Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij sociale huur in Utrecht

Door Anne-Meike van den Berg 14 maart 2019

We schreven eerder al over wat je moet weten om aan een (sociale) huurwoning te komen in Utrecht. Een onderwerp dat gerelateerd is aan sociale huur maar toch een beetje extra uitleg nodig heeft, is de urgentieregeling. Wij gingen op onderzoek uit over wat het betekent en hoe je er aanspraak op kunt maken.

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is urgentie?

Als je urgentie krijgt, dan betekent dit dat je voorrang krijgt op sociale huurwoningen. Wanneer jij dus op het aanbod van sociale huurwoningen reageert, maak je eerder kans dan mensen zonder urgentie. Dat aanbod kun je vinden op de website van WoningNet. Op deze site zie je het aanbod aan sociale huur in Utrecht van alle grote woningcorporaties zoals BO-EX, Mitros en Portaal.

Wanneer is er sprake van urgentie?

Zit je in een woonnoodsituatie en heb je dringend woonruimte nodig, dan kom je wellicht in aanmerking voor urgentie. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen en dreig je dakloos te worden, dan wordt dit gezien als een noodsituatie. Ook als je financiële problemen hebt die niet door jouw schuld zijn ontstaan of als je medische problemen hebt en daardoor niet meer in je huidige woning kunt blijven wonen, is er sprake van urgentie. Ontvang of verleen je mantelzorg? Ook dan kun je in aanmerking komen voor urgentie.

Mijn woning wordt binnenkort gesloopt…

Word jouw huis binnenkort gesloopt, dan kun je ook voorrang krijgen bij het zoeken naar een andere woning. Er zijn in dit geval twee soorten urgenties:

  1. DUO-urgentie: je krijgt voorrang in je eigen wijk. De woningcorporatie bepaalt samen met bewoners in welke delen van de wijk mensen met urgentie mogen zoeken. Deze afspraken staan in het Algemeen Sociaal Plan.
  2. Stadsvernieuwingsurgentie: je krijgt voorrang op een passende woning in de hele regio. Dus ook in bijvoorbeeld de Bilt, Woerden of IJsselstein.

De urgentiewijzer & algemene voorwaarden

Om erachter te komen of jij in aanmerking komt voor urgente, kun je online de urgentiewijzer invullen op de site van Het Vierde Huis. Deze stichting onderzoekt de urgentieaanvragen voor de gemeente Utrecht. Je moet een aantal vragen invullen en kunnen aantonen dat je voldoet aan de algemene voorwaarden voor urgentie. Dit betekent dat je kunt aantonen dat je eerst zelf naar een oplossing hebt gezocht en dat je niet in staat bent om binnen zes maanden voor passende huisvesting te zorgen. Ook moet je een reden hebben waarom het noodzakelijk is dat je binnen een half jaar verhuist.

Urgentie aanvragen; hoe dan?

Blijkt uit het invullen van de urgentiewijzer dat je inderdaad in aanmerking komt voor urgentie, dan kun je dit meteen online aanvragen. Houd er rekening mee dat je zoveel mogelijk bewijsstukken mee moet sturen om jouw woonprobleem aan te tonen. Het Vierde Huis adviseert om in ieder geval deze bewijsstukken vast te verzamelen:

  • Meest recente inkomensverklaring van de Belastingdienst van alle gezinsleden (18+). Je kunt dit gratis opvragen via de belastingtelefoon: 0800-0543;
  • Recent loonstrookje of uitkeringsspecificatie van alle gezinsleden (18+);
  • Stukken waarmee de probleemsituatie wordt aangetoond en waaruit blijkt dat de probleemsituatie met jouw huidige woning te maken heeft;
  • Als je in een huurwoning woont: kopie van jouw huurcontract;
  • Als je in een koopwoning woont: de jaaropgave van de hypotheekverstrekker en de WOZ beschikking koopwoning;
  • Overzicht van schulden en/of afbetalingsregeling (indien van toepassing);
  • Ouderschapsplan en bewijs van relatieverbreking (als er sprake is van relatiebeëindiging en je minderjarige kinderen hebt).

Op grond van (onder andere) de regels van de gemeente Utrecht, wordt bepaald of jouw situatie ernstig genoeg is om met voorrang op woningen te kunnen reageren. Binnen acht weken na je aanvraag krijg je bericht hierover.

Lees verder…

Da’s balen: de woonlasten gaan dit jaar flink omhoog, ook in Utrecht

Huiseigenaren in vrijwel alle Nederlandse gemeenten zijn dit jaar meer kwijt aan woonlasten dan in 2...

Er komen 340 sociale huurwoningen bij in Leidsche Rijn

Zoveel nieuwbouwwoningen kreeg Utrecht er vorig jaar bij

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Wonen

adv.