Binnenkijken bij Rosa: ‘Mijn illustraties maken mijn kamer echt van mij’

Door Indra Jager 21 januari 2019

Rosa (25) woont sinds vijf jaar in een studentenhuis aan de Poortstraat in Utrecht. Ze groeide van een kamer van dertien naar twintig vierkante meter. Dat was ook wel nodig, want Rosa heeft een bijzondere hobby: illustreren. Ze legt haar tekeningen graag op de grond om te drogen en dat vergt natuurlijk de nodige ruimte. Wij mochten bij haar binnenkijken.

De kamer ligt op de tweede verdieping van het statige herenhuis aan de Poortstraat. Samen met twee andere meisjes deelt Rosa een keuken, een wc en een douche. Vijf jaar geleden kwam ze hier wonen, na een bijzondere hospiteeravond. “Het onweerde vet hard en daar hou ik helemaal niet van. Zeker niet als ik er doorheen moet fietsen. Toen vroeg ik of ze het erg vonden als ik nog even bleef en uiteindelijk bleef ik de hele avond. Ze hebben zelfs nog noodles voor me gemaakt, omdat ik net uit werk kwam. Andere hospitanten kwamen zich aan me voorstellen, want ze dachten dat ik hier al woonde, haha! Diezelfde avond nog hebben de bewoners gevraagd of ik hier wilde komen wonen.”

Tekst loopt door onder de foto

binnenkijken bij

Japanse bloesem

De veelal kleurrijke illustraties zijn door heel de kamer van Rosa verspreid. Ze hangen op de muren en staan op kastjes, maar zijn ook met krijt en verf op haar muur en op de wc-deur gemaakt. “De illustraties maken mijn kamer echt mij, want daarin zitten al mijn verhalen verwerkt. Daar word ik vrolijk van of het herinnert me weer aan iets. De Japanse bloesem bij mijn wastafel maakt mijn kamer ook een stuk gezelliger en hij doet me aan buiten denken.”

De hoek met de krijtverf is Rosa’s favoriete deel van de kamer. “Daar zet ik vaak dingen op die ik graag wil onthouden. Vaak staan er Spaanse woorden op, omdat ik Spaans probeer te leren. Ik heb namelijk een halfjaar in Spanje gewoond. Doordat ik vaak bewust en onbewust naar het bord kijk, helpt het me om de woorden die er staan te onthouden. Ook hangt er een flesje met allemaal wensen aan de muur, die ik pas weer mag openmaken als ik ben afgestudeerd. En er staan paradijsvogelbloemen. Dat zijn mijn favorieten. Die groeien in Valencia, waar ik woonde, in het wild.”

Tekst loopt door onder de foto

binnenkijken bij

Wensenlijstje

Er staat nog wel een aantal veranderingen op Rosa’s wensenlijstje. Zo vindt ze haar vloer niet zo mooi en praktisch, want ze vindt het er ‘stoffig’ uitzien en ze kan het niet schoonmaken “wat met illustreren niet altijd even handig is”. Daarnaast wil ze graag een groter bureau, want nu is de kans dat ze knoeit behoorlijk groot. “Dan kan ik een deel gebruiken voor digitaal tekenen en een deel voor het werken met inkt en water. Nu gooi ik nog weleens wat over mijn computer heen en dat is best wel gevaarlijk.”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

binnenkijken bij

Binnenkijken bij Marieke: ‘Mijn koffiezetapparaat is mijn schatje’

Marieke Waardenburg (26) woont sinds een jaar in haar eigen studio aan de Geraniumstraat in Utrecht....

adv.