Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wow! Ria gaat 400 km fietsen voor beter onderwijs in Vietnam ‘Ik ben nu nog mijn stadsfiets gewend’

Door Georgia Oost 12 maart 2019

Ze is niet bang voor een uitdaging, dat bewijst de 39e-jarige Ria wel met deze stoere actie. In november gaat zij in zeven dagen tijd 400 kilometer fietsen door het bergachtige landschap van Noord-Vietnam. Dat doet ze in samenwerking met Plan International, een organisatie die werkt aan een wereld waarin meisjes en jongens zich volledig kunnen ontwikkelen en dezelfde rechten en kansen hebben. Met de fietstocht hoopt ze bij te dragen aan een beter onderwijssysteem voor jonge meisjes. 

Ria wil met deze actie minimaal vijfduizend euro ophalen. Al dat geld gaat dan naar meisjes in Vietnam: naar projecten voor betere toegang tot onderwijs en tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Tijdens de fietstocht bezoekt Ria ook nog een aantal projecten van Plan International, om te zien op welke manier donatiegeld wordt ingezet. Wij zijn wel benieuwd hoe ze dit gaat aanpakken.

Meteen enthousiast

Het begon allemaal 2,5 jaar geleden, toen Ria een advertentie voor de reis voorbij zag komen op Facebook. “Ik vond het meteen heel gaaf. Maar op het moment dat ik het voor het eerst zag was mijn jongste zoon 1,5 jaar oud, mijn man zat nog midden in zijn master en ik had een baan die veel van mij vroeg – het was gewoon niet het juiste moment. Afgelopen december zag ik plotseling dat Plan International in januari vlakbij mijn huis weer een bijeenkomst zou houden. Toen dacht ik: ik wil toch nog eens kijken wat ik ervan vind. Eenmaal daar wist ik binnen vijf minuten: dit ga ik gewoon doen.”

Iets dóen

“Het mooie aan deze reis is dat ik echt iets kan doén. Ik kan altijd geld doneren, en dat is ook heel goed, maar het voelt ook zo waardevol om echt mezelf in te zetten voor dit project. Ik vind echt dat wij als Westers land iets terug moeten geven aan dit soort landen. Onze rijkdom moeten we niet alleen consumeren, maar ook kunnen delen. Ik wil niet onze normen en waarden aan hun cultuur opdringen, maar ze wel helpen in hun ontwikkeling.”

Gulle donaties

“Na de bijeenkomst moest ik gaan bedenken hoe ik aan mijn man zou vertellen dat ik in m’n eentje voor twee weken naar Vietnam zou gaan, haha! Gelukkig is hij een enorme steun.” En dat geldt niet alleen voor haar man. Veel mensen in Ria’s omgeving hebben enorm positief gereageerd op haar plan. “Bijna iedereen zei meteen dat ze het zo bij me vonden passen, dat vind ik een enorm compliment. Ik kreeg uit de meest onverwachte hoeken hele gulle donaties, zo bijzonder. Mensen hebben berichtjes gestuurd om te vertellen hoe mooi ze het vinden dat ik dit ga doen. Het is een heel rijk gevoel dat zoveel mensen mij en dit doel steunen, dat had ik helemaal niet verwacht. Ik denk dat het gewoon veel losmaakt bij mensen.”

‘Het gaat vast pittig worden, maar ik ga het gewoon doen’

Mix van emoties

Hoe de reis gaat worden, weet Ria nog niet precies. Maar ze weet in ieder geval wel zeker dat het een grote indruk op haar gaat maken. “Het gaat een mix van emoties worden. Veel adrenaline en bewondering voor het mooie land, maar ook veel ontroering als ik de projecten ga bezoeken en de jonge meisjes daar ga spreken.” Maar fietsen door de bergen is natuurlijk een stuk anders dan langs de grachten van Utrecht, daarom is voorbereiding belangrijk. “Ik moet nog wel echt goed gaan trainen, ik ben nu alleen nog mijn stadsfiets gewend. Ik heb een mountainbike in bruikleen van een collega, daar ga ik nu af en toe mee fietsen. Het gaat vast pittig worden, maar ik ga het gewoon doen.”

Wil je Ria steunen in haar actie voor beter onderwijs? Op haar pagina kan je meer lezen over het initiatief en geld doneren.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

"Ik kon al dansen voordat ik kon lopen!" Foto: Georgia Oost

Danser en choreograaf Tegeïst werkt met grote sterren: ‘Ik kon eerder dansen dan lopen’

Ze kon eerder dansen dan lopen, vertelt ze lachend. De 29e-jarige Tegeïst Fekre danst al sinds ze tw...

adv.