Binnenkijken bij Femke en Sandra: ‘We maken nooit ruzie, alleen over de afwas’

Door Rachel Stolk 25 maart 2019

Femke en Sandra kennen elkaar al meer dan twintig jaar en gaan al zo’n vijf jaar als huisgenoten door het leven. Na verschillende huizen in Utrecht samen te hebben bewoond, zijn ze uiteindelijk op een knusse plek aan de rand van de wijk Nieuw-Engeland terecht gekomen. Wij mochten bij ze binnenkijken.

Knus

Femke: “We zitten nu op een hele chille locatie. Als ik wil sporten, ga ik de brug over en ben ik zo in een natuurrijke omgeving waar ik lekker kan hardlopen.” Sandra: “De ruimte in huis is ook erg fijn. Het is knus, maar we kunnen ook goed mensen ontvangen. Dit is wel het beste huis dat we tot nu toe gehad hebben. We hebben het beste voor het laatst bewaard.”

Klusjesman

De twee omschrijven zich als een dynamisch duo. Ruziemaken doen ze nooit, alleen over de afwas. Sandra: “Het gaat dan niet om wie de afwas moet doen, maar wie de afwas wíl doen. We voelen ons namelijk allebei bezwaard als de ander het moet doen.” Over de vraag wie van de twee in huis de baas is, hebben ze geen eenduidig antwoord. Femke: “Duidelijk is wel dat Sandra de klusjesman is.” Zo vervangt zij de lampen als dat nodig is, haalt ze de schimmel uit de douche en zorgt ze er op een creatieve manier voor dat de douchekop weer recht hangt. Sandra: “Dit heb ik uiteindelijk met een stukje tape gefixt.”

Tekst loopt door onder de foto

binnenkijken bij utrecht
Foto: Rachel Stolk

Peter de panda

De inrichting van het huis is, zoals ze het zelf omschrijven, een ‘bij elkaar geraapte verzameling’. De stoelen komen uit hun eerste huis en de bank is gekregen van vrienden. Kostbare bezittingen wat de inboedel betreft, hebben de dames niet zozeer. Na even nagedacht te hebben zegt Femke: “Mijn kostbaarste bezit is mijn laptop.” Maar dan schiet haar nog iets te binnen: “En we moeten Peter niet vergeten!” Sandra legt uit, met een quasi-serieuze blik: “Peter de Panda is een waardige huisgenoot. We hebben hem geadopteerd uit de IKEA. Daar gaan we samen regelmatig naar toe en daar liggen bij de ingang allemaal knuffelbeesten, verdeeld in twee hopen. De ene hoop zijn allemaal panda’s, de andere zijn allemaal varkens. Wij ontmoetten Peter toen hij als enige panda bij de varkens lag.” Femke vult aan: “Toen waren we het er snel over eens dat ‘ie met ons mee moest.” Sandra weer: “Het is ook een beetje ter compensatie. Femke zou wel graag een echt huisdier willen.”

Niet naar het centrum

Een wekelijkse traditie voor de dames is om op zondagochtend naar de Nieuwe Kerk in Utrecht te gaan en vervolgens koffie met een taartje te scoren bij hun favoriete tentje Koffie & Ik. Femke: “Dat is zo leuk aan onze buurt. We hebben veel leuke plekjes dichtbij. Je hoeft er niet per se voor naar het centrum.” Sandra: “En we hebben het Majellapark vlakbij voor de zonnige dagen.”

Tekst loopt door onder de foto

binnenkijken bij
Foto: Rachel Stolk

Dirty Dishes

Een dagelijks terugkerend ritueel is de afwas, die ze bijna altijd samen doen, om de eerder genoemde, enige mogelijkheid tot ruzie, te voorkomen. Femke: “Er mag hier in huis onbeperkt gedanst worden.” Sandra meteen erachteraan: “Onbeperkt en ongegeneerd.” Dit doen de dames graag tijdens de afwas. Ze hebben er zelfs een speciale afspeellijst voor aangemaakt, die de waardige naam ‘Dirty Dishes’ draagt.

Thuis

Het allerfijnst aan het wonen in Utrecht vinden Femke en Sandra dat ze dit samen kunnen doen. Femke: “Wij kennen elkaar als ons hele leven, daardoor weten we heel goed wat we aan elkaar hebben en kunnen we altijd bij elkaar terecht. Dat is heel waardevol en daardoor hebben we in Utrecht echt samen ons thuis kunnen creëren.”

Foto: Rachel Stolk
Foto: Rachel Stolk
Foto: Rachel Stolk
Foto: Rachel Stolk
Foto: Rachel Stolk
Foto: Rachel Stolk
Foto: Rachel Stolk
Foto: Rachel Stolk
Foto: Rachel Stolk
Foto: Rachel Stolk

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

Binnenkijken bij Frank en Shirin: ‘Het huis is speciaal gebouwd voor ons gehandicapte zoontje’

Sinds drie jaar wonen Shirin en Frank samen met hun zoontje Kian in een nieuwbouwhuis in Leidsche Ri...

Huizen aankopen voor ze op Funda staan? Het lukt deze Utrechtse makelaar

3 x Utrechtse huizen met een enorme plantenverzameling

adv.