Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechters vinden het steeds moeilijker om zich aan coronaregels te houden: ‘Ben er een beetje klaar mee’

Door Janine Guijt 20 mei 2020
De een besluit om zijn verjaardag toch te vieren of met een vriendengroep te chillen en een ander zoekt het contact liever nog niet op. Utrechters staan dagelijks voor sociale dilemma’s. Voor sommigen wordt het steeds moeilijker om zich aan de regels en adviezen van de overheid te houden. Een onderzoek beaamt dit: 20 procent van de mensen die in onze provincie wonen, houdt zich minder goed aan de coronamaatregelen dan aan het begin van de lockdown en 75 procent van de Utrechters heeft het gevoel dat anderen zich slechter aan de regels houden.

Dat blijkt uit een enquête van LocalFocus en Kieskompas. In het onderzoek is aan zo’n 17.000 Nederlanders gevraagd hoe zij nu met de coronamaatregelen omgaan.

Utrecht

Daaruit blijkt dat inwoners van onze provincie vooral moeite hebben met het houden van 1,5 meter afstand. 13,2 procent van de ondervraagden in Utrecht gaat losser om met deze regel. 7,1 procent van de deelnemers geeft aan wel eens meer dan drie gasten te ontvangen, of met meer dan drie anderen bij iemand op bezoek te gaan. Met andere regels hebben mensen uit de provincie minder moeite. Zo houdt 99 procent van de ondervraagden zich aan de regel ‘niet naar buiten gaan met verkoudheidsklachten. In het kaartje hieronder zie je in hoeverre Utrechters losser omgaan met de overige coronaregels.

Dit vinden Utrechters

Wij zoomen iets verder in en vroegen via Instagram zes stadsgenoten hoe zij nu omgaan met de coronamaatregelen:

“Ik ga niet op bezoek bij mensen in de risicogroep, maar verder zoek ik wel vrienden op”, laat de Utrechtse Melissa weten. Frederiek houdt zich naar eigen zeggen ‘voor driehonderd procent’ aan de regels. “Maar ik geloof wel dat ik zo ongeveer de enige ben!”. Ook Rachel neemt de regels altijd in acht: “Je weet nooit of je kwetsbare mensen aansteekt.”

Er zijn ook Utrechters die toegeven iets minder gehoorzaam te zijn. “Ik ben het al wel een stuk minder serieus aan het nemen. Ben er een beetje klaar mee”, aldus Enrique. Ook storen sommige stadsgenoten zich aan anderen. “Ik houd me aan de regels, maar ben het echt zat dat anderen dat niet doen”, zegt Ayse. “Ik merk vooral dat ik geen zin meer heb om vrienden en familie continu te corrigeren”, zegt Paula. “Veel van hen nemen het niet zo nauw met afstand nemen en komen veel te dichtbij. In het begin zei ik er wat van, nu denk ik vaak: laat maar.”

Lees ook:

Uit eten of terrasje pakken in Utrecht: zo ziet dat er straks uit

Het is officieel: op 1 juni om 12.00 uur gaat de Utrechtse horeca weer open! Feestcafés, clubs en di...

Mag dat, mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval weggooien?

De zwembaden mogen weer open: dit is de status van de baden in Utrecht

Nieuwe coronamaatregelen: vanaf nu geldt eenrichtingsverkeer in de Utrechtse binnenstad

adv.