Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Huis kopen in Utrecht? Makelaar Rutger beantwoordt 5 veelgestelde vragen

Aangeboden door Waltmann Makelaars 6 augustus 2020

Overweeg jij al een poos om een huis te kopen in Utrecht? Dan is het slim om juist nu goed om je heen te kijken. In coronatijd is het woningaanbod namelijk gegroeid, zo vertelde Rutger Kanters van Waltmann Makelaars ons eerder. Bij het kopen van een huis komt een hele hoop kijken. Om je een beetje op weg te helpen, geeft Rutger antwoord op vijf veelgestelde vragen van woningzoekers in Utrecht. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Is het met de huidige prijzen mogelijk om als starter een woning te kopen?

Rutger: “Het is voor starters momenteel lastig om een huis te kopen. De meeste starters hebben weinig eigen geld en een beperkt inkomen. Maar door de coronacrisis is het aantal bezichtigingen iets teruggelopen, wat betekent dat er minder concurrentie is. Dat biedt kansen voor starters.”

“Ben je handig of heb je handige mensen in je omgeving? Dan heb ik nog een tip: kijk eens naar opknapwoningen. Houd het aanbod van corporaties in de gaten, de afgestoten huurwoningen liggen namelijk een stuk lager qua prijs. Bovendien kun je vaak extra geld lenen als je een duurzame verbouwing uitvoert.”

Ben ik in onderhandeling zodra ik een bod uitbreng?

Rutger: “Nee. Pas als de verkoper een tegenbod uitbrengt ben je in onderhandeling. En ook als je in onderhandeling bent, mag de makelaar gewoon doorgaan met bezichtigen. Wat niet mag, is aan de andere partijen laten weten wat er geboden is.”

“In deze markt moet je snel schakelen. Op een ‘te’ laag bod wordt niet gereageerd, maar je wilt natuurlijk ook niet te veel bieden. Zorg ervoor dat je weet hoeveel je kunt lenen, zodat je een realistisch bod kunt uitbrengen. Een aankoopmakelaar kan de waarde van een woning goed inschatten, maar een online indicatie kan ook helpen. Let wel op dat dit een schatting is”.

Moet de verkoper de woning aan mij verkopen als ik de vraagprijs bied?

Rutger: “Nee. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. Als jij de vraagprijs biedt kan de verkoper alsnog besluiten om je bod niet te aanvaarden of eventueel een tegenbod te doen.”

Heb je standaard voorbehoud van financiering* als je een huis koopt?

Rutger: “Nee, dit moet vooraf afgesproken worden. Daarna wordt dit vastgelegd in de koopovereenkomst. Je kunt er dus niet standaard vanuit gaan dat het voorbehoud in de koopovereenkomst is meegenomen.”

* Voorbehoud van financiering is een zogenaamde ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst. Het houdt in dat een koop niet doorgaat als het de kopers niet lukt om de hypotheek voor een bepaalde datum rond te krijgen. 

Waarom zou ik een aankoopmakelaar inschakelen als ik een huis zoek?

Rutger: “Een aankoopmakelaar heeft een groot netwerk en ziet het aanbod eerder dan dat jij dat ziet. Als je een aankoopmakelaar meeneemt naar de bezichtiging, word je bovendien eerder gezien als een serieuze kandidaat. Dit komt omdat de aankoopmakelaar al goed de financiën en wensen met jou heeft doorgenomen. Bovendien wordt er, samen met jou, een reëel bod gedaan als je de woning wilt kopen.”

Meer weten over de voordelen die een aankoopmakelaar kan bieden? Neem contact op met Waltmann Makelaars.

Lees ook:

Makelaars Waltmann

Utrechtse makelaar Rutger beantwoordt 5 vragen over de woningmarkt in coronatijd

Torenhoge verkoopprijzen, woningschaarste en veel concurrentie van andere woningzoekers: jup, een ko...

Handig! Zo ontdek je in een paar minuten wat jouw huis waard is

Huizenjacht! 6 x dit wil je weten als je een koopwoning zoekt in Utrecht


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Waltmann Makelaars. Meer over Waltmann Makelaars ontdekken?

Waltmann Makelaars makelaars

Geopend08:30 - 17:30

Maliebaan 71, Utrecht

Bekijk meer:makelaars
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.