7 x Utrechtse familiebedrijven

Door Anne-Meike van den Berg 16 december 2018

Vroeger was het heel normaal om in de voetsporen van je ouders te treden. Oudste zonen of dochters namen het bedrijf vaak over en zo gebeurde het dat een zaak jarenlang in de familie bleef. Nu is dat iets minder gebruikelijk, maar toch zijn er nog heel wat echte familiebedrijven te vinden in Utrecht. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

Thom Broekman/De Rode Winkel

Thom Broekman Utrecht
De winkel van Broekman in 1974. Foto: Het Utrechts Archief

In 1837 begonnen Johannes en Annaatje Broekman een kleermakerij en een winkel in fournituren aan de Lange Elisabethstraat 13 in Utrecht. De zonen Anthonius en Augustines volgden hun ouders op en in 1911 kochten zij aan de overkant van de straat een aantal panden. Inmiddels zijn alweer de vijfde en zesde generatie werkzaam in de zaken en kennen we de twee winkels als Thom Broekman en De Rode Winkel.

Thom Broekman

Hier in Utrecht worden sinds 1837 (!) kostuums op maat gemaakt

Die aantrekkelijk man op de foto ziet er jong uit, maar het pak dat hij draagt is gemaakt met kennis...

Thom Broekman kledingwinkels

Nu gesloten10:00 - 18:00

Lange Elisabethstraat 20, Utrecht

Bekijk meer:kledingwinkels

De Rode Winkel kledingwinkels

Nu gesloten10:00 - 19:00

Lange Elisabethstraat 13, Utrecht

Bekijk meer:kledingwinkels

Grit Optiek

View this post on Instagram

Dit is opa Grit (1928-2015). Met zijn opvallende snor was hij een markant figuur binnen de optiek en de Utrechtse binnenstad. Zijn winkel was zijn leven en alles stond in het teken van 'de zaak', waar hij begon te werken zodra de tweede wereld oorlog voorbij was. Oma Grit ondersteunde hem op alle vlakken en was tevens de enige van wie hij tegenspraak duldde (ook niet te veel). Hij hield van paardrijden, varen en Utrecht, hij heeft zelfs nog in de gemeenteraad gezeten. Na de zaak kwam zijn familie, waar hij trots op was en graag tijd mee doorbracht. Met pakjesavond werd hij door diezelfde familie altijd ontzettend in de maling genomen 🙂 Als er een feestje was stond hij vooraan en wist altijd een leuke sfeer te creëren. Zijn vriendenkring was dan ook groot! Helaas hebben we afscheid van hem moeten nemen maar gelukkig kunnen we avonden vullen met verhalen over deze gedistingeerde man die beschikte over een warm hart. . . #optiek #familie #familiebedrijf #opa #snor #gemis #opticien #optometrist #contactlens #brillen #brillengek #familybusiness #liefde #utrecht #utrechtcity #utrechtcentrum

A post shared by Grit Optometrie BV (@mevrouw_grit) on

De huidige eigenaar van Grit Optiek aan de Lange Elisabethstraat 1 in Utrecht, Madelon, is de vierde generatie in het familiebedrijf. De grondlegger van de zaak is Feike Grit sr., de overgrootopa van Madelon. Hij startte de zaak in 1934 aan de Oudegracht in Utrecht. Het was de zoon van Feike sr., Feike jr., die een tweede zaak begon aan de Lange Elisabethstraat en die winkel vind je daar nu nog steeds. De zaak aan de Oudegracht bestaat niet meer.

Grit Optiek opticiens

Nu gesloten09:00 - 18:00

Lange Elisabethstraat 1, Utrecht

Bekijk meer:opticiens

Hoedenzaak Jos van Dijck

Hoedenzaak Jos van Dijck
Francesco Baldi en zijn vader.

Hoedenzaak Jos van Dijck was bij de opening in 1923 één van de vele hoedenzaken in Utrecht. Anno 2018 zijn ze de enige in de regio. Jos is allang geen eigenaar meer. Dat is Francesco Baldi. Hij is het kleinkind van Jos en de opvolger van zijn vader, die nog steeds boven de winkel woont. We gingen al eens lang bij dit Utrechtse familiebedrijf:

Hoedenzaak Jos van Dijck

Petje af! Francesco Baldi is eigenaar van de enige hoedenzaak in Utrecht

Hoedenzaak Jos van Dijck was bij de opening in 1923 één van de vele hoedenzaken in Utrecht. Anno 201...

