Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Eva in Kanaleneiland: ‘Mijn gestolen poster is een kostbaar bezit’

Door Rachel Stolk 6 mei 2019

Eigenlijk wilde Eva haar tijdelijke huurwoning in Ondiep niet uit. En ze stond al helemaal niet te springen bij het idee om naar Kanaleneiland te verhuizen. Toch woont de Utrechtse er inmiddels met heel veel plezier. Wij mochten binnenkijken in haar appartement. 

Eigen plek

De in Utrecht geboren en getogen Eva (30) heet ons welkom in haar appartement in Kanaleneiland. De vraag hoe lang ze hier al woont, vindt ze ‘een goede’. “In ieder geval al zo lang dat de batterij van mijn brandmelder nu aan vervanging toe is”, antwoordt ze. Omdat Eva in het verleden huizen voor korte tijd huurde, heeft ze op veel verschillende plekken in Utrecht gewoond. “Ik woonde hiervoor in Ondiep, een hele fijne plek om te wonen. Ik wilde daar eigenlijk niet weg”, vertelt ze.

Ondanks dat Eva niet met het grootste enthousiasme in Kanaleneiland kwam wonen, vindt ze haar huis ‘echt superchill’. Het fijnste aan wonen op deze plek vindt ze dat het helemaal voor haarzelf is. “Alles in dit huis heb ik zelf bedacht, neergezet en uitgezocht”, zegt Eva. “Na een dag werken, vind ik het fijn om thuis te komen en dan niet met andermans zaken te hoeven dealen”, zegt Eva. Daarnaast heeft het appartement een aparte keuken, woon- en slaapkamer, ook iets dat goed bevalt. “Ik vind het fijn om niet te slapen in mijn kookgeur”, zegt Eva. En wijzend naar de groene bomen die te zien zijn vanuit het raam in de huiskamer: “Ik heb ook een heel fijn uitzicht.”

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Marie Kondo

Het huis van Eva is altijd ‘in progress’, vertelt ze. “Voordat ik Marie Kondo (een Netflix-serie van de gelijknamige Japanse opruimgoeroe, red.) had gezien, trok ik al regelmatig een kast of een la open om te kijken wat ik weg kon doen.” Nutteloze spullen in huis hebben is voor haar frustrerend. “Ik vind het fijn als mijn huis overzichtelijk is. Natuurlijk heb ik wel spullen zonder functie, maar die heb ik allemaal in één kast bij elkaar gezet”, zegt Eva. De spullen staan als een verzameling uitgestald tegen de groene wand in de huiskamer. “Ze vertellen allemaal een eigen verhaal”, zegt Eva. De tv-meubel en de tafel zijn ook dingen waar Eva gelukkig van wordt. Ze zijn op maat gemaakt bij een sociale werkplaats van de zorginstelling Reinaerde uit Utrecht. “Zoals je ziet is het niet allemaal perfect, het is van gebruikt hout. Dit maakt me gewoon heel blij. Ik heb het mezelf cadeau gedaan.”

Kostbaar bezit

Naast de groene wand, valt er nog iets in de woonkamer meteen op: de enorme, omlijste poster van de film ‘Control’. “Dit koester ik echt en doe ik nooit meer weg”, zegt Eva erover. De foto op de poster is gemaakt door fotograaf Anton Corbijn en de film gaat over de band Joy Division. “Die fotograaf adoreer ik en de band kan mij tot in het diepst van mijn ziel raken”, vertelt de Utrechtse.

Ook de manier waarop ze aan de poster is gekomen, is bijzonder. Eva zag de poster voor het eerst bij haar buren hangen, in de tijd dat ze nog in Ondiep woonde. “Mijn mond viel open toen ik hem zag. Ik wilde hem toen al zo graag hebben, maar hij was natuurlijk van de buren. Met tranen in mijn ogen heb ik het idee dat die poster ooit van mij zou zijn, uit mijn hoofd moeten zetten”, vertelt ze. Tot ze haar verjaardag vierde en de poster cadeau kreeg van haar toenmalige huisgenoot. “Zij heeft hem eigenlijk gewoon uit het huis van haar buren gejat. Ze wist dat ik meer liefde had voor de poster dan de buren, die tevens vrienden van haar waren. Dus ze heeft hem gewoon meegenomen uit hun huis, met de belofte er iets voor terug te hangen. Maar dat is nooit gebeurd. Ik ben haar nog steeds dankbaar. Het is een geweldige vrouw”, zegt Eva.

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Binnenkijken bij Kim: ‘Elke ruimte in mijn huis heeft een andere stijl’

Ibiziaans, Mediterraans, jaren ’70, jungle en knalkleuren. In de woning van Kim vind je deze stijlen...

Binnenkijken bij Anouk in Hoograven: ‘Ik woon liever hier dan in een groot appartement’

Binnenkijken bij de gloednieuwe bibliotheek in Leidsche Rijn

adv.