We spraken Roberto van Roberto Gelato: ‘Utrecht is de hemel’

roberto-gelato-utrecht

Hij is lokaal bekend, internationaal geroemd en misschien wel de meest eigenzinnige ijsbereider van Nederland. We hebben het natuurlijk over Roberto Coletti van ijssalon Roberto Gelato. Hoewel het middenin de zomer is en de rijen voor zijn salon op een zonnige dag tot ver buiten de deur reiken, maakte Roberto tijd vrij om ons alles te vertellen over zijn vak als ijsbereider, meest bijzondere creatie en zijn favoriete ijssmaak.

Haring, frikandellen en moedermelk

“Eigenlijk ben ik altijd druk”, vertelt Roberto als we neerstrijken op de krukjes voor zijn winkel. “In de zomer maak ik ijs voor de mensen en in de winter voor mezelf. Passie is namelijk niet seizoensgebonden.” Van oktober tot maart probeert Roberto daarom tal van nieuwe ijssmaken uit. Die probeersels resulteren in – op z’n zachtst gezegd – bijzondere ijssmaken die op hun beurt hoge ogen gooien en zelfs internationaal geprezen worden. Zijn ricotta-ijs won vorig jaar bijvoorbeeld de tweede prijs bij het wereldkampioenschap ijs maken. Verder ken je Roberto misschien van zijn haring-ijs, frikadellen-ijs of moedermelk-ijs. “Je kunt van alles ijs maken”, vertelt Roberto. “In mijn werk zoek ik altijd naar grenzen. Om er vervolgens overheen te gaan.”

Tranenijs

Het meest bijzondere ijsproject dat Roberto op zijn naam heeft staan? Dat is zonder twijfel zijn tranen-ijs van 2011. Roberto’s ogen gaan glimmen als hij erover begint te vertellen. “Als ondernemer heb ik een grote droom: verdriet omzetten in blijheid. En dus ben ik gaan nadenken: hoe kan ik daar met mijn ijs aan bijdragen? Een klein, huilend meisje bracht mij op het idee. Want wat is er nou erger dan een huilend kind?” En dus kreeg ieder kind dat een ijsje bestelde een tranenkoker mee, waarmee hij of zij zijn tranen kon opvangen. Van dat traanvocht zou Roberto ijs maken. Bovendien kregen kinderen op vertoon van een kokertje met inhoud een gratis bolletje ijs. “Bij dat vooruitzicht stopten kinderen al met huilen. Ik heb tweeduizend tranenkokers uitgedeeld en maar twee daarvan zijn met een klein beetje vocht teruggebracht”, vertelt Roberto trots. Vanwege een tekort aan tranen is het tranen-ijs er dus nooit gekomen. “Gelukkig maar”, lacht Roberto.

‘Als je hier bent, voel je je weer even kind’

Roberto’s tranenproject is een goed voorbeeld van wat de ijsbereider het allermooiste vindt aan zijn baan. “Iedereen wordt blij van ijs. Zodra mensen de drempel van mijn zaak overstappen beginnen ze te lachen. Als je hier bent, voel je je weer even kind.”

Hemels Utrecht

Waar ijsbereider voor veel Nederlanders een beroep is in de categorie ‘je-moet-er-maar-opkomen’, was het voor Roberto een voor de hand liggende keuze om zich in de wereld van gelato’s te storten. “Ik kom uit een Italiaanse streek waar veel ijs wordt gemaakt. Mensen vroegen mij niet ‘Wat wil je worden?’ maar ‘Wanneer word je ijsbereider?'”, vertelt Roberto. Dat werd 1992, toen hij voor de liefde naar Nederland kwam, waar hij in Amersfoort en later Arnhem begon met ijs bereiden. Inmiddels vind je Roberto alweer 15 jaar in Utrecht. Roberto: “Het lijkt wel alsof ik in de hemel ben beland. Het maakt niet uit wat ik doe, mijn bezoekers zijn altijd enthousiast en vinden alles wat ik maak geweldig!”

