Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken in de sloopwoning van Sam: ‘Ik betaal oppasgeld voor mijn huis’

Door Rachel Stolk 20 mei 2019

Sam woonde met veel plezier in een flat in Overvecht. Omdat de flat in de toekomst gesloopt gaat worden, moest ze haar appartement na vier jaar verlaten. Nu woont Sam nog steeds in dezelfde flat, maar dan een paar deuren verderop. Niet meer als huurder, wel als ‘oppasser’. Het is Sam gelukt om van een woning die gesloopt gaat worden een prachtig ingerichte plek te maken. Kijk mee in de woning van deze Utrechtse!

Oppasser

Nadat Sam het bericht kreeg dat ze haar huis uit moest, ging ze op onderzoek uit. Ze kwam erachter dat de woningen over werden genomen door leegstandsbeheer. Sam mocht niet in haar eigen woning blijven wonen. Wel mocht ze in het appartement een paar deuren verderop als oppasser wonen. Dat betekent dat ze geen huurder is met bijbehorende rechten, maar op het huis past, zo lang het nog niet gesloopt is. Sam betaalt dus ook geen huur, maar oppasgeld; een relatief klein bedrag per maand, zeker als je het vergelijkt met de gemiddelde woonlasten in onze stad. Daar staat dan wel tegenover dat de Utrechtse flexibel moet zijn; ze moet haar huis binnen 28 dagen kunnen verlaten als de sloop in gang wordt gezet.

Rookhok

De bezichtiging moest ze onderling regelen met de voormalige bewoners. “Dat verliep niet zo soepel”, vertelt Sam. Pas op de dag dat ze het contract kwam tekenen, zag ze voor het eerst haar appartement. En dat was even schrikken. “Het was een groot rookhok. De bewoner had, geloof ik, nog nooit schoon gemaakt. Het was heel vies en helemaal geel”, zegt Sam.

Verrassing

Ze facetimede haar vader, die gelukkig superhandig is, en zei: “De ruimte is heel tof, maar we moeten er echt veel aan gaan doen.” Haar vader antwoordde geruststellend dat ze er samen wel iets van zouden maken. Er waren welgeteld twaalf dagen tijd om de verhuizing te realiseren. “Mijn vader en vrienden hebben de vloer er ingelegd en de muren behangen”, vertelt Sam.

Fijn thuiskomen

Net na de verhuizing moest Sam naar het buitenland voor haar werk, iets waar ze niet meer onderuit kon. “Ik had het plan om alles neer te gooien en mijn dozen onuitgepakt in een hoek te smijten. Dan zou ik het wel weer zien als ik terug zou zijn”, vertelt ze. Aan haar vader vroeg ze of hij alleen de vloer af kon maken. Toen ze terugkwam, stond er echter een mooie verrassing op haar te wachten. Het hele huis was compleet ingericht. Er hingen nieuwe lampen en er stonden nieuwe planten. “Zelfs mijn dozen waren uitgepakt!” vertelt Sam lachend. “Dat was heel erg fijn thuis komen!”

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Low budget

Het is er absoluut niet vanaf te zien dat de inrichting van het huis low budget is aangepakt. Sam toverde oude muebels met een likje verf om tot iets nieuws en vond veel goedkope, creatieve alternatieven: de lamp in de woonkamer was eerst grijs, nu zwart gespoten met een spuitbus van de Action. De deuren en alle stopcontacten zijn met dezelfde verf bewerkt. “We hebben ook goedkoop behang gekocht en dat gewoon overgeverfd met een leuk kleurtje en de vloer is van een outlet”, vertelt Sam.

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Loodzwaar

Een bijzonder accessoire in het huis van Sam is een antiek exemplaar. Het is een instrument uit het jaar 1871 waarmee vroeger kurken op wijnflessen werden gezet. “Toen mijn vader mijn huis inrichtte, heeft hij dit er ook neergezet. Het komt uit een brocante winkeltje ergens in Twente. Het past goed bij mijn voorliefde voor wijn”, zegt Sam. In het instrument zit een wijnfles met daarop een etiket dat speciaal voor haar gemaakt is. Ook staat er een gelukwens op voor de nieuwe start in haar woning. Sam zegt: “Dit is voor mij nu wel een beetje bijzonder geworden. Hij is niet te tillen, maar bij een volgende verhuizing gaat ‘ie zeker weer mee!”

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

Eijerkamp

Binnenkijken bij Farida en Mohamed die een home make-over kregen van vtwonen

Na lang zoeken vonden Farida en Mohamed zo'n anderhalf jaar geleden hun droomhuis in Utrecht. Het en...

Binnenkijken bij Eva in Kanaleneiland: ‘Mijn gestolen poster is een kostbaar bezit’

Binnenkijken bij Kim: ‘Elke ruimte in mijn huis heeft een andere stijl’

adv.