Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Jepke in Oudwijk: ‘Ik gok dat mijn hele interieur uit de kringloopwinkel komt’

Door Bonnie Dekkers 17 februari 2020

Op de redactie zijn we erg fan van onze rubriek ‘binnenkijken bij’. En wij niet alleen, ook onze volgers! Zo krijgen we regelmatig leuke reacties met vervolgens een uitnodiging om bij diegene binnen te komen kijken. Deze week gaan we op bezoek bij zo iemand. Jepke (36) woont samen met haar kat Nena in een arbeiderswoning in Oudwijk. Ze is een enorme kringloopfan en maakt ook nog eens spullen zelf. Als dat niet zorgt voor een bijzonder interieur!

Wonen in Oudwijk

Jepke en haar kat Nena wonen zo’n drie jaar aan de Oudwijkerveldstraat. De woning kon ze overnemen van een vriendin. “Ik woon al zo’n veertien jaar in Utrecht. Ik ben al een paar keer verhuisd en woonde hiervoor in Overvecht. Dit is een hele mooie wijk, zo’n cultuurverschil met Overvecht.” Jepke vindt deze wijk een dorpje op zich: “Aan de Burgemeester Reigerstraat zitten veel kleine ondernemers, dat maakt het gezellig. Je hoeft niet helemaal naar het centrum voor de winkels.”

Kringloopverslaving

Jepke is een enorme krinloopfan en we zijn dan ook erg benieuwd hoe dit zich in haar woning uit. “De kringloopverslaving zit in mijn genen. Bij mijn ouders thuis was altijd alles tweedehands. Met hen ging ik altijd mee op jacht.” Jepke herinnert zich het nog goed: “Op zaterdagochtend gingen we altijd naar de Leprawinkel, een tweedehandszaak waarvan de opbrengst naar de Lepra Stichting gaat. In het begin vond ik het vies, vooral de kleding. Nu niet meer. Het is een soort schatzoeken.” Hoe ze het ultieme item vindt? “Ik ga vaak kijken, maar ben nooit op zoek.”

Alles voelt als een geheel

Door de jaren heen heeft Jepke zo haar hele interieur verzameld. “De laatste tijd is het qua grote spullen wat meer steady, er zijn vooral dingen uit gegaan. Ik merkte dat ik meer rust wilde en breng nu veel dingen terug of verkoop ze.” Ze is nu dan ook erg blij met de samenstelling van spullen. “Ook al heb ik alles afzonderlijk gekocht, het voelt als een geheel. Ik heb wel gevoel voor het uitzoeken van spullen. Mijn vrienden moeten altijd lachen om wat ik nou weer heb meegenomen. Maar wanneer ik thuiskom met iets, dan past het altijd wel. Ik ben visueel ingesteld.”

Tekst loopt door onder de foto’s

De woonkamer | Foto: indebuurt Utrecht
De stoel waarin Jepke graag zit | Foto: indebuurt Utrecht
Kringloopitems | Foto: indebuurt Utrecht
De keuken | Foto: indebuurt Utrecht
Jepke haar slaapkamer | Foto: indebuurt Utrecht
Jepke haar brocheverzameling | Foto: indebuurt Utrecht
Opbergruimte | Foto: indebuurt Utrecht

Ekster

Jepke geniet ervan als iets een mooie kleur of vorm heeft en noemt zichzelf dan ook lachend een ekster. “Op de Koningsmarkt heb ik een lamp met verschillende kleurtjes gekocht. Die man kwam uit Iran en haalde geld op voor mensen die familieleden waren verloren. Hij vond het erg leuk dat ik zo enthousiast was over de lamp. Ik wist niet of de lamp het deed, maar mocht ‘m voor €2,50 hebben. En met een nieuw lampje erin deed ‘ie het!”

“Ik zit heel graag op de stoel voor de kachel. Bijvoorbeeld op zaterdagochtend. Dan heb ik de krant gehaald om de hoek, maak ik een tosti en koffie. Dan ontbijt ik op een van mijn favoriete plekjes.”

Samen met haar broer bouwen

Jekpe vertelt ons dat ze het ook leuk vindt om dingen zelf te bouwen. Wat dat betreft heeft ze het getroffen, haar broer is namelijk decorbouwer. “Waar andere boers en zussen wat gaan drinken met elkaar, bouwen wij dingen samen. Hij belt me op en vraagt: ‘nou, wil je nog wat maken?’ Onlangs werd de plant die aan het plafond hangt te zwaar. Ik heb mijn broer toen uitgelegd wat ik wilde en samen hebben we er een handige oplossing voor gemaakt. Daar ben ik heel blij mee, vooral omdat er een verhaal achter zit. Hij heeft de skills, het materiaal en de apparatuur, ik het idee.”

De constructie die Jepke met haar broer maakte voor de te zware plant. Foto: indebuurt Utrecht

Naaktslakken en spinnen

Het huis waarin Jepke woont, is waarschijnlijk gebouwd rond de jaren ’30. “Het is een oud huis en ik heb alleen een gaskachel. Dat klinkt heel romantisch, maar in de wintermaanden is het koud en vochtig. Vooral boven, waar ik slaap. In het huis zitten veel kieren, waardoor er op bepaalde moment naaktslakken en spinnen binnenkomen. Gelukkig heb ik de meeste kieren al wel dichtgemaakt!”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook: 

Binnenkijken bij Chantal en Diederik in Zijdebalen: ‘We hebben deze woning van te voren niet gezien’

In 2019 zijn Chantal (28) en Diederik (30) in het nieuwe project Zijdebalen gaan wonen, wat tussen d...

Binnenkijken bij Jantine in Kanaleneiland: ‘Vrienden verklaarden mij voor gek toen ik hier ging wonen’

Binnenkijken bij Lieke in Ondiep: ‘Antikraak wonen is spannend’

adv.