Maarten heeft geen klok in huis: “We checken gewoon de Dom even”

Door Anne-Meike van den Berg 16 januari 2017

Als hij door de stad loopt, kijkt hij liever omhoog dan vooruit. Zo viel het oog van Maarten de Weerd in 2010 op het appartement boven boekhandel Steven Sterk in de Utrechtse Servetstraat, pal naast de Domtoren. Maarten: “Als ik de Domtoren zie betekent dat voor mij dat ik thuis ben. Dan denk ik altijd: relaxt, hij staat er nog.”

Toen Maarten in 2010 de A4’tjes met daarop de tekst ‘te huur’ voor de ramen van het appartement aan de Servetstraat zag, dacht hij in eerste instantie niet aan zichzelf maar aan zijn moeder. Zij zocht op dat moment een tijdelijke woonruimte in Utrecht. Samen gingen ze kijken in het appartement. “Voor mijn moeder was het eigenlijk net te klein maar ik vond het meteen fantastisch.” En zo komt het dat niet zijn moeder maar Maarten zelf in het appartement gaat wonen. Een paar jaar later komt – toen nog zijn vriendin, nu zijn vrouw – Dienke erbij. De nieuwste bewoonster is dochtertje Cato van 1,5.

Woning van de Week Servetstraat (1)
Samen met dochtertje Cato en zijn vrouw Dienke woont Maarten pal naast de Domtoren in Utrecht

Boodschappen doen bij HEMA

Een standaard appartement is het huis van Maarten, Dienke en Cato absoluut niet. In 2000 werd de woning onder leiding van een architect volledig verbouwd. Maarten is geïnteresseerd in architectuur – zelf is hij planoloog – en hij zocht dan ook helemaal uit hoe dat precies gegaan is, met die verbouwing. “Blijkbaar zaten er hiervoor allemaal kleine kamertjes in. Alles is er volledig uit gesloopt zodat het nu eigenlijk één grote ruimte is. Wat ik er zelf zo mooi aan vind, is de hoogte waardoor er ook enorm veel daglicht binnenkomt.”

“We checken gewoon even de Dom om te kijken hoe laat het is”

Wat Maarten ook fijn vindt aan de woning is de locatie. “Ik vind het heerlijk om even een rondje door de stad te lopen of even snel iets te kunnen halen. Mijn boodschappen haal ik bij de HEMA, leuk toch?” Hoe zit het met de Domtoren, worden ze niet helemaal gek van het gebeier van de klokken de hele dag door? “Nee hoor”, vertelt Maarten, “ik hoor het al niet eens meer. Het voordeel is dat we geen klok nodig hebben in huis, we checken gewoon even de Dom om te kijken hoe laat het is.”

Woning van de Week Servetstraat (1)
In 2000 is de woning compleet verbouwd

Van Utrecht naar New York en weer terug

Omdat Dienke er voor haar werk aan de slag kon woonden zij, Maarten en Cato vorig jaar een aantal maanden in New York. Dat was zo leuk dat ze Utrecht niet echt gemist hebben, vertelt Maarten: “We woonden in Brooklyn in een appartement dat ook heel hoog en licht was. Het voelde daarom meteen vertrouwd.” Thuiskomen was gelukkig wel heel fijn. “We hebben nog even getwijfeld of we niet een nieuw huis zouden zoeken als we terug zouden komen uit New York, ook omdat dit appartement maar één slaapkamer heeft. Maar het is gewoon een té leuke plek. Zoiets ga je nooit opnieuw vinden.”

“Er is binnen deze vier muren echt heel wat gebeurd”

In de zeven jaar dat Maarten nu aan de Servetstraat woont is er ook behoorlijk wat gebeurd. “Het is een turbulente periode geweest waarin ik voor het eerst ging werken, afscheid nam van het studentenleven, samen ging wonen, ben getrouwd en een dochter heb gekregen. Na de bruiloft hebben we hier bijvoorbeeld ook met z’n allen gegeten. Dat geeft toch een extra lading aan een huis. Er is binnen deze vier muren echt heel wat gebeurd.”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, in een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

adv.