Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x dit is waarom Utrechters van Jan van Zanen houden

Door Janine Guijt 6 juni 2020

Je hebt het vast meegekregen: burgemeester Jan van Zanen gaat ons verlaten om in Den Haag aan de slag te gaan als burgervader. Op social media uitten veel Utrechters hun gevoel over dit nieuws. Negatieve reacties over de burgemeester zijn nauwelijks te vinden. Over één ding lijken Utrechters het eens te zijn: Jan van Zanen is een geweldige burgemeester. Waarom Utrechters van onze (nu nog) burgemeester houden? Hierom!

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Altijd in voor een praatje

Burgemeester Jan van Zanen
Foto: indebuurt Utrecht

Kom je burgemeester in ‘het wild’ tegen, bijvoorbeeld in het Griftpark of bij Strand Oog in Al (twee van zijn favoriete plekken)  dan kun je rustig een praatje met hem aanknopen. “Ik noem mezelf een wandelend spreekuur”, zei hij in november tegen ons in een interview. “Ik heb ook altijd geeltjes en een pen in mijn binnenzak, om suggesties en ideeën van mensen die ik tegenkom op te schrijven.” Jan van Zanen wordt regelmatig herkend en maakt daardoor vaak situaties mee waar hij hartelijk om kan lachen. “Laatst kocht ik bijvoorbeeld bloemen in de supermarkt en riepen er twee dames: ‘Nou zeg, wat een karig bosje! U kunt als burgemeester toch wel een grotere bos kopen?’”

Grapje moet kunnen

Burgemeester Jan van Zanen tijdens ‘de kleinste Pride’ van Nederland die werd georganiseerd door buurtbewoners in de Pelikaanstraat. Foto: Elvin Boer

Sowieso is onze burgemeester niet vies van een beetje humor hier en daar. Tijdens het interview maakte hij tussendoor graag een grapje (Op de vraag wat zijn grootste wens was voor Utrecht keek hij met een schuin oog naar zijn woordvoerder: “Ik kan zeker niet zeggen een Michelinster?”). De inmiddels overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan noemde Van Zanen bij diens afscheid van Amstelveen de Paul de Leeuw onder de burgemeesters en wij snappen die vergelijking wel.

Duidelijke taal

Foto: ANP

Voor Jan van Zanen geen dure woorden, onnodige verbale opsmuk of nodeloos ingewikkeld gedoe: onze burgervader spreekt in duidelijke taal. Niet voor niets is hij in 2018 benoemd tot duidelijkste burgemeester van Nederland. “Van Zanen zorgt er met zijn heldere en concrete taal voor dat een groot publiek zijn boodschap begrijpt. De burgemeester vermijdt jargon, is niet dubbelzinnig en gebruikt geen onnodige omhaal van woorden”, luidde het juryrapport destijds.

Persoonlijk en betrokken

Nog iets dat de Utrechtse burgemeester kenmerkt: hij is persoonlijk en betrokken. Zo beantwoordde hij met veel enthousiasme vragen van onze lezers over zijn persoonlijke leven. Heeft hij huisdieren? Waar woont de burgemeester? Wat vindt hij minder leuk aan zijn werk? Organiseer je iets leuks, dan kun je de burgemeester rustig uitnodigen (behalve dan in tijden van corona natuurlijk). Zijn agenda zal het niet altijd toelaten, maar Jan van Zanen laat graag zijn gezicht zien, bijvoorbeeld tijdens de PeliPride, de kleinste Pride van Nederland, georganiseerd door buurtbewoners van de Pelikaanstraat. Tijdens ons interview luidde een van de lezersvragen: ‘Heeft u zin om binnenkort een biertje te komen drinken op de IBB?’. Van Zanen antwoordde met: “Zin wel, tijd weet ik niet zeker. Maar je weet me te vinden, ik ben altijd overal voor in en kijk graag hoe het er met jongeren in de stad aan toegaat.”

Trots op Utrecht

Foto: ANP

Net als heel veel Utrechters is Jan van Zanen hartstikke trots op ons stadsie. Zo heeft hij een paar jaar geleden een nieuwe traditie geïntroduceerd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeenteraad: het zingen van het befaamde lied Als ik boven op de Dom sta. Net zoals voor veel Utrechters is de Dom erg belangrijk voor de burgemeester. “Het is het ultieme richtpunt in de stad en het heeft natuurlijk een waanzinnig verhaal: dat de Domtoren en -kerk ooit één geheel vormden en het kerkgedeelte naar beneden is gedonderd… Ik word blij van mensen die terugkomen van vakantie en zeggen: ‘Ik ben weer thuis, want ik heb de Dom gezien.”

Lees ook:

We spraken burgemeester Jan van Zanen over zijn werk, Utrecht en herkend worden in de supermarkt

Van een CliniClown tot een 11-jarige musicalster en van de wc-dame bij TivoliVredenburg tot een jeug...

Van huisdieren tot onvergetelijke momenten: burgemeester Jan van Zanen beantwoordt jullie vragen

Dit zijn de 5 duurste huizen die op dit moment te koop staan in Utrecht

9 x nieuwe terrassen in Utrecht

Bizarre droom gehad? De Utrechtse Rob maakt er een strip van: ‘Dromen zijn goudmijntjes’

Jan van Zanen gaat Utrecht verlaten en wordt burgemeester van Den Haag

Aan de Amsterdamsestraatweg komt een nieuwe muurschildering van JanIsDeMan (en hij heeft jouw hulp nodig)

De Utrechtse presentator Daan Boom vermaakt ons al weken met briljante thuisblijfvideo’s: ‘Ik wilde graag iets bijdragen”

Dit is waarom je dit weekend heel veel regenboogvlaggen zag in Utrecht

Terugkijktip: Onze burgemeester steelt de show in Zondag met Lubach

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.