Binnenkijken bij Thomas in de Dichterswijk: ‘Na een nachtje stappen met vrienden is dit vrijwel altijd het eindstation’

Door Nare Hovanisyan 8 oktober 2018

In de Dichterswijk, direct aan het Centraal Station van Utrecht en vlakbij het oude stadscentrum, geniet Thomas al een aantal maanden van zijn nieuwe stekkie. Zijn woning bevindt zich op de derde verdieping van een voormalig kantoorpand, dat omgetoverd is tot een wooncomplex voor starters. Wij namen een kijkje!

Wat meteen opvalt als je de woning van Thomas binnenloopt is dat het heel knus, maar efficiënt ingedeeld is: de woning heeft een verrassend ruime badkamer met wc, een knus zithoekje, een eettafel en een keukentje met alles erop en eraan. Maar we missen toch één ding, want waar is het bed eigenlijk? Thomas wijst naar boven: zijn bed bevindt zich bovenop de keuken en is te bereiken via een onopvallende trap ergens in de hoek. Dat verklaart het hoge plafond van zo’n 3,5 meter hoog. ”Het is daarboven wel wat krapjes, maar daar ben ik inmiddels wel aan gewend”, vertelt Thomas.

Tekst gaat verder onder de foto’s

De trap naar het bed boven de keuken

Plant daddy

Wat typerend is voor zijn woning? ‘’Mijn planten’’, zegt hij zonder te aarzelen. ‘’Ik ben een echte plant daddy. Mijn planten maken mijn huis tot een thuis en een sfeervol geheel.” Thomas heeft heel wat grote en kleine planten staan in zijn knusse appartement. ”Maar ik ben nog lang niet klaar. Het moet hier uiteindelijk een soort jungle worden”, vertelt hij lachend, maar vastbesloten. Waar Thomas ook veel waarde aan hecht zijn spullen die hem aan zijn vrienden en familie doen denken. ‘’Als mijn vrienden of familie op vakantie gaan, dwing ik ze om een leuk souvenirtje voor me mee te nemen. Kijk, dit is tot nu toe mijn verzameling: een Boeddhabeeldje uit Indonesië, een kleine Eiffeltoren uit Parijs, een asbak uit Keulen, een koe uit Madrid, een haan uit Portugal en niet te vergeten de parende schildpadden, die ik van mijn zusje heb gekregen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

In de buurt

Wat hem het meest aantrok aan dit huis? ‘’Dat is zonder twijfel de locatie. Allereerst is Utrecht al jarenlang mijn thuis. Ik ben geboren en getogen in Nieuwegein en kom al mijn hele leven in de stad. Je hebt hier dezelfde gezelligheid als in Amsterdam, maar dan zonder de drukte van de toeristen. Daarnaast heb ik het Centraal Station letterlijk voor de deur, wat echt superideaal is. Ik werk namelijk in Amsterdam dus als ik de trein pak ben ik er zo. Verder heb ik een waanzinnig dakterras met een spectaculair uitzicht over de stad inclusief de Dom, waar je in de zomer echt heerlijk kunt chillen.” Ook over de rest van de buurt is Thomas heel enthousiast. ”Ik zit natuurlijk maar een paar minuten van het centrum af, dus er zijn genoeg toffe hotspots in de buurt. Zo eet ik vaak bij Five Guys op het Stationsplein en ga ik vaak stappen in het centrum. Dan ben ik meestal bij Behind Bars Cocktailbar, BodyTalk, Tivoli Vredenburg en Club Basis te vinden.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Mi casa es su casa 

Of iedereen bij hem slaapt na een avondje stappen? ”Ja, sowieso”, zegt Thomas volmondig. ”Na een nachtje stappen met vrienden is dit vrijwel altijd het eindstation, want ik woon het dichtst bij. Dan gaan we nog even naborellen en de volgende dag samen uitbrakken. Sterker nog: ik heb zes huissleutels gekregen toen ik hier kwam wonen en ik heb toevallig vijf beste vrienden, dus die heb ik allemaal een sleutel overhandigd. Het komt dus regelmatig voor dat ik thuis kom en een van mijn vrienden aantref op de bank.”

Housewarming

Om zijn nieuwe woning te vieren heeft Thomas een weekje geleden een housewarming georganiseerd.”De housewarming was écht heel geslaagd: mijn woning van 25 vierkante meter stond overvol met mensen en op een gegeven moment liepen er zelfs mensen binnen die ik niet herkende. Wat bleek: een aantal buren hadden zich aangesloten bij het feest. Dat was een gekke, maar superleuke manier om mijn buren te ontmoeten.” In het complex wonen volgens Thomas voornamelijk jongeren tussen de 21 en 28 jaar, die net uit huis zijn of voor het eerst samenwonen. ”Dat is superleuk, want je hebt daardoor echt een saamhorigheidsgevoel.”

Er gebeurt van alles wat

Als we vragen of Thomas al iets geks heeft meegemaakt in zijn nieuwe woning, hoeft hij niet lang na te denken. ”Als je hier ‘s nacht naar buiten kijkt dan zie je iedere avond gegarandeerd gekke taferelen: van ruziënde buschauffeurs en wildplassers tot aan mensen die stiekem staan te flikflooien midden op straat. Ach ja, zo maak je nog eens wat mee.”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

Binnenkijken bij Yolande: ‘Alles hier is krom, maar dat vind ik juist charmant’

Ze woont in een straat met een eigen burgemeester, ze vond ooit een geheim deurtje in de badkamer (m...

adv.