Drie bolletjes per dag

Of Roberto zelf ook nog af en toe een ijsje eet? “Drie keer per dag”, vertelt hij stellig. Het meest geniet hij van een bolletje chocola-amarena of pistache. En vooruit, hij wil ons wel even laten zien hoe dat ijs wordt gemaakt. We werpen een blik over de schouder van de ijsbereider en zien hoe hij een enorme hoeveelheid pistache-ijs in een grote machine bereidt. Of we ook even willen proeven? Daar hoeven we niet lang over na te denken.

Ondernemer uitgelicht

Ken of ben jij een Utrechtse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten!

Roberto Gelato

4,8
(1,4k)

Poortstraat 93, 3572 HG Utrecht

Nu geopend

Meer informatie

Roberto Gelato

4,8
(1,4k)

Poortstraat 93, 3572 HG Utrecht

Nu geopend

Meer informatie

Roberto Gelato

4,8
(1,4k)

Poortstraat 93, 3572 HG Utrecht

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Mandy werd misbruikt door haar opa en helpt nu andere slachtoffers: ‘Er zijn vaak weinig signalen te herkennen’”

Mandy werd misbruikt door haar opa en helpt nu andere slachtoffers: ‘Er zijn vaak weinig signalen te herkennen’

Aangeboden door Stichting Wij zijn M

Ga naar “De Utrechtse Rob (37) maakt livetekeningen voor bedrijven: ‘Mijn hand gaat gewoon los’”

De Utrechtse Rob (37) maakt livetekeningen voor bedrijven: ‘Mijn hand gaat gewoon los’

Ga naar “Marjolein is dé wenkbrauwspecialist: mensen komen vanuit heel Nederland speciaal naar haar salon”

Marjolein is dé wenkbrauwspecialist: mensen komen vanuit heel Nederland speciaal naar haar salon

Aangeboden door The Brow Specialist

In onze gids

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

  • Kantooradres: Pausdam 10
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht
Ga naar “Miyagi & Jones Utrecht”

Miyagi & Jones Utrecht

  • Veemarktplein 42
  • Restaurants en horeca
  • 16:00 - 22:00
    4,4
    (1,0k)
sushi restaurant utrechtsushi restaurant utrecht

Nu geopend

4,4
(1,0k)

Aanbiedingen

Ga naar “Effectief afslanken voor maar €89,-”

Effectief afslanken voor maar €89,-

  • Hair & Body
  • Geldig t/m 31 december 2022

Topper

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

  • Action
  • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker housekeeping”

Medewerker housekeeping

  • Grand Hotel Karel V
  • Fulltime

Topper

Ga naar “(Leerling) kraamverzorgende”

(Leerling) kraamverzorgende

  • Het KraamZorg Bureau
  • Parttime
het kraamzorgbureauhet kraamzorgbureau

Topper

Ga naar “Vacature Zelfstandig werkend kok”

Vacature Zelfstandig werkend kok

  • Heirloom – Venues of Utrecht
  • Fulltime/Parttime
Het team | Foto: Dominique Egging FotografieHet team | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Vacature Manager bediening”

Vacature Manager bediening

  • Heirloom – Venues of Utrecht
  • Fulltime/Parttime
Het team van Heirloom | Foto: Dominique Egging FotografieHet team van Heirloom | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne”

Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne

  • Jamin
  • Parttime
Jamin

Agenda

Ga naar “Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)”

Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)

  • Podium HU
  • 1 december 2022

Topper

Ga naar “Kerstmarkten in Utrecht”

Kerstmarkten in Utrecht

  • Van 8 dec t/m 23 dec
Kerstmarkten Utrecht
Ga naar “We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel”

We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel

  • Winkel van Sinkel
  • Van 31 dec t/m 1 jan
Ga naar “Dance classics in the mix”

Dance classics in the mix

  • 21 januari 2023
Ga naar “Muzikale herdenking: Liedje voor een dierbare”

Muzikale herdenking: Liedje voor een dierbare

  • SENS uitvaarten
  • 11 december 2022