De Utrechtse Jantine is CDA-kandidaat tijdens de verkiezingen: ‘Ik zet me in voor betaalbaar wonen’

Aangeboden door CDA Utrecht

Jantine Zwinkels CDA Utrecht
Jantine in het Griftpark

Op 17 maart mogen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Eén van de kandidaten op wie we kunnen stemmen is Jantine Zwinkels. Momenteel is de Utrechtse gemeenteraadslid voor het CDA en werkt ze bij adviesbureau Royal HaskoningDHV aan allerlei duurzaamheidsprojecten. Hoog tijd om kennis te maken en meer te weten te komen over Jantines plannen voor de lokale én nationale politiek.

Jantine is sinds 2018 raadslid voor het CDA in de gemeenteraad, maar raakte al eerder betrokken bij de partij. “Tijdens mijn studie aan de Erasmus Universiteit heb ik achter de schermen gewerkt voor het CDJA, de jongerentak van het CDA”, vertelt ze. “Toen ik zo’n vijf jaar geleden naar Utrecht verhuisde wilde ik graag weer politiek actief worden. Ik kwam – redelijk onverwachts – dankzij voorkeursstemmen in de gemeenteraad.” Binnen deze rol voelt Jantine zich op haar plek: “Ik maak graag onderdeel uit van deze stad en vind het boeiend om mee te denken met inwoners en ondernemers. Ook voel ik de intrinsieke motivatie om maatschappelijk gezien mijn steentje bij te dragen.”

Meer betaalbare huur- en koopwoningen

Als gemeenteraadslid buigt Jantine zich over politieke vraagstukken die ze ook in haar persoonlijke leven belangrijk vindt. Neem bijvoorbeeld de woningmarkt: “In de gemeenteraad zoek ik naar allerlei manieren om het middensegment te kunnen uitbreiden voor starters en mensen met een middeninkomen. Met name voor jonge mensen is een eigen woning nu praktisch onbetaalbaar. Studenten denken daardoor: ik blijf maar op mijn kamer of bij mijn ouders wonen, want ik vind toch niets anders. En voor gezinnen wordt het vanzelfsprekend om de stad uit te gaan, omdat ze hier geen grotere woning kunnen betalen. Ik vind het heel belangrijk dat er meer betaalbare huur- en koopwoningen komen, en dan niet alleen sociale huur of in de vrije sector. Op landelijk niveau wil ik mij ervoor inzetten dat woningcorporaties ook mogen bouwen in het middensegment en dat er nieuwe woon(zorg)-concepten komen.”

Als het gaat om de woningmarkt is er gelukkig wel een positieve ontwikkeling waar Jantine heel blij mee is: “We hebben een tijdje geleden een motie ingediend en de gemeente verzocht om zich in te zetten voor betaalbare koopwoningen. Daardoor zijn de zelfbewoningsplicht en het anti-speculatieding ingevoerd. Dat voorkomt dat beleggers huizen opkopen om te verhuren.”

Tekst gaat verder onder de foto

Jantine Zwinkels
Jantine Zwinkels in het Griftpark

De economie en duurzaamheid

Naast de woningmarkt is het stimuleren van de lokale economie een belangrijk thema voor Jantine. “In coronatijd hebben veel ondernemers het zwaar, dus denken we na over hoe we hen – binnen de bestaande regels – ruimte kunnen geven om hun werk te doen. En we kijken verder vooruit; hoe kunnen we, als de maatregelen versoepelen, zorgen dat ondernemers niet een hele papieren molen door hoeven bij de gemeente? Lokale ondernemers geven een stad smaak en zorgen voor beleving; het zou jammer zijn om alleen ketens te hebben.”

Ook duurzaamheid speelt in Jantines plannen een grote rol: “In Utrecht ben ik in gesprek gegaan met winkeliers die zich richten op duurzame kleding. Ik denk dat we vanuit de gemeente verantwoord, sociaal ondernemerschap moeten stimuleren.” Als Jantine tot Tweede Kamerlid wordt gekozen, wil ze zich ook op landelijk niveau inzetten voor een duurzamere samenleving: “De energietransitie waarbij we overschakelen op duurzame energie is een thema dat ik belangrijk vind. Ook interesseer ik me voor de manier waarop we omgaan met afval en grondstoffen. Onze economie is nu lineair, maar uiteindelijk moeten we toe naar een circulair model. Dat vraagt om antwoorden op vragen als: hoe stimuleer je hergebruik van materialen? En hoe gaan we zuiniger om met de grondstoffen die we hebben? Hierin is volgens mij nog een grote slag te slaan.”

