Binnenkijken bij Julia die bij een hospita woont: ‘Nee, ze speelt geen moedertje’

Door Femke Goudberg 18 februari 2019

Julia Wiersema (19) is tien maanden geleden noodgedwongen ingetrokken bij een hospita, met de gedachte dat ze vanuit hier kon zoeken naar een ander plekje in Utrecht. Wat een tijdelijke verblijfplaats zou zijn is voor Julia een definitief stekkie geworden. Met een druk sociaal leven kan ze zich hier heerlijk terugtrekken van alle drukte. Maar hoe is het nou eigenlijk om bij een hospita te wonen?

Familiebuurt

De wijk waarin Julia vertoeft is een echte familiebuurt, vlakbij Overvecht. Terwijl we naar haar woning toelopen, horen we kakelende kinderen die op straat aan het spelen zijn en fietst er een grote groep brugklassers voorbij. Als we aankomen bij Julia, verwelkomt ze ons vanuit het woongedeelte van haar hospita. Voordat we bij haar kamer zijn, moeten we daar dan ook doorheen. “Ze is nu op vakantie”, vertelt Julia. “Dus we hoeven met niemand rekening te houden.” Normaal is dat dus wel anders? “Haha ja, het is niet zoals in een studentenhuis, dat je zomaar herrie kan schoppen en je het van elkaar pikt. Ik ben hier erg voorzichtig met lawaai maken.”

Eigen studio

“Is het dan een soort moeder voor je?, is het eerste wat mensen zeggen als ze horen dat ik bij een hospita woon”, vertelt Julia. Maar zo ziet ze het totaal niet. “We hebben beiden ons eigen leventje en ze geeft mij superveel ruimte. Als ik hier op mijn verdieping zit heb ik ook echt niet het gevoel dat ik bij iemand woon.” De kamer van Julia is vrij ruim en het valt meteen op dat de ruimte meer weg heeft van een studio dan van een gewone slaapkamer in een gezinswoning. Ze heeft, behalve een toilet, alles voor zichzelf. Zo heeft ze een klein keukentje en een badkamer op dezelfde verdieping. “Het is eigenlijk ook gewoon een studio, alleen loop ik eerst door haar huis heen voordat ik bij mijn plekje kom.”

Om de haverklap worden we onderbroken door een trein die langsrijdt. Ongeveer vijftig meter van Julia haar kamer. Vanuit haar raam is het goed te zien. “In het begin moest ik wel even wennen aan dit geluid. Maar ik kan me er nu makkelijk van afsluiten. Ik heb meer last van de gillende kinderen op de trampoline, haha!”

Andermans meubels

Julia vertelt dat de meeste meubels die er staan niet van haarzelf zijn. Van wie dan wel? “Van mijn hospita! Voordat ik hier kwam, had ze hier alleen eerstejaars zitten. Voor hen was dit vaak een tijdelijke kamer en was het fijn dat ze voor zo’n korte tijd de meubels konden lenen.” Ook voor Julia zou deze kamer eigenlijk van korte duur zijn. “Ik zit hier inmiddels zo lekker, dat ik er niet meer weg wil.” Ze wijst naar een grote, grijze fauteuil. Opgeleukt met kussentjes, met daarachter twee schilderijtjes met bloemen en naast de stoel een plant. “In de rest van de kamer is mijn stijl niet echt terug te vinden, maar dit hoekje heb ik wel echt zelf kunnen inrichten. De stoel en het witte bijzettafeltje zijn van mij en ook alle andere accessoires die er staan.”

Of Julia dan geen huisgenoten mist? “Eerst wel. Hiervoor zat ik twee keer in een tijdelijke woning waar ik wel huisgenoten had. Hoe gezellig ik dat ook vond, inmiddels heb ik een vrij sociaal leven opgebouwd in Utrecht en vind ik het heerlijk om mij te kunnen terugtrekken hier. Alles voor mezelf.” Vanaf haar kamer is het tien minuten fietsen naar de stad en dat vindt Julia perfect. “Als ik in de stad zou wonen, zou ik gek worden van de drukte!”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Binnenkijken bij Annick: ‘Al mijn meubels zijn tweedehands’

Wonen in een studentenhuis in de binnenstad van Utrecht, met uitzicht op het water en je favoriete k...

Binnenkijken bij Claudette die in een oude school woont: ‘De authentieke details blijven voor mij het mooist’

Net achter de welbekende Singel, woont Claudette met haar man, twee kinderen en pup Barrie. Sinds 20...

Binnenkijken bij Joris en Noor op de woonboot: ‘Als je door het huis loopt begint het te schommelen’

Vorig jaar april hebben Joris (34) en zijn vriendin Noor (29) hun net verbouwde stekkie in Rivierenw...

adv.