Hoedenzaak Jos van Dijck winkelen

Nu gesloten10:00 - 18:00

Bakkerstraat 12-14, Utrecht

Bekijk meer:winkelen

Venezia

Venezia
Venezia in 1981. Foto: Het Utrechts Archief

In 1928 opent Guido De Lorenzo als eerste Italiaan een ijssalon in Nederland: Venezia in Utrecht. Een paar jaar later, in 1971, begint de zoon van Guido samen met zijn vrouw ijssalon Venezia op de Oudegracht. De dochter van het echtpaar, Romana, werkt al sinds haar jeugd in de zaak. Inmiddels is zij de eigenaresse van de ijskiosk die iedere zomer op de Oudegracht staat.

Ijssalon Venezia Utrecht

Utrechtse mysteries: waar overnacht IJskraam Venezia?

Ben je ’s ochtends vaak in de buurt van de Oudegracht te vinden? Dan heb je de welbekende IJskraam v...

Venezia IJskiosk Oudegracht ijssalons

Nu gesloten11:30 - 22:00

Oudegracht 105, Utrecht

Bekijk meer:ijssalons

Vocking

Het recept van het Utrechtse streekproduct De Vockingworst is al 125 jaar niet aangepast. Een echte klassieker, dus. Je komt de leverworst tegen op de kaart van heel wat Utrechtse horecazaken en in de meeste Utrechtse supermarkten, dus je kunt niet echt om deze lekkernij heen. Slagerij Vocking is een echt familiebedrijf en bestaat al vier generaties lang (sinds 1891, dus). Vroeger was de slagerij midden in het centrum gevestigd, aan de Steenweg nummer 29 (waar je nu opticien Hans Anders vindt). Inmiddels vind je Vocking Vleeswaren op een industrieterrein in Nieuwegein.

Bucketlist voor Utrechtse foodies: dit moet je echt een keer gegeten hebben

Hysterische taartjes, bijzondere cocktails en kunstige latte's: als je ook maar een béétje een foodi...

Staffhorst

Martin Staffhorst en Anne Veen, beiden eigenaar van Muziek Staffhorst Vinyl en Jan Giesbers (links) eigenaar van slijterij Q-Vignes. Foto: Ruud Voest / AD Utrechts Nieuwsblad

Precies tachtig jaar geleden opende de grootvader van Martin Staffhorst de eerste Staffhorst winkel. In 2013 werd de winkel failliet verklaard en sloot de laatste vestiging van Muziek Staffhorst aan het Paardenveld. Daarvoor was de winkel aan het Vredenburg ook al gesloten. In dat pand zit nu een horecazaak: Stadsbrasserie de Utrechter. Maar, Staffhorst is terug van weggeweest! Sinds november 2017 is Muziek Staffhorst Vinyl geopend aan het Willem van Noortplein, een slijterij-en-platenzaak-in-één.

De Utrechter

Terug van weggeweest: Staffhorst opent een pop-up platenzaak in – jawel – het oude Staffhorst-pand

De beroemde Utrechtse platenzaak Staffhorst opent op zondag 10 juni voor één dag een pop-up winkel i...

Muziek Staffhorst Vinyl muziek

Nu gesloten09:00 - 18:00

Willem van Noortplein 15, Utrecht

Bekijk meer:muziek

Covers Couture

Gepostet von Covers Couture Utrecht am Sonntag, 23. September 2018

De geschiedenis van Covers Couture gaat terug naar 1951, toen de opa van de huidige eigenaar een stoffenzaak opende aan de Choorstraat in Utrecht. Vanaf 1980 specialiseerde de winkel zich steeds meer in bruidsmode. Ook vandaag de dag kom je hier voor trouwjurken, maar inmiddels ook voor avond- en cocktailmode, trouwkostuums en maatkleding voor de moeders van de bruid en bruidegom.

Covers Couture kledingwinkels

Nu gesloten09:00 - 17:00

Choorstraat 25-31, Utrecht

Bekijk meer:kledingwinkels

Lees ook

Elvis Corner Utrecht

7 x bizarre speciaalzaken in Utrecht

Bijzondere winkels in Utrecht: daar hebben we er genoeg van. Veel van die winkels verkopen van alles...
Comma Utrecht

5 x toffe winkels aan de Amsterdamsetraatweg die je waarschijnlijk nog niet kent

Aan de Amsterdamstraatweg vind je een bonte hoeveelheid winkels en horecazaken. Maar waar moet je nu...
Noest kersthanger Utrecht

9 x op-en-top Utrechtse cadeaus

Is er iets leuker dan cadeautjes krijgen? Jazeker: Utrechtse cadeautjes krijgen! Dus heb je nog een ...
<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Winkelen

adv.