Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo kies je wél goede hardloopschoenen: Run2Day storemanager Rob geeft advies

Aangeboden door Run2Day Utrecht 27 mei 2020

Nu we richting de zomer gaan, kiezen veel mensen ervoor om (weer) te gaan hardlopen. Wat velen van hen niet weten, is het belang van goed passende hardloopschoenen. Wanneer je op goed geluk schoenen koopt ‘die er wel tof uitzien’, bestaat de kans dat je sneller blessures oploopt en je nieuwe hobby vroegtijdig moet opgeven. Zonde! Wij bellen met Rob van Kampen, storemanager bij Run2Day Utrecht, om te vragen hoe het wel moet.

Rob, zelf fanatiek hardloper, werkt al bijna zeven jaar voor Run2Day. Volgens Rob kan het belang van goed advies bij het kiezen van nieuwe schoenen niet worden onderschat. “Je hebt hardloopschoenen in allerlei soorten, maten en kwaliteiten, maar er is niet één schoen die voor alle typen lopers geschikt is. Wij weten van al die schoenen wat hun kenmerken zijn én welke goed bij jou zouden passen. Alle collega’s zijn opgeleid om advies te geven én bovendien zijn we allemaal ervaringsdeskundige. Run2Day’s motto is niet voor niets ‘door runners, voor runners’!”

Analyse voor de juiste schoenen

Bij Run2Day kun je een statische en dynamische analyse laten uitvoeren om te bepalen welke schoen bij je past. “Bij de dynamische analyse laten we je voor een camera een paar keer heen en weer lopen. De beelden spelen we vertraagd af om te zien hoe je loopt. We kijken dan onder andere naar hoe je landt en hoe stabiel je enkel, knie en heup zich houden onder het opvangen van die landing”, legt Rob uit. Normaal gesproken biedt Run2Day ook een statische analyse, waarbij een voetafdruk wordt gemaakt. “In coronatijd kan dat helaas niet, omdat het bij die analyse onmogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Gelukkig vertelt de dynamische analyse ons al genoeg om je te kunnen adviseren.”

Tekst gaat verder onder de foto

Run2Day
Foto: Barbara Kerkhof

Demping en stabiliteit

Op basis van de analyse bepalen de experts van Run2Day welke schoenen bij je passen. “Daarbij zijn twee zaken van groot belang: demping en stabiliteit”, begint Rob. “Iedere keer dat jij tijdens het hardlopen landt, is de klap voor je knieën zo’n drie tot vijf keer je lichaamsgewicht. Als je nog niet lang sport, zijn schoenen met goede demping essentieel. Stabiliteit van een schoen voorkomt dat je enkel te ver naar binnen zakt. Het luistert vaak heel nauw, want schoenen die bijvoorbeeld té stabiliserend zijn, kunnen ook weer blessures veroorzaken.” Rob en zijn collega’s nemen graag de tijd om alle klanten goed te adviseren: “We willen bereiken dat iedereen verantwoord en blessurevrij kan hardlopen.”

Tijd voor nieuwe schoenen

Als je eenmaal jouw match made in heaven hebt gevonden, is het verleidelijk om met die schoenen te blijven lopen tot ze volledig versleten zijn. Duurzaam is het zeker, maar verstandig allerminst. Rob: “Er zijn twee grenzen voor de houdbaarheid van hardloopschoenen. Wij raden aan om je schoenen te vervangen na 1000 kilometer óf na twee jaar. Als je de marathon loopt, heb je misschien al na zeven maanden de 1000 kilometer-grens bereikt.” Tijdens het lopen merk je het misschien niet altijd, maar hoe langer je je schoenen gebruikt, hoe meer de dempende en stabiliserende werking afneemt. Daarom is het belangrijk om je schoenen op tijd te vervangen.

Laat je dus zeker weer adviseren wanneer je je oude schoenen gaat vervangen. Rob: “Wanneer je meer traint of langere afstanden loopt, wordt je lichaam sterker. Daardoor kan het over de jaren ook veranderen welke schoen geschikt is voor jou.”

Tekst gaat verder onder de foto

Run2Day
Foto: Barbara Kerkhof

Kiezen met je voeten in plaats van met je ogen

Rob wil alle lopers één ding op het hart drukken: “Schoenen kies je met je voeten, niet met je ogen. Het komt regelmatig voor dat wij van klanten horen dat ze in een andere winkel zonder hulp een paar schoenen hebben gekozen, omdat ze die mooi vonden. Na een paar weken staan ze dan bij ons voor de deur, omdat ze blessures hebben gekregen. Als een klant een schoen geweldig vindt, terwijl wij zien dat die niet geschikt is voor hem of haar, dan zullen we zeker iets zeggen. Andersom geldt ook: hebben wij een schoen aangeraden die jij niet lekker vindt zitten? Laat het weten, dan puzzelen we samen verder tot we een schoen vinden die lekker zit én waar je goed op loopt.”

Run2Day tipt: leuke hardlooproutes in de buurt

Wil je ook nieuwe hardloopschoenen laten aanmeten door de ervaren specialisten van Run2Day? Breng dan snel een bezoekje aan de winkel in de Mariastraat. Momenteel wordt de winkel verbouwd, dus vind je Run2Day tijdelijk aan de Mariastraat 45-47, in plaats van op nummer 10. Naast schoenen vind je hier bovendien nog veel meer waar je hardloophart sneller van gaat kloppen, zoals kleding, voeding en accessoires. Vragen? Rob en zijn collega’s staan voor je klaar!

We kunnen ons voorstellen dat je inmiddels veel zin hebt om je (nieuwe) hardloopschoenen uit te proberen. Run2Day heeft een paar toffe routes in (de buurt van) Utrecht gemaakt die je hieronder vindt. Veel plezier!Deze bijdrage wordt je aangeboden door Run2Day Utrecht. Meer over Run2Day Utrecht ontdekken?

Run2Day Utrecht

sportwinkels

Gesloten10:00 - 18:00

Mariastraat 10, Utrecht

Bekijk meer:sportwinkels

adv.