Binnenkijken in de urban jungle van Romy: ‘Als ik groen om me heen heb, voel ik me het fijnst’

Door Charlotte Lamberink 24 december 2018

Aan de Jacob Cabeliaustraat in Zuilen woont Romy in haar studentenhuis. Niet alleen buiten het huis is het groen, maar ook binnen. Haar zolderkamer zou je namelijk best een urban jungle kunnen noemen. 

Bij binnenkomst in het huis is nog niets te zien van die jungle, maar wat wel opvalt, zijn de filmposters die de muren vullen, de gekleurde lampjes die de smalle gang versieren en het Perzische kleedje dat als deurmat dient. “Ik woon hier met vier andere meiden en we hebben laatst de gemeenschappelijke ruimtes aangekleed met wat leuke vondsten van de kringloop”, vertelt Romy. “Thuiskomen voelt nu nog fijner.” Twee trappen later zijn de filmposters ingeruild voor een ander soort decoratie, namelijk: planten. Een heleboel planten.

Liefde op het eerste gezicht, of toch niet?

Romy vertelt dat haar plantenliefde een uit de hand gelopen hobby is, maar dat dit niet altijd zo is geweest: “Vroeger vond ik planten niet zo boeiend en een beetje ouderwets ogen. Ik had altijd één plant en als ik zag dat hij water nodig had, deed dat me eigenlijk niet zoveel. Nu ben ik het tegenovergestelde van toen, ik vind het verzorgen van mijn planten juist heel leuk.” Hoe het allemaal begon? “Ooit gaf ik met vrienden een feestje waarbij we een beetje een huiskamersfeer wilden creëren. We kochten daarom wat planten. Toen er wat plantjes over waren, nam ik ze mee naar huis. En daar begon mijn verslaving.”

Juweeltje van de kamer

Alle planten krijgen duidelijk niets tekort aan aandacht en water. Zelfs die ene plant die vroeger nog wel eens uitgedroogd was, ziet er gezond uit. “Ik ben zo blij dat deze plant mijn nalatigheid heeft overleefd, hij is namelijk best wel zeldzaam. Het is een Madagascar Jewel, en voor mij is het echt het juweeltje van de kamer.” Romy vertelt dat er een mooi verhaal aan de plant verbonden zit: “Het is een stekje van een hele oude plant van mijn oma die ik nooit heb gekend. Ik heb hem al acht jaar en ik kan er niet meer zonder. Door het verhaal, maar ook door de gewenning.” Het plantje staat niet voor niets op een prominente plek: midden op tafel.

Zorgvuldig bij elkaar geraapt zooitje

De planten, de kanten, doorschijnende gordijnen, de twee Perzische tapijten, edelstenen en de antiek ogende eetstoelen zorgen ervoor dat de kamer een stijl heeft die moeilijk te omschrijven is. “Het is een beetje retro, vintage, bohemian, maar vooral gewoon een bij elkaar geraapt zooitje. Alleen wel zorgvuldig bij elkaar geraapt.” Romy vertelt dat ze altijd het mooiste van het mooiste wil, maar wel voor een zo laag mogelijk prijsje: “Alle spullen zijn hier langzaam binnengedruppeld. Elke keer als ik weer eens bij m’n ouders in het oosten ben, sprokkel ik wat mee van de kringloop daar. Alle parels blijven daar liggen en het is veel goedkoper dan hier in Utrecht.”

Favoriete plek

Over de vraag wat Romy’s favoriete plek in haar kamer is, hoeft ze niet lang na te denken. Ze wijst naar haar bed, dat aan het raam in de hoek van de kamer staat. Fluwelen grijze kussentjes liggen op het witte bed en kerstlampjes versieren de houten balk naast het bed, waardoor het oogt als een knus en fijn hoekje om te zitten. “Eigenlijk is het heel dom dat het bed mijn favoriete plek is. Ik had hiervoor namelijk een kleine kamer en baalde er altijd van dat ik alleen mijn bed had om op te zitten. Nu heb ik andere meubels erbij gekocht en zit ik alsnog het vaakst op mijn bed”, vertelt Romy lachend. “Ik denk dat het nu nog steeds mijn lievelingsplek is, omdat ik vanaf daar veel groen om me heen heb. Aan de ene kant zie ik al mijn planten in mijn kamer goed en aan de andere kant kan ik lekker naar buiten staren. Naar de woonboten die in de Vecht dobberen en de katten die door het gras rennen.” Terwijl Romy naar buiten tuurt, stelt ze ja-knikkend vast: “Als ik groen om me heen heb, voel ik me gewoon het fijnst.”

Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink
Foto: Charlotte Lamberink

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Binnenkijken bij Annelies: ‘Als er een trein langsreed, lagen we letterlijk te trillen in bed’

Annelies woont samen met haar man en twee kids in een schattig houten huis in de verboden kringen va...

adv.