Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Lisa in Ondiep: ‘Ik voel me hier als een vis in het water’

Door Noortje Janssen 21 september 2020

Lisa Warnars (29) woont in een complex voor licht verstandelijk beperkten in de wijk Ondiep. Met de befaamde watertoren aan de overkant van de straat en haar favoriete winkel Action om de hoek, voelt ze zich als een vis in het water.

Het was ongeveer drie jaar geleden toen ze met haar ouders op zoek ging naar een woning. Via het bemiddelingsbureau MEE is ze, na anderhalf jaar op een wachtlijst te hebben gestaan en een intakegesprek, in deze woning terecht gekomen. “Kort na het gesprek werd ik gebeld en werd me verteld dat ik hier mocht komen wonen”, blikt Lisa tevreden terug.

Brandwerende gordijnen

Toen Lisa introk in haar nieuwe paleisje, was de woning van bijna alle gemakken voorzien. “De begeleider die ons rondleidde, vertelde dat als er nog dingen ontbraken, de organisatie dat zou oplossen.” Zo mocht Lisa zelf nieuw laminaat en brandwerende gordijnen uitkiezen en kreeg ze ook nog een spiksplinternieuwe kookplaat voor in de keuken. De brandwerende gordijnen zijn ook niet verkeerd volgens Lisa. “Zo gaat alles minder snel in de fik”, grapt ze.

Tekst loopt door onder de foto’s

Zelfstandig wonen

Dit is de eerste keer in Lisa’s leven dat ze zelfstandig woont. Voordat Lisa geheel op zichzelf woonde, woonde ze in een trainingshuis van de Biltse Grift. Hier leerde ze samen met andere jongeren hoe het is om zelfstandig te wonen. Het pand waar ze nu woont is overigens niet geheel zelfstandig. “Het is begeleid zelfstandig wonen. Eens per week komt er een begeleider langs voor een gesprekje en ze staan altijd 24 uur per dag stand-by als je ze nodig hebt”, vertelt Lisa. En ook al woont Lisa nu op zichzelf, haar familie is altijd in de buurt. “Eigenlijk woont iedereen hier heel dichtbij”, vertelt ze tevreden.

Blauwtinten

Lisa zou haar interieur omschrijven als ‘vintage’. Veel van de meubels hebben een blauwe tint, wat ervoor zorgt dat het een geheel vormt. Voor meubels of kleine frutseltjes gaat ze naar de Ikea of naar haar favoriete winkel Action. “De houten tafel en blauwe stoelen heb ik van mijn oom gekregen”, vertelt Lisa. Daarnaast bevindt ze zich graag in de keuken. “Ik vind het heel leuk dat je alles zo goed kan zien omdat alles open is”, zegt ze terwijl ze naar de kast wijst. “Hier heb ik bijvoorbeeld al mijn servies uitgestald”, vertelt ze.

Tekst loopt door onder de foto’s

Ontmoetingsruimte

Het pand waar Lisa woont is gedeeltelijk bedoeld voor jonge mensen met een verstandelijke beperking die op zichzelf gaan wonen. Ze heeft dan ook veel contact met de andere bewoners. “Ik heb heel veel contact met de buren. We gaan regelmatig bij elkaar op de koffie en als het mooi weer is gaan we weleens barbecueën”, vertelt Lisa. Bovendien is er ook nog een gezamenlijke ontmoetingsruimte waar de bewoners elkaar regelmatig treffen. “Voorheen gingen we daar dan gezamenlijk eten en koffiedrinken”, zegt Lisa. “Maar nu door de coronacrisis gebeurt het wat minder.” Zo nu en dan gaan de bewoners er nog weleens een bakkie doen, met de gepaste afstand natuurlijk.

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

Binnenkijken bij Pim en Richard op de 27e etage van woontoren de SYP: ‘Met hoogtevrees is dit écht hoog’

Pim (25) en Richard (24) wonen nu al zo’n anderhalf jaar in de woontoren de SYP, gelegen in het Utre...

Binnenkijken bij Nikkie in een voormalige meisjesschool: ‘Ik wilde een klimrek als roomdivider’

Binnenkijken bij Robins ‘tiny house’ in Lombok: ‘Spullen kan ik amper kwijt, maar het is wel knus!’

Binnenkijken bij Loes in Pijlsweerd-Zuid: ‘Dit huis voelt als dat van Friends’

Wat kost een keuken nou eigenlijk? Doe de quiz!

Lekker even gluren: 5 x Utrechtse huizen waar we een kijkje namen

adv.