Een leefbare en saamhorige stad

In het verkiezingsprogramma van het CDA is er nog een punt dat er voor Jantine uitspringt: de sociale samenhang in Nederland. Wat houdt dat concreet in? “We zien dat veel groepen polariseren. Binnen het CDA hechten we eraan om respectvol met elkaar om te gaan. We vinden dat goed gedrag nog meer gestimuleerd en beloond mag worden. Denk bijvoorbeeld aan buurtgenoten die graag meer groen willen in hun straat; zo’n goed initiatief moeten we vanuit de politiek ondersteunen. Het gaat er voor mij om dat mensen zich thuis voelen in hun buurt, en dat vraagt om een menselijke maat. En gedrag dat ons gevoel van saamhorigheid en veiligheid aantast moet juist aangepakt worden. Denk bijvoorbeeld aan het achterlaten van zwerfafval; daar stoor ik me enorm aan.”

Nieuwe, jonge generatie in de Tweede Kamer

Ben je er nog niet helemaal uit op wie je gaat stemmen 17 maart? Jantine deelt een handige tip: “Iedere partij heeft een landelijk verkiezingsprogramma, maar alle kandidaten leggen daarbinnen hun eigen accenten. Lees je online nog beter in; waar focust een kandidaat zich op? Op mijn CDA-pagina lees je meer over mijn ideeën.”

Op de lijst staat Jantine op plek 26 en in de peilingen heeft de partij 19 zetels in de Tweede Kamer. Het is dus niet vanzelfsprekend dat ze in de Tweede Kamer terechtkomt. De Utrechtse hoopt dat kiezers niet zonder meer op de nummer één van de partij stemmen, maar ook kijken welke kandidaten er nog meer zijn. “In de Tweede Kamer komen zie ik als een hele mooie kans. Mijn droom is om, samen met andere politieke partijen, tot een veerkrachtig en duurzaam Nederland te komen. Ik vind het belangrijk dat we iets moois kunnen achterlaten aan de volgende generaties.”

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Hart(stikke) belangrijk: dit is waarom je jouw bloeddruk regelmatig wilt meten”

Hart(stikke) belangrijk: dit is waarom je jouw bloeddruk regelmatig wilt meten

Ga naar “Dion werkt bij TeamAlert: ‘Je helpt écht om Nederland een stukje veiliger te maken’”

Dion werkt bij TeamAlert: ‘Je helpt écht om Nederland een stukje veiliger te maken’

teamalert projectmedewerker dion
Ga naar “Dit Utrechtse familiebedrijf is al 90 jaar specialist in verhuizen (en ze bieden ook opslagruimte aan!)”

Dit Utrechtse familiebedrijf is al 90 jaar specialist in verhuizen (en ze bieden ook opslagruimte aan!)

W van Haarlem Verhuisservice

In onze gids

Ga naar “Maeve”

Maeve

 • Kromme Nieuwegracht 18
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Tommy en Vera Maeve
Ga naar “SHOKUDO”

SHOKUDO

 • Kleinesingel 41
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Kasvio”

Kasvio

 • Rijksstraatweg 20
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75”

Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26”

Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99”

alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “alle Curver wasmanden en -boxen Style van € 23,99 voor € 12”

alle Curver wasmanden en -boxen Style van € 23,99 voor € 12

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “AH Verse pasta en pastasauzen van € 3,98 voor € 1,99”

AH Verse pasta en pastasauzen van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Plekmaker/projectleider Bibliotheek Neude”

Plekmaker/projectleider Bibliotheek Neude

 • De Bibliotheek Utrecht
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Projectmedewerker jongerenorganisatie”

Projectmedewerker jongerenorganisatie

 • TeamAlert
 • Fulltime/Parttime
TeamAlert
Ga naar “Bediening/barmedewerker”

Bediening/barmedewerker

 • De Utrechter
 • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker – Flink Utrecht”

Magazijnmedewerker – Flink Utrecht

 • Flink B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verkoopadviseur fietsenwinkel”

Verkoopadviseur fietsenwinkel

 • Kok Fietsen
 • Fulltime/Parttime
kok fietsen

Topper

Agenda

Ga naar “Kunst uit de klas – Pr. Margrietschool”

Kunst uit de klas – Pr. Margrietschool

 • 24 april 2021
kunst in de klas
Ga naar “Rebelse meisjes – laatste voorstelling”

Rebelse meisjes – laatste voorstelling

 • 25 april 2021
Ga naar “Brieven van Belle”

Brieven van Belle

 • Bistro Belle
 • 30 juli 2020
Ga naar “Online escape room: doe mee en steun het goede doel!”

Online escape room: doe mee en steun het goede doel!

 • 2 mei 2021