Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van kantoorbaan naar landingsbaan: de Utrechtse Sanne is stewardess

Door Pauline Dons 10 september 2019

Voor je werk vliegen naar Bonaire, New York of Rio de Janeiro? Voor de Utrechtse Sanne van Dijk (30) is het de werkelijkheid. De passie voor haar werk spat van haar gezicht af. Sanne begint namelijk te stralen wanneer ze vertelt over haar bijzondere beroep. 

Afgelopen maart maakte Sanne een carrière switch. Haar kantoorbaan in de communicatie ruilde ze in voor de landingsbaan van Schiphol. Dat Sanne haar plekje heeft gevonden, wordt duidelijk wanneer ze vertelt over haar werk. “Het is echt fantastisch! Het allermooiste vind ik het persoonlijke contact met zoveel verschillende mensen”, vertelt ze met een vrolijke glimlach.

Bijzondere passagiers

“Bij mijn kantoorbaan miste ik dat contact met mensen, terwijl ik tijdens lange vluchten echt verhalen hoor waarvan ik denk: dit is bijzonder”, legt Sanne uit. Mensen die ze daarna nooit meer ziet of spreekt, willen toch graag hun verhaal doen. “Zo vertelde een moeder en haar dochter over de nieuwe start die zij gingen maken in het buitenland. Het is mooi dat mensen je in vertrouwen nemen en ik vind het ook fijn om ze een luisterend oor te bieden.”

Sanne komt ook bekende Nederlanders tegen in het vliegtuig. “Armin van Buuren heeft weleens bij mij in het vliegtuig gezeten, hij heeft de hele vlucht geslapen,” lacht ze. “Prins Maurits en zijn gezin hebben ook weleens bij mij in het vliegtuig gezeten.”

Bucketlist

Wanneer Sanne een verre vlucht vliegt, heeft ze vaak tijd om de stad te bezoeken of iets leuks te doen. “Ik vond Bonaire heel gaaf. Ik had 48 uur om lekker aan het strand te liggen, we gingen op een boot tour met de crew en we hebben gesnorkeld.” Er staan zeker nog andere bestemmingen op haar bucketlist zoals New York en Zuid-Afrika, maar Europa vindt ze ook leuk. “Je bent dan al snel vijf dagen weg en je vliegt iedere avond naar een andere stad. Het leuke daaraan is dat je in zo’n korte tijd echt een groot verschil in culturen opmerkt.”

Minpunten

Natuurlijk zijn er naast alle pluspunten ook minpunten aan het werk. “Het is niet alleen mooie bestemmingen bezoeken, maar ook keihard werken. Het werk van een stewardess gaat vooral om de passagiers en de veiligheid van de vluchten.” Gelukkig krijgt Sanne tijdens een lange vlucht vaak de kans om zich een paar uurtjes af te zonderen.

Naast het harde werk in de lucht, is een ander groot nadeel dat het soms lastig is om in Utrecht dingen af te spreken: “Er zijn zeker momenten dat ik feestjes mis, of dat ik ergens niet bij kan zijn. Dat is soms lastig, vooral rond kerst en oud en nieuw.”

In de lucht

Of Sanne anders is gaan kijken naar Utrecht? “Ik ben het meer gaan waarderen. In grote steden mis ik de gezelligheid van Utrecht. Het is zo onwijs mooi: de grachten en de kleine straatjes maken het hier sfeervol.” Toch is Sanne het liefst in de lucht te vinden. “Vrij zijn is natuurlijk fijn, maar na een paar weken vakantie wil ik het liefst gewoon weer werken!”

Lees meer: 

Covers Couture

Alexandra Covers runt bruidsmodezaak Covers Couture: ‘Wij verkopen een stukje magie’

Stoffen oprollen, coupons knippen, bonnenboekjes stickeren: als tiener hielp Alexandra Covers al reg...

Marijke begon hotel Mary K: ‘Dat gasten terugkomen, is het allermooiste compliment’

Friso (28) is life guard bij de Maarsseveense plassen: ‘Ik heb hier nog nooit gezwommen’

adv.