Binnenkijken bij Frank en Shirin: ‘Het huis is speciaal gebouwd voor ons gehandicapte zoontje’

Door Femke Goudberg 20 maart 2019

Sinds drie jaar wonen Shirin en Frank samen met hun zoontje Kian in een nieuwbouwhuis in Leidsche Rijn. Een huis ontworpen door de ouders van Shirin, die met net wat andere eisen rekening moesten houden dan bij andere huizen. Kian is namelijk lichamelijk gehandicapt – hij heeft een onbekende, meervoudige beperking – en dat vraagt om speciale aanpassingen van de woning. Wij namen een kijkje!

Hellingbaan

Als we naar de woning toe lopen, valt het meteen al op dat de voordeur iets anders is dan die van de naastgelegen rijtjeshuizen. Deze deur is net wat breder en waar je bij de andere huizen via een trap bij de voordeur komt, lopen we hier via een hellingbaan omhoog. “Dat is speciaal voor de rolstoel van Kian”, vertelt Shirin ons bij binnenkomst. Ze gaat verder: “Ook binnenshuis zijn de deuren extra breed en zijn de drempels weggelaten.” Eenmaal binnen zit de kleine Kian ons al lachend op te wachten, samen met zijn vader Frank en de ouders van Shirin. De ouders van Shirin zijn allebei architect. Toen Frank en Shirin dit stuk grond eenmaal hadden gekocht, sprak het eigenlijk voor zich dat de ouders van Shirin het ontwerp van het huis zouden maken. Frank: “Zij kwamen ook met het voorstel om te kijken naar kavels en om zelf een huis te gaan bouwen. Toen we een kavel hadden gekocht, maakten zij meteen een schets van het ontwerp voor het huis. Shirin en ik waren er meteen enthousiast over!”

Heel veel aanpassingen

De woning is al erg ruim, maar met de grote lichtinval door de ramen lijkt de ruimte nog groter. “Er moest rekening gehouden worden met draaicirkels voor de rolstoel”, vertelt Frank. “Vandaar dat er zoveel ruimte tussen de meubels zit.” En welke aanpassingen aan het huis zijn er nog meer speciaal voor Kian gedaan? Shirin: “We hebben ervoor gezorgd dat alle voorzieningen voor Kian op de begane grond zitten. Zo is de slaapkamer van Kian gegrensd aan de keuken en heeft hij direct naast zijn slaapkamer een eigen badkamer. We hebben geen idee wat Kian nog nodig gaat hebben in de toekomst. We kunnen zijn ontwikkelingen niet voorspellen.” “Vandaar dat we op alles voorbereid zijn”, voegt Frank toe. “Zo zou er bijvoorbeeld nog een tillift in de woning kunnen komen.”

Niet woonbaar

Eerst woonden Frank, Shirin en Kian met z’n drieën in een klein appartement dichtbij hun huidige huis. “Met een kind was dat sowieso al te klein, maar met een gehandicapt kind was het gewoon niet woonbaar”, zegt Shirin. Ze wijst naar alle voorzieningen die in het huis staan: een rolstoel, speciale eetstoel, douchestoel, statafel, rollator, aangepaste fiets en ga zo maar doet. Shirin: “Al deze spullen hadden nooit in ons oude huis gepast.”

Shirin en Frank zijn destijds gevallen voor Leidsche Rijn. Toen ze de optie kregen om een huis te laten bouwen, moest dat in deze wijk gebeuren. Frank: “We vinden Leidsche Rijn zó leuk. Heel kindvriendelijk en de buurt is supergezellig. Iedereen kent elkaar en er worden af en toe buurtactiviteiten georganiseerd, zoals barbecues.” Ook de ligging is ideaal, vindt Shirin: “Alle voorzieningen, zoals de supermarkt, zijn heel dichtbij en dus op loopafstand. We kunnen met Kian in de rolstoel lopend naar het centrum toe. Heel fijn!”

Kitsch en poespas? Liever niet!

Een ideale plek om te wonen dus, maar ook het huis is precies zoals ze wilden. “Kan ook bijna niet anders”, vertelt Shirin grinnikend. “Alles is naar onze wensen gemaakt en aangepast.”

En hoe zouden Frank en Shirin hun stijl omschrijven? “Modern en eigentijds”, zegt Frank. Shirin: “We houden niet van dat kitscherige en allemaal poes-pas. Het was ook erg fijn dat mijn ouders veel verstand hebben van het inrichten van huizen. Zij hebben ons daarom veel advies gegeven, bijvoorbeeld op het gebied van lampen.”

Frank en Shirin vinden het heerlijk om ’s zomers in de tuin te zitten. Frank: “Lekker in het zonnetje, met vrienden om ons heen en de barbecue erbij. Daar kunnen wij echt van genieten.” Shirin vertelt: “Samen met de woonkamer, is dat toch wel ons favoriete plekje in het huis.”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Binnenkijken bij Sama in Wittevrouwen: ‘Ik woon in een oude paardenstal’

De Libanese Sama (26) woont in een wel heel bijzondere woning, namelijk een gerenoveerde paardenstal...

adv.