Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Karla in Overvecht: ‘Ik heb 300 planten’

Door Bonnie Dekkers 11 mei 2020

Voor onze rubriek ‘Binnenkijken bij’ gaan wij wekelijks op pad en kijken wij binnen bij Utrechtse woningen. Nu ook wij thuiswerken en ons huis zo min mogelijk verlaten, kijken we via onze laptop virtueel binnen bij Utrechters. De foto’s worden door de bewoners gemaakt. Deze week kijken we binnen bij Karla (31), die met haar vriend Pim (32) in Overvecht woont. Karla haar grootste passie? Planten!

Zes jaar geleden verruilde Karla Mexico voor Wageningen. Hier volgde ze een master en ontmoette ze Pim. Sinds twee jaar woont het stel samen in Overvecht. Hoe Utrecht haar bevalt? “Ik vind Utrecht heel leuk. In de stad waar ik vandaan kom wonen 4,5 miljoen mensen. Alles is daar 24/7 open. Toen ik vanuit daar naar het veel kleinere Wageningen verhuisde, was dat erg wennen. Daarom ben ik blij dat ik nu in Utrecht woon. Ons appartement ligt dichtbij het centrum, de huurprijs is goed en er is veel groen in de buurt.”

Het zit in de familie

Alhoewel Karla graag buiten is, nestelt ze zich net zo graag tussen het groen in haar huis. “Het grappige is dat ik in Mexico nooit planten had. De liefde daarvoor zit wel in de familie, zo zijn mijn grootouders bijvoorbeeld dol op rozen en fruitbomen. Toen ik naar Nederland kwam, wilde ik graag mijn eigen planten. Nu heb ik er driehonderd: honderd in het laboratorium waar ik werk en tweehonderd thuis. Omdat ik voorlopig niet naar kantoor kan, heb ik die planten naar huis gehaald.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Cacti en vetplanten, waar Karla er een hoop van heeft | Foto: Karla Ivette
De lievelingsplant van Karla: de orchidee | Foto: Karla Ivette
Foto: Karla Ivette
Foto: Karla Ivette

Geen nieuwe planten meer

Wat Pim vindt van al die planten in huis? Karla begint te lachen: “Hij heeft mij verboden om nog meer planten te kopen. Hij zegt dat we geen ruimte meer hebben en dat ik pas weer nieuwe mag kopen als we een groter huis hebben.” Als een soort van compromis staat er een squatrek in de woonkamer. “Pim is dol op sporten en in de sportschool was het squatrek steeds bezet. Hij zei: ‘jij de planten, ik dit rek’.” Waarom het rek midden in de woonkamer staat? “We hebben nergens anders plek”, zegt Karla een tikje gegeneerd.

Tekst loopt door onder de foto

Het squatrek in de woonkamer | Foto: Karla Ivette

In de woonkamer, slaapkamers en keuken

Door het hele huis staan planten: in de woonkamer, drie slaapkamers en keuken. Behalve op het toilet, want daar is het te donker volgens Karla. Daar hangt dan wel weer een schilderij van een boom. “Soms is Pim mij kwijt. Dan roept hij mij en vindt hij mij weer in een van de slaapkamers, liggend op bed terwijl ik naar mijn planten kijk.”

Tekst loopt door onder de foto’s

De woonkamer | Foto: Karla Ivette
De keuken | Foto: Karla Ivette
De slaapkamer van Pim en Karla | Foto: Karla Ivette
De woonkamer | Foto: Karla Ivette
Een van de logeerkamers | Foto: Karla Ivette
Een van de logeerkamers | Foto: Karla Ivette

Aapjes uit Mexico

Je zou denken dat er geen plek meer vrij is in huis, maar tussen het groen vinden we toch veel souvenirs die het huis persoonlijk maken. “We hebben veel spullen uit Mexico, maar ook landen waar we samen heengingen, bijvoorbeeld Maleisië.” De favoriete souvenir van Karla hangt hoger dan de hangplanten: drie aapjes die het stel meenamen tijdens een reis door de Mexicaanse jungle.

Tekst loopt door onder de foto

Karlas favoriete souvenir | Foto: Karla Ivette

Elke zondag, drie uur

Alhoewel Karla van Pim voorlopig geen nieuwe planten meer mag kopen, is ze heel erg blij met hun appartement. “We hebben veel ruimte en dankzij de extra slaapkamers kunnen er altijd vrienden blijven logeren. Dan moeten ze wel tussen de planten slapen”, zegt Karla lachend. En dan misschien wel de belangrijkste vraag: hoelang is ze bezig met het wateren van de planten? “Elke zondag drie uur.” Ben je benieuwd hoe Karla haar planten verzorgd of heb je vragen of hoe je jouw eigen planten het beste verzorgt? Onlangs richtte Karla haar eigen YouTube-kanaal op: Chlorophyll is the new Black.

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

Binnenkijken bij Kirsten in de Neudeflat: ‘Aan deze kant voel ik mij veel meer thuis’

Voor onze rubriek ‘Binnenkijken bij’ gaan wij wekelijks op pad en kijken wij binnen bij Utrechtse wo...

Binnenkijken bij Sanne en Rein in Kanaleneiland: ‘Ons bad hangt aan het plafond’

Binnenkijken bij Pascal in Hoograven: ‘De jukebox zag ik in een film van Quentin Tarantino’

adv.