Bizar: als single met modaal inkomen kun je nu maar vijf huizen kopen in Utrecht

Door Anne-Meike van den Berg 13 mei 2019

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Utrecht is dat niet anders. Zelfs als je ‘gewoon’ een baan hebt met een redelijk salaris, is bijna onmogelijk een huis te kopen. Laatst ontdekten we al dat je als gezin met modaal inkomen niet superveel keuze hebt in Utrecht. Maar wat blijkt? Als single is het al helemáál niet te doen…

De Hypotheker bekeek eind vorig jaar welk deel van het aanbod geschikt is voor mensen met een modaal inkomen (dus, het inkomen dat het meest voorkomt). In ons vorige artikel concludeerden we al dat het aanbod in Utrecht voor gezinnen met twee werkende volwassenen niet zo groot is.  Maar wat nu als je single of éénverdiener bent en modaal verdient? Dan heb je volgens de Hypotheker een jaarinkomen van zo’n €37.000 bruto per jaar. Hiermee kun je op dit moment een hypotheek krijgen van ongeveer €165.000,-. Omdat overbieden helaas geen uitzondering is in deze hysterische huizenmarkt, kijken we in Utrecht naar alle woningen die te koop staan van €150.000,- of minder. Dat zijn er op dit moment – houd je vast – vijf. 

Eén woonhuis

Selecteren we in Funda op ‘woonhuizen’, dan blijft er één resultaat over. Het is een kamer van 21 vierkante meter aan de Sweder van Zuylenweg. Niet echt een woonhuis te noemen, dus. In het pand zitten meerdere studio’s waarvan er al een aantal verkocht is. Dit exemplaar, met een vraagprijs van €107.500,-, ligt op de begane grond. Je deelt de badkamer en toilet met één andere studio, maar je hebt wel je eigen keukenblok.

Vier appartementen

Kijken we naar beschikbare appartementen met een vraagprijs tot €150.000,-, dan zijn er op dit moment vier opties. Het goedkoopste ‘appartement’ is een kamer van 15 vierkante meter aan de Bakhuizen van den Brinkstraat, met een eigen keuken, toilet en balkon en met een gedeelde badkamer. Voor €110.000,- heb je een kamer die iets groter is, namelijk 18 vierkante meter. Je vindt deze studio aan de Alexander Numankade in Wittevrouwen en je hebt hier alles voor jezelf. Aan de Goedestraat vinden we voor het eerst iets dat meer lijkt op een echt appartement, met een oppervlakte van 37 vierkante meter, een aparte slaapkamer en een dakterras. De vraagprijs? €129.000,-. Tot slot kun je als single of éénverdiener met een modaal inkomen bieden op een appartement aan de Livingstonelaan in Kanaleneiland. De woning is 41 vierkante meter groot, heeft een balkon en een berging en de vraagprijs is €145.000,-. Met veel geluk kun je dus wel iets kopen, maar dan heb je een kleine woning en geen extra slaapkamer.

Iets meer geld = stuk meer aanbod

Vooruit: als we het budget omhoog gooien naar €175.000,- maakt onze modale single iets meer kans. Er staan acht huizen te koop in Utrecht tussen de €150.000,- en €175.000,-. Ook bij deze huizen moet je niet te veel ruimte nodig hebben, want de huizen zijn tussen de 28 en 73 vierkante meter groot. Er lijken prijzen en huizen tussen te zitten die wellicht aantrekkelijk zijn voor onze modaal verdienende single. Zo heb je voor €169.500,- een appartement op de begane grond aan de Oranjerivierdreef in Overvecht van 54 vierkante meter met twee slaapkamers. Maar goed: dan moet onze single dus héél veel geluk hebben met het krijgen van een iets hogere hypotheek, geluk hebben met bieden en geen last hebben van overbieders. Conclusie: in je eentje een huis kopen in dit huizenlandschap is ontzettend moeilijk, maar niet helemaal onmogelijk.

Lees ook:

Huis te koop: 2e Delistraat 15 bis Utrecht, Foto 1 | Foto: Funda

Dit kun je nu nog wél kopen met modaal inkomen in Utrecht

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Utrecht is dat niet anders. Vooral voor st...

Pech voor Utrechtse huizenzoekers: veel koopwoningen gaan naar pandjesbazen

Binnenkijken bij Farida en Mohamed die een home make-over kregen van vtwonen

Meer over

Nieuws Wonen

adv.