Binnenkijken bij Dion in studentencomplex IBB: ‘Er is hier altijd ruimte voor een feestje’

Door Redactie indebuurt Utrecht 4 januari 2019

Sinds anderhalf jaar woont de 21-jarige Dion in een van de IBB-complexen. Samen met zijn veertien huisgenoten bivakkeren ze in ‘Huize Freek’, vernoemd naar hun oudste huisgenoot: Freek de huiskat. Met zoveel mensen onder een dak betekent in dit geval: heel veel lege kratten bier en flessen wijn, opgestapelde vaat en overal en nergens vieze borden, glazen en andere troep. Hoe is het om te wonen in een van de beruchtste studentencomplexen van Utrecht? “Een ongeorganiseerde chaos, maar gemoedelijk en met heel veel gezelligheid.”

Tekst en foto’s: Femke Goudberg

Ochtendkloffie

Het gebouw waarin Dion vertoeft valt meteen op door de met graffiti bespoten deuren. Eenmaal binnen krijgen we een warm welkom van al zijn huisgenoten die nog heerlijk in hun ochtendkloffie genieten van een ontbijtje op de bank. Omgeven door muren versierd met verf in alle kleuren van de regenboog, een grote lijst vol huisfoto’s en muurschilderingen van de huiskat. De salontafel nog vol met lege bierglazen en andere restanten van de avond ervoor. “We chillen eigenlijk altijd met zijn allen in de woonkamer. Daar ben ik ook het vaakst te vinden”, vertelt Dion. “Al moet ik me met al die drukte om mij heen soms wel even terugtrekken in mijn slaapkamer”, voegt hij lachend toe. Die slaapkamer is overigens typisch studentikoos ingericht: een bank volgegooid met al dan niet vuile kleding aan de linkerkant en een bureau met een grote computer om op te gamen aan de rechterkant.

Tekst loopt door onder de foto’s

De kamer van Dion
De kamer van Dion
De kamer van Dion
De kamer van Dion
De kamer van Dion
De wc

Troep

“Hoe kan je hier leven?” Is toch wel de eerste reactie van mensen die binnenkomen in het huis van Dion en zijn huisgenoten. “Het is hier zo’n troep, maar ik vind dat helemaal prima”, vertelt Dion. Of ze dan nooit schoonmaken? “Jazeker wel. We hebben een schoonmaakrooster waarin elke week één iemand de hele boel moet opruimen en schoonmaken. Vaak ben je dan zo tweeënhalf uur bezig, maar het voordeel van veertien huisgenoten is dat je maar één keer in de vijftien weken aan de beurt bent.” Met zijn allen delen ze één keuken en een woonkamer, drie wc’s en twee badkamers. Dat klinkt als vaak files voor de douche, toch? “Gek genoeg heb ik nog maar één keer gehad dat beide douches bezet waren. Iedereen leeft natuurlijk in een ander ritme.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Dion met huiskat Freek
Freek
De woonkamer
De woonkamer
De woonkamer

Heel veel feesten

Dion: “De sfeer in ons huis is gewoon heel erg fijn.” Er wordt wekelijks samen gegeten, maar echt vaste huisavonden hebben ze niet. Wel plannen ze het hele jaar door activiteiten met alle huisgenoten. “Zo gaan we in januari een weekend naar Friesland.” En hoe zit het met de feestjes? “Er is hier altijd ruimte voor een feestje. Elke donderdag gaat het hier los. En vrijdag en zaterdag”, grapt hij er nog achteraan. “Dat zijn gewoon heel impulsieve, ongeorganiseerde feestjes, waarbij ook veel vrienden over de vloer komen.” Hij wijst naar een mini-koelkast naast de bank. “Dit is de bierkoelkast en ik zorg ervoor dat die altijd is aangevuld.” “De ene keer beter dan de andere, hè”, geint huisgenoot Pietrix. Naast de wekelijkse feestjes organiseren ze ook één keer per jaar een groot huisfeest. Deze feesten zijn openbaar en trekken dan ook erg veel mensen. “Tijdens dit soort feesten halen we alles wat los en vast zit, zoals kraandopjes en deurklinken, eraf”, vertelt Pietrix. “Dit om jatten te voorkomen. Ze zijn gewoon in staat om hele kranen mee te nemen naar huis!”, zegt ze lachend.

Tekst loopt door onder de foto’s

De keuken
De keuken
De keuken
De keuken
De keuken
De keuken
De keuken
De keuken
De keuken

Gebroken voordeur

Als we vragen naar hun herinneringen komt er wel een heel opmerkelijk verhaal. “Een keer bij een huisfeest hadden we een DJ uitgenodigd. Op een gegeven moment kwam de politie langs wegens geluidsoverlast, waardoor we een deurbeleid moesten inzetten”, begint Pietrix. “De DJ wilde naar binnen en raakte ongeduldig. Toen ramde hij keihard zijn karretje met apparatuur tegen onze voordeur van glas. Helemaal gebroken natuurlijk. Achteraf kunnen wij daar wel keihard om lachen.”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Binnenkijken in de urban jungle van Romy: ‘Als ik groen om me heen heb, voel ik me het fijnst’

Aan de Jacob Cabeliaustraat in Zuilen woont Romy in haar studentenhuis. Niet alleen buiten het huis ...

adv.