Van dit zelfgemaakte cadeau heb je 365 dagen lang plezier

Door Anne-Meike van den Berg 2 november 2016

De woonkamer van de Utrechtse Sanne Bloem is veranderd in een ‘scheurfabriek’ zoals ze het zelf noemt. Overal liggen A6’jes met tekstjes en tekeningen, geprint op oud papier. 356 van die blaadjes samen vormen De Zelfgemaakte Scheurkalender, door Sanne bedacht én gemaakt. “Ik vind het leuk dat de kalender zoveel reuring brengt. Die chaos is heel gezellig.”

Cadeautje

“Het idee voor De Zelfgemaakte Scheurkalender is ontstaan toen ik in 2010 een cadeau zocht voor mijn moeder. Ik had in die tijd heel weinig geld, dus ik dacht: ik verzamel gewoon alle tekeningen, gedichtjes en briefjes die ik hier nog heb liggen en maak er zelf een kalender van. Dat viel behoorlijk tegen. Alles bij elkaar had ik materiaal voor een maand of twee, veel te weinig dus. Toen heb ik aan vrienden gevraagd of zij niet nog iets hadden wat op de kalender kon. Omdat ik ook geen geld had om papier te kopen, heb ik alles op oud papier geprint.”

De Zelfgemaakte Scheurkalender

365 x anders

“Inmiddels ben ik bezig met alweer de zesde editie van De Zelfgemaakte Scheurkalender. Daarvoor vraag ik aan mensen of ze iets willen maken wat op de kalender past. Dat kan echt van alles zijn. Professionele kunstenaars sturen werkjes op, mensen die goed kunnen koken sturen een recept en er zit bijvoorbeeld ook een cursus mandalatekenen tussen. Ik print alles nog steeds op oud papier. Mensen sparen papier voor mij op en brengen dat langs. Dit jaar leek het me leuk om op oude landkaarten te printen. Een oproepje op Facebook leverde binnen een dag al 15 kaarten op.”

Gezellige chaos

“Ik vind het leuk dat de kalender zoveel reuring brengt. Om de haverklap gaat de bel: iemand die een kalender op komt halen of oud papier langs komt brengen. Regelmatig komen vrienden me helpen en zitten we hier de hele dag kalenders te maken. Zo’n kalender maken kost heel veel tijd. Je moet het papier snijden, alles printen. Maar ik vind het fantastisch om te maken. Normaal houd ik helemaal niet van chaos, maar deze chaos is heel gezellig.”

Je kan De Zelfgemaakte Scheurkalender voor € 20,- bestellen in de webshop van Sanne.

adv.