Schildersbuurt: ‘De gouden eenhoornlamp heb ik meegesleept door heel Amerika’

adv.