Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Zita en Ziyad aan de Muntkade: ‘We delen een dakterras van 80 vierkante meter met alle buren’

Door Bonnie Dekkers 29 juni 2020

Voor onze rubriek ‘Binnenkijken bij’ gaan wij wekelijks op pad en kijken wij binnen bij Utrechtse woningen. Deze week kijken we binnen bij Ziyad (26), Zita (26) en hond Ferdinand. In juli verhuizen zij naar Amsterdam en daarom willen de twee hun Utrechtse huis graag laten ‘vereeuwigen’ op indebuurt. Daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen! 

De buitenkant van het pand waar Ziyad en Zita wonen valt direct op als we aan komen fietsen. Ruim een jaar wonen ze aan de Muntkade in het vroegere Dekkledenhuis, dat nog met grote letters op de gevel staat. Toen werden er tentzeilen, zoals circustenten en feesttenten, opgeslagen. Nu vind je hier zo’n veertig appartementen.

Tekst loopt door onder de foto’s

Foto: indebuurt Utrecht
Het foto van het Dekkledenhuis vroeger hangt in de gang van het complex | Foto: indebuurt Utrecht

Dozen voor de ramen en vieze kleur op de muur

Via Pararius vond het stel dit appartement. “We hadden een bezichtiging aangevraagd, maar Ziyad kon niet mee. De vorige bewoner had het heel raar ingericht: er stonden dozen voor de ramen waardoor het heel donker was en een van de muren was poepbruin. Toen Ziyad de eerste keer als nieuwe bewoner binnenstapte, sloeg de paniek wel toe,” vertelt Zita. Ziyad vult aan: “Ik dacht: wat is dit? Het zag er niet heel gezellig uit en was in een bizarre staat achtergelaten.”

Hoge ramen met veel lichtinval

Gelukkig konden de twee door de rommel heen kijken. Ziyad vertelt: “De ramen vielen direct op en zorgen voor veel lichtinval. Dat vinden we ook wel een van de tofste dingen van het appartement.” Zita: “Als de zon ’s avonds naar binnen schijnt, krijgen de muren een prachtige kleur.” Daarnaast is ze ook erg blij met het dakterras. “We kunnen voor de deur zitten, maar hebben ook een gigantisch terras van tachtig vierkante meter op het dak. We delen het met alle appartementen en het is fantastisch.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

De ramen lopen nog een stuk omhoog | Foto: indebuurt Utrecht
Het dakterras | Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Op reis na de verhuizing

Toen Zita en Ziyad vorig jaar verhuisden, was het wel even spannend. Ziyad begint te vertellen: “Op 1 april gingen we hier samenwonen en in dezelfde maand vertrok ik voor zes weken naar Colombia. We hadden alles verhuisd, een nacht hier geslapen en daarna ben ik weggegaan. Zita heeft het grootste gedeelte van de inrichting gedaan. Gelukkig is de helft van de spullen van mij en de helft van haar. Maar ik denk dat de meest bijzondere spullen van haar komen. Zita houdt wel van snuisterijen”, zegt Ziyad lachend. “Meer dan ik wil toegeven, ik ben gewoon heel erg fan van vintage design. En van planten!”, geeft Zita eerlijk toe.

Tekst loopt door onder de foto

Een deel van de planten van Zita | Foto: indebuurt Utrecht

Domtoren

Naar die zogenoemde snuisterijen zijn we wel benieuwd. Zita: “Vroeger heb ik in Hongarije gewoond en mijn moeder had klederdracht van daar aan de muur. Dit stuk aan de muur komt uit Guatemala en dragen ze daar.” Daarnaast is Zita trots op haar kunst met de Dom erop. “Ik woonde in een studentenhuis en als je uit huis ging, kreeg je een prent van de Domtoren mee.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Kleed uit het Midden-Oosten

Toch heeft Ziyad ook spullen waar hij waarde aan hecht. Na even nadenken, zegt hij: “Voor mij zijn het twee dingen. De groene kist komt van mijn ouders. Die heb ik al 26 jaar en waarschijnlijk is die nog ouder. Een echte childhood memory.” Ook het kleed onder de salontafel brengt herinneringen boven: “De roots van mijn moeder liggen in het Midden-Oosten. Het tapijt komt van een van mijn ooms, hij is handelaar. De mooiste spullen hield hij altijd voor zichzelf, de rest kreeg de familie”, vertelt Ziyad. “Ik vind dit kleed heel mooi, vooral de kleuren.”

Tekst loopt door onder de foto

In de woonkamer staat de kist (naast het trappetje) en ligt het kleed onder de salontafel | Foto: indebuurt Utrecht

Nog even genieten van Utrecht

Genoeg mooie spullen om mee te nemen naar Amsterdam, dus. Voor nu genieten ze nog even van hun knusse huis en Utrecht. “Voor het huis kunnen we heerlijk zitten, uit de wind en in de zon. Ook zijn de buurten Lombok en Oog in Al leuk en kun je bij de Muntkade zwemmen. Voor het hondje is het erg leuk geweest”, zegt Zita. Ze vervolgt: “We gaan het ‘thuis’ gevoel van Utrecht missen. Mensen hier letten minder op elkaar en je kunt hier gewoon nog een terrasplek vinden”. Ziyad: “Dat is het meest charmante aan Utrecht: het compacte.” Zita sluit af met mooie woorden: “Maar, we gaan daar dezelfde mooie plek als hier creëren.”

Woning van de week

Woon jij op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of een Domstads droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnen kijken!

Lees ook:

Binnenkijken bij Larissa in de Schildersbuurt: ‘De gouden eenhoornlamp heb ik meegesleept door heel Amerika’

Voor onze rubriek ‘Binnenkijken bij’ gaan wij wekelijks op pad en kijken wij binnen bij Utrechtse wo...

Binnenkijken bij Ben en Roos in Pijlsweerd: ‘Vanaf ons balkon genieten we van de stadsgeluiden’

Binnenkijken bij Alex in de binnenstad: ‘Het is heerlijk om vanaf hier mensen te kijken’

5 x binnenkijken bij Utrechters die in de binnenstad wonen

 

adv.