Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Voor de woningbezitters: dit kun je doen om je maandlasten te verlagen

Aangeboden door Finzie Utrecht Centrum 2 november 2019
Lagere woonlasten willen we natuurlijk allemaal wel. Maar eh… hoe bereik je dat dan? “In veel gevallen kan het oversluiten van je hypotheek de maandlasten omlaag brengen”, weet Jerry Muller, financieel coach bij Finzie Utrecht Centrum. Klinkt interessant, hier willen we het fijne van weten!

Hoe zat het ook alweer

Even terug naar het begin: wat betekent het oversluiten van je hypotheek? “Bij het oversluiten van je hypotheek los je jouw huidige hypotheek af met het geld van een nieuwe hypotheek”, legt Jerry uit. Dit kan op twee manieren: intern of extern. Intern oversluiten wil zeggen dat je bij dezelfde bank blijft, terwijl extern oversluiten betekent dat je overstapt naar een andere geldverstrekker.

Voor wie is het interessant?

“Er zijn verschillende gevallen waarin het oversluiten van je hypotheek voordelig kan zijn”, weet Jerry. Aan wat voor situaties we dan kunnen denken? “Bijvoorbeeld als je rentevaste periode bijna afloopt of wanneer de huidige hypotheekrente veel lager is dan die waartegen je jouw hypotheek hebt afgesloten. Daarnaast kan het interessant zijn wanneer de gezinssamenstelling verandert, bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen of kinderen krijgt.” Doordat de hypotheekrente op dit moment heel laag is, levert oversluiten in de meeste gevallen lagere woonlasten op.

Hier moet je op letten

Voor je jouw hypotheek oversluit, is het belangrijk om te gaan of het in jouw situatie mogelijk is. “Om te kunnen oversluiten, moet je woningwaarde hoger zijn dan de hypotheekwaarde. Anders is de kans klein dat een geldverstrekker toestemming geeft om je hypotheek over te sluiten”, weet Jerry. Ook goed om te weten: hypotheken tot €290.000,- op woningen die meer waard zijn dan dit bedrag, kunnen dit jaar nog worden afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Geldt dit voor jou? “Dan is het slim om dit jaar nog je hypotheek over te sluiten. Vanaf volgend jaar verandert de regelgeving omtrent de NHG”, tipt Jerry.

Je hypotheek oversluiten is overigens niet gratis. Jerry licht toe: “Zo moet je rekening houden met onder andere notaris- of bemiddelingskosten. Ook betaal je eenmalig een boete als je jouw hypotheek oversluit terwijl de rentevaste periode nog niet is afgelopen.”

Advies over jouw persoonlijke situatie

Twijfel jij of oversluiten in jouw situatie een goed idee is? Dan helpt Jerry je graag door samen te kijken wat dit voor jou oplevert. Als financieel coach is hij goed op de hoogte van de huidige regelgeving, zodat hij precies kan berekenen wat de potentiële kosten en besparingen zijn. Goed om te weten: het eerste gesprek is altijd volledig vrijblijvend én gratis. Een afspraak maken doe je via deze link.
Lees ook: 
zonnepaneel

Tip: je kan meer geld lenen als je je woning duurzaam maakt

Wie anno 2019 een huis koopt of heeft, doet er goed aan om dat een beetje groen te maken. En dan heb...

Huis kopen in Utrecht? Bij Jerry kun je terecht voor persoonlijk hypotheekadvies

Of je nu voor het eerst een huis gaat kopen of al een eigen woning bezit: het afsluiten van een hypo...

4 x onmisbare tips voor alle starters op de Utrechtse huizenmarkt

5 x dit wil je weten voor je een huis gaat kopen in UtrechtMeer over Finzie Utrecht Centrum ontdekken?

Finzie Utrecht Centrum

zakelijke dienstverleners

Lucasbolwerk 6 , Utrecht

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

adv.