Utrechtse trouwfotograaf Leonard Walpot: ‘Als de bruid moet huilen als ze de foto’s ziet, ben ik blij’

Door Janine Guijt 13 juli 2018

Op de vraag hoeveel bruiloften hij al heeft gefotografeerd, pakt hij zijn telefoon tevoorschijn om een berekening te maken. “Zo’n 170 tot 175 zijn het er”, luidt het antwoord van Leonard Walpot. Met zoveel ervaring én een aantal mooie prijzen op zijn naam (Overall Winnaar Bruidsfoto en Film Award 2018, die hij onlangs won bijvoorbeeld), mogen we hem met recht een doorgewinterde trouwfotograaf noemen. 

Gefeliciteerd met je prijs! Hecht je daar nou veel waarde aan, zo’n award?

“Ja, en nee. Die erkenning is natuurlijk leuk, maar wat voor mij echt blijvend is, is een blij bruidspaar. Dat mensen aan het einde van de dag zeggen: ‘Het was superfijn om je erbij te hebben’. Of dat ze bij het zien van de foto’s zeggen: ‘Dit was precies zoals de dag was!’. Maar het allergrootste compliment is als de bruid moet huilen als ze de foto’s ziet.”

Een bruiloft fotograferen, dat móet natuurlijk in één keer goed gaan. Hoe ga je om met die druk?

“Voor iedere bruiloft voel ik nog wel wat spanning, een beetje zoals een sporter voor een wedstrijd heeft. Maar echt grote druk ervaar ik niet. Het scheelt dat ik heel documentair werk en niets in scène hoeft te zetten; tijdens een bruiloft neem ik waar en anticipeer ik daarop. Inmiddels kan ik heel goed aanvoelen wanneer er iets gaat gebeuren en daar op inspelen.”

Tekst loopt door onder de foto.

De foto waarmee Leonard de Bruidsfoto en Film Award 2018 won. Foto: Leonard Walpot / LNRD Photography

Heb je wel eens geblunderd tijdens het fotograferen van een trouwerij?

“Bij één van mijn eerste bruiloften was ik aan het begin van de dag bij de bruid thuis aan het fotograferen. Tijdens het maken van detailfoto’s lag er een bos sleutels in de weg, dus stopte ik ze even in mijn zak. En ja hoor, dat waren dus de sleutels van de trouwauto. Doordat het bruidspaar de sleutels nergens kon vinden, kwamen ze te laat bij de bruiloftslocatie. Daar heb ik me wel echt stom over gevoeld. Tegenwoordig zit ik nergens meer aan en ruim ik geen spullen meer op die in de weg liggen. Als het ergens rommelig is, moet dat ook een onderdeel van de herinnering zijn, vind ik.”

‘Ik fotografeer liever in een boerenschuur met allemaal blije mensen dan op een feest in een statig kasteel waar ik het niet voel’

Welke bruiloft is je in het bijzonder bijgebleven?

“Pfoe, dat is lastig te zeggen. Ik maak zulke mooie, toffe dingen mee, ik kan niet zeggen dat er één bruiloft in het bijzonder uitspringt. Laatst was ik bij een bruiloft in Egypte. Één van hen kwam uit Utrecht en de andere uit Caïro. Het feest was hier in Utrecht en daarna vroegen ze of ik ook mee wilde naar Egypte. Dat was gaaf, al zijn bruiloften in het buitenland ook gewoon keihard werken, natuurlijk. Uiteindelijk gaat het voor mij om de liefde. Die wil ik kunnen zien, kunnen voelen. Ik fotografeer liever in een boerenschuur met allemaal blije mensen dan op een feest in een statig kasteel waar ik het niet voel.”

Waar ben je trots op?

“Dat het me is gelukt om hier mijn leven van te maken. En dat ik iets zinvols kan bijdragen aan het leven van anderen en een verhaal vastleg dat voor zoveel mensen belangrijk is. Niet alleen voor de gasten en het bruidspaar, maar ook voor mensen die er nu nog niet zijn.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten! Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Bijzonder beroep: Loth helpt jongeren bij het maken van een studiekeuze

Wist je dat middelbare scholieren tegenwoordig uit zo'n drieduizend vervolgstudies kunnen kiezen? Ni...

We spraken De Jongens van de Bakfiets: ‘We willen paella én gezelligheid brengen’

Drie jongens, één gigantische pan, een liefde voor lekker eten en gezelligheid… Zo zijn Jan, Bas en ...

Bijzonder beroep: de Utrechtse Marije verdient haar brood met puzzels maken

Je realiseert het je misschien niet, maar de kruiswoordpuzzel uit de krant waar jij je op zaterdagmo...

adv.