Van kraakpand naar tophotel: directeur Leo Hollman over Karel V

Aangeboden door Grand Hotel Karel V 22 december 2017

Grand Hotel Karel V ken je misschien als dat statige gebouw aan de Springweg, maar wist je dat het veel meer is (en was!) dan dat? We spraken Leo Hollman – directeur van Karel V – erover. “Deze plek ademt historie en ik gun het iedere Utrechter om daarvan gesnoven te hebben.”

M’n stadsie

Leo komt oorspronkelijk uit Zuid-Limburg, maar vindt zichzelf onderhand meer Utrechter. “Inmiddels is Utrecht echt mijn stadsie geworden”, vertelt hij. “Ik woon hier nu net zo lang als dat ik in het zuiden heb gewoond. Toch voel ik mij sinds begin dit jaar pas écht Utrechter, want toen heb ik besloten om voor FC Utrecht te zijn, in plaats van voor Roda JC.”

Van kraakpand tot Utrechts mooiste hotel

Zijn voorliefde voor Utrecht begon met name in het begin van de jaren ’90, toen Leo naar de stad verhuisde om operationeel directeur van Karel V te worden. Het gebouw – een voormalig militair hospitaal – was destijds slecht onderhouden en werd een tijdlang gekraakt. “Ik herinner me de eerste rondleiding nog goed. Het pand was erg vervallen, maar heeft zo’n rijke historie dat ik er absoluut potentie in zag. Inmiddels denk ik dat we één van de grootste, Utrechtse gastheren zijn voor het hogere segment. Naast dat we een gastvrije rol hebben, hebben we ook de taak om een heel bijzonder monument te behouden dat voor Utrechters heel lang onbekend was. Dankzij de restauratie en opening van Karel V hebben we het gebouw als het ware weer terug kunnen geven aan de stad en zijn we een van de mooiste hotels van Utrecht. Ik bedoel, we zitten in een fantastisch rijksmonument, dus ik ben wel zo onbescheiden om dat te durven zeggen.”

Geschiedenis snuiven

Anno 2017 is Karel V niet alleen een hotel, maar kun je er ook gastronomisch dineren in Restaurant Karel 5 of een hapje eten in de – iets toegankelijkere – Bistro Karel 5. Sinds oktober dit jaar kun je er bovendien terecht om een feestje te organiseren in de Caves Caroli: middeleeuwse kelders die vroeger als een soort koelkasten dienden. Waarom iedere Utrechter volgens Leo een kijkje moet hebben genomen bij Karel V? “Je krijgt hier natuurlijk een topbeleving als het om gastvrijheid gaat. Iedereen die hier werkt, voert zijn of haar vak op hoog niveau uit. Maar natuurlijk ook vanwege de bijzondere omgeving en de manier waarop we de geschiedenis van dit rijksmonument vertellen. Deze plek ademt historie en ik gun het iedere Utrechter om daarvan gesnoven te hebben.”

Benieuwd geworden naar Karel V? Je kunt er bijvoorbeeld ook aanschuiven voor een afternoon tea (in Bistro Karel 5). Of neem alvast een virtueel kijkje op de vernieuwde website.

Grand Hotel Karel V

hotels

Nu open00:00 - 00:00

Geertebolwerk 1, Utrecht

Bekijk meer:hotels

adv.