Binnenkijken bij Astrid: ‘Ik kan mijn luik dichtgooien en er is niemand die naar binnen kan komen’

Door Nare Hovanisyan 5 november 2018

Astrid woont sinds vorig jaar juli in een ruime woning in de rustige woonwijk Oog in Al. Ze woont er samen met haar negen huisgenoten waar ze een goede klik mee heeft. Haar ruime zolderkamer bevindt zich op de derde verdieping van het huis. Wij mochten binnenkijken in haar knusse, maar ruime stekkie. 

We betreden haar kamer via een houten trap en een luik dat naar boven opengaat. Eenmaal binnen valt het schuine dak als eerst op. Maar ondanks dat heeft Astrid haar kamer heel efficiënt ingedeeld: haar bed staat in het donkere gedeelte van haar kamer en haar tafel, zithoek, spiegel en wasbak aan het raam. ‘’Wat ik zo fijn vind aan deze kamer is dat er veel lichtinval is, dat is wel zo handig als ik actief moet zijn om te studeren’’, vertelt ze. ‘’En aan het schuine dak ben ik inmiddels wel gewend geraakt. Daarnaast geeft het een knusse uitstraling aan de kamer. Verder heeft het huis twee toiletten, twee badkamers, waarvan één met bad, een gezamenlijke keuken en een heerlijke tuin rondom.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Een plekje voor mezelf

Wat Astrid aantrok aan deze kamer? ‘’Dat het een plek voor mezelf is! Ik kan mijn luik dichtgooien en er is niemand die naar binnen kan komen. Het is echt een plek waar ik me terug kan trekken en waar ik helemaal tot rust kan komen.” Wat zij dan het liefst doet om tot rust te komen? ‘’Ik schrijf korte gedichten over van alles en nog wat en die plaats ik op mijn website.” Op de bank spotten we de typmachine, waar Astrid haar gedichten op typt. Over de vraag waar ze het meest trots op is in haar kamer hoeft Astrid niet lang na te denken. ‘’Ik vind het heel leuk om zelf stekjes te maken. Planten zijn écht mijn ding.” In haar kamer staan een aantal sfeervolle exemplaren. ”Maar ik ben nog lang niet klaar. Ik wil mijn collectie nog zeker uitbreiden’’, vertelt ze vastbesloten.

Tekst gaat verder onder de foto’s

De buurt

Ook over de buurt is Astrid enthousiast: “Ik zit dichtbij de stad, maar niet té dichtbij. Als ik zin heb in de drukte, dan sta ik binnen tien minuten in hartje Utrecht.’’ Wat wel voor wat opschudding zorgt in de wijk is De Utrechtse Skateparade die in de zomermaanden langsrijdt. ”Dat is superleuk: dan zie je iedereen uit de ramen hangen om te kijken.’’ Als je uit het raam van Astrid kijkt zie de Douwe Egberts Toren in de verte. ”Soms, als de wind goed staat, ruik je die koffiegeur door de hele wijk. Die geur associeer ik nu heel erg met thuiskomen.”

Naametiketjes en hygiëneregels

‘’Dit huis was ooit van een woongroep voor begeleid wonen en daar zie je nog wel veel sporen van. Zoals haakjes met naametiketjes op de deuren en zo. Kijk maar.” Astrid wijst naar een deur in de keuken. ”Er hangt ook nog een lijst met allerlei hygiëneregels van toen. Zoals je ziet houden mijn huisgenoten en ik ons daar niet altijd aan”, zegt ze lachend terwijl ze naar de rommelige keuken kijkt. ”Iedereen heeft het heel druk met werk en studie, dus soms blijft er wel wat afwas staan.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Geen feesthuis, maar een chillhuis

In de wijk wonen voornamelijk gezinnen volgens Astrid. ”We hebben een goede band met de buren. Wij zijn niet echt een studentenhuis, waar ieder weekend huisfeestjes worden gegeven, dus de buren hebben eigenlijk nooit last van ons. Astrid kijkt naar de boodschappenkar in de thuis die vol ligt met lege drankflesjes. ”Het is niet wat het lijkt”, lacht ze. ”We hebben weleens chillavondjes, dan doen drankjes in de tuin. Maar voor feestjes ga ik gewoon lekker de stad in.”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

chopinstraat-7-utrecht-1

4 x deze supermooie huizen staan nu te koop in Oog in Al

Dat Utrecht een heerlijke stad is om in te wonen, hoeven we jullie niet meer te vertellen. Elke wijk...
Uitzicht dakterras binnenkijken bij Thomas

3 x binnenkijken bij Utrechtse huizen met een waanzinnig uitzicht

Met welk uitzicht word jij iedere dag wakker? Zie je de mooie Domtoren? Of woon je op grote hoogte e...

adv.