Zo staat de Utrechtse huizenmarkt er op dit moment voor

Door Anne-Meike van den Berg 18 januari 2019

De vraag die een heleboel Utrechters bezighoudt: hoe zit het op dit moment met de huizenmarkt? Is het echt zo dramatisch of valt het mee? We vertellen je wat meer over de huidige situatie op de woningmarkt in Utrecht.

De gekte neemt af

We beginnen met redelijk goed nieuws, want de gekte op de Nederlandse woningmarkt lijkt iets af te nemen. Dat laat de NVM  (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs) weten in een persbericht met de laatste woningmarktcijfers. “We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen”, vertelt  NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Volgens Ger ontstaat er daardoor ‘een afkoeling op de meest verhitte delen van de woningmarkt’, waar Utrecht ook onder valt. Ger zegt dat het op de woningmarkt nog steeds code rood is, “maar wel met enkele lichtpuntjes”.

Actuele cijfers

Een aantal actuele cijfers over de ontwikkeling van de Nederlandse woningmarkt op een rij:

  • Er zijn in het vierde kwartaal van 2018 ruim 8% minder woningen verkocht door NVM-makelaars dan een jaar geleden. In totaal verkochten de NVMmakelaars bijna 39.300 woningen, 3.500 minder dan een jaar eerder.
  • De gemiddelde verkoopprijs is in het vierde kwartaal van 2018 gestegen tot een recordniveau van €298.000. Dat is een stijging van 10,3% ten opzichte van een jaar eerder.
  • De looptijd van een verkochte woning is 39 dagen. Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest.
  • 38% van de verkochte woningen ging boven de vraagprijs weg.

De huizenmarkt in Utrecht

Goed, we willen natuurlijk vooral weten hoe het in onze eigen stad zit. In de NVM-regio Utrecht zijn in het laatste kwartaal van 2018 in totaal 1659 huizen verkocht. Dat zijn er iets minder dan een jaar eerder: in de laatste drie maanden van 2017 werden er 1770 woningen verkocht. Dat is een daling van 6,3%.

En de prijzen in onze regio? In het laatste kwartaal van 2018 betaalde je gemiddeld €346.000,-. Nu zijn we natuurlijk benieuwd hoe dat een jaar eerder was. Het bedrag dat je toen gemiddeld moest neertellen voor een woning, was €305.000,-. Je betaalt nu 12,7 procent meer. Dat is een stuk meer dan de landelijke stijging van 10,3%.

Je kunt het op onderstaand kaartje nog eens goed bekijken.

Lees ook:

domtoren utrecht

Huren in Utrecht was nog nooit zo duur: dit is de gemiddelde huurprijs

Is het einde van de stijgende huurprijzen al in zicht? Daar kunnen we kort over zijn: nope. Huurwebs...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.