Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Huize Panda in Kanaleneiland: ‘Wij zijn best trots op onze biertoren’

Door Redactie indebuurt Utrecht 13 juli 2020

Binnenkijken bij Utrechters, wij zijn er gek op! Deze week kijken we binnen bij Huize Panda, waar vijftien studenten samenwonen in een voormalige school. We spraken met een aantal van hen over hoe hun leven er, naast studeren, uitziet.

Huize Panda maakt deel uit van de voormalige school de Stadsoase. Het gebouw is opgedeeld in verschillende huizen, waar zo’n 250 studenten wonen. Het gedeelte waar de vijftien bewoners van Huize Panda wonen, ziet er als volgt uit: er loopt op de begane grond één lange gang naar de woonkamer, met links en rechts de slaapkamers. Als je vanaf de entree naar de woonkamer loopt, moet je oppassen dat je niet over de wasrekken struikelt. Volgens bewoner Ties (19) is deze situatie kenmerkend voor het huis. “De wasrekken zijn wel vaak een puntje van discussie. Het staat altijd vol en sommige bewoners vinden dat hinderlijk als er bijvoorbeeld bezoek komt.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

Huize Panda | Foto: indebuurt Utrecht
Bewoner Ties | Foto: indebuurt Utrecht
De wasrekken in de gang | Foto: indebuurt Utrecht

Biertoren en verkeersborden

De woonkamer is een combinatie van bij elkaar geraapte meubels. In de hoek staan banken rondom een televisie en bij de keuken staat een picknicktafel. Volgens Rutger (25) zijn de meeste meubels gevonden of tweedehands gekocht. “Daar ben ik best trots op eigenlijk. We hebben het samen opgebouwd tot wat het nu is. Eerst was het helemaal leeg.” Naast de muurtekeningen, foto’s en posters zijn er ook vrij bijzondere voorwerpen te vinden in het huis. “We hebben een verkeersbord, een souvenir van een avondje wild stappen”, aldus Ties. De entree van de woonkamer bestaat uit een toren van lege bierkratten. Merel (24): “De biertoren, ja, daar zijn we stiekem ook wel een beetje trots op.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

De biertoren | Foto: indebuurt Utrecht
De woonkamer | Foto: indebuurt Utrecht

Van woonkamer naar dansvloer

Waar de studenten normaal gesproken druk zijn met hun bijbaan, studie of verenigingsleven, was dat tijdens de coronacrisis wel even anders. Ze brachten veel tijd binnen door, waardoor er ook vaak samen werd gegeten. “We eten soms best bijzondere gerechten, zoals couscous in broodjes. Het was heel gezellig om samen binnen te blijven”, vindt bewoonster Femke (21). In die tijd waren er veel huisfeestavondjes in Huize Panda. “Soms schuiven we alle stoelen aan de kant en hangen we discolichten op, dan is de hele woonkamer één grote dansvloer en wordt er natuurlijk ook flink wat bier gedronken”, vertelt bewoner Rutger.

Tekst loopt door onder de foto’s 

De keuken met een koelkast- en serviesverzameling| Foto: indebuurt Utrecht
De keuken met een koelkast- en serviesverzameling| Foto: indebuurt Utrecht

Vergeten schoon te maken? Dan moet je betalen!

De badkamer en wc’s zijn aan het einde van de gang en worden gedeeld door alle bewoners. Femke houdt er zicht op dat alles schoon wordt gemaakt, want met vijftien mensen is dit soms best een opgave. “We hebben een rooster waarop de verdeling van de taken staat. Als iemand zijn taak niet uitvoert of dit te laat doet – en geloof, me dit gebeurt best vaak – dan staat daar een geldboete tegenover.”

Elke slaapkamer is anders

De kamers van de bewoners hebben allemaal een eigen stijl, met één overeenkomst: in bijna elke kamer is een ventilator te vinden. Het kan namelijk ontzettend warm worden in de zomer. Opvallend in Ties zijn kamer is de oranje bank. Voor hem is die bank behalve een comfortabele zitplek ook een mooie herinnering. “De bank had ik tweedehands gekocht van een meisje en toen ik hem op kwam halen klikte het wel goed tussen ons. Daarna ben ik een keer met haar op een date geweest”.

Tekst loopt door onder de foto

Bewoner Ties en zijn bank | Foto: indebuurt Utrecht

Hospiteren

De bewoners van het huis wonen al een tijd met elkaar samen, maar die samenstelling wisselt natuurlijk. Femke vindt het leuk dat er af en toe nieuwe mensen intrekken. “Zo kan je een beetje je eigen huis samenstellen en kiezen wie erin komt. Dat doen we door hospiteeravonden te organiseren, dan kijken we wie er in het huis past en kiezen we iemand die bij ons mag komen wonen”.

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

Binnenkijken bij Anne en Dennis: ‘We noemen het ons mini-boerderijtje in het centrum’

Voor onze rubriek ‘Binnenkijken bij’ gaan wij wekelijks op pad en kijken we binnen bij Utrechtse won...

Binnenkijken bij Zita en Ziyad aan de Muntkade: ‘We delen een dakterras van 80 vierkante meter met alle buren’

Binnenkijken bij Larissa in de Schildersbuurt: ‘De gouden eenhoornlamp heb ik meegesleept door heel Amerika’

Binnenkijken bij Ben en Roos in Pijlsweerd: ‘Vanaf ons balkon genieten we van de stadsgeluiden’

adv.