Wout trakteerde Utrecht op duizenden zeepbellen: ‘Heel gaaf om te zien hoe mensen reageerden’

Door Janine Guijt 3 juli 2018

De stad trakteren op een zee van zeepbellen: je moet er maar opkomen. Utrechter Wout van Velsen deed het en veroverde de binnenstad afgelopen weekend met 45 zelf ontworpen machines die voor héél veel bellen en vrolijke gezichten zorgden.

Toen Wout een tijd geleden in zijn raam aan de Twijnstraat zat, viel zijn oog op een kind dat met een bellenblaaspistool voor heel veel zeepbellen zorgde. “Je zag dat zo’n simpele actie meteen effect had op de omgeving. Mensen die het zagen, leken meteen een stuk vrolijker”, vertelt Wout. “Het leek me tof om dat effect te vergroten.” Toen zijn docent vroeg of Wout nog een gaaf idee had voor Awesome Utrecht – een wedstrijd waarbij je duizend euro kunt winnen om Utrecht nog leuker te maken – dacht hij terug aan het bellenblaasmoment. “Ik heb letterlijk binnen twee minuten een schets gemaakt van een bellenblaasmachine en deze ingeleverd bij Awesome Utrecht. Daarna mocht ik het idee komen pitchen en won ik.”

‘Doe ik wel even’

Met duizend euro op zak, ‘moest’ Wout aan de slag om zijn idee werkelijkheid te maken. “Ik had natuurlijk wel een belofte gedaan aan Awesome Utrecht.” Wout – zelf student ruimtelijk ontwerp – besloot al snel dat één grote bellenblaasmachine niet het gewenste effect zou hebben. Liever zorgde hij voor heel veel kleine machientjes die met hulp van wind op verschillende plekken in de binnenstad een zeepbellenzee zouden veroorzaken. En dus ging hij aan de slag met het ontwerpen en 3d-printen van een prototype: “Ik dacht, ik doe dat wel even in twee maanden, maar dat duurde toch iets langer.” In totaal is Wout ongeveer een jaar bezig geweest met de voorbereiding van zijn zeepbellenactie en maakte hij er zelfs zijn afstudeerproject van.

Een ton zeepsop, zelf opgehaald in Italië

Leuk en aardig, die machientjes van Wout, maar geen zeepbellen zonder zeepsop, natuurlijk. Ook dat bleek makkelijker gedacht dan geregeld, want gewoon huis-tuin-en-keukensop zorgde voor waardeloze bellen. Uiteindelijk kwam Wout in contact met Dulcop, de grootste Europese fabrikant van bellenblaaszeepsop, bekend van de bellenblaaspotjes met balspelletje in de dop (wie kent ze niet). En ja hoor: zij wilden zijn actie wel steunen door voor het sop te zorgen. Of Wout wel zelf even het vervoer van het sop vanuit Italië kon regelen? Met de auto van zijn vader vertrok Wout niet veel later naar de fabriek in Bologna, Italië, om met een ton vol sop terug te keren.

‘Veel mensen kwamen naar me toe om te vragen wat dit voor actie was’

Gaaf

Afgelopen weekend was het zover: Wout hing met hulp van zijn zusje en vriendin 45 lantaarnpalen in de binnenstad vol met de zeepbellenmachines. “Het was heel gaaf om te zien hoe mensen reageerden. Veel mensen kwamen naar mij toe om er iets over te zeggen of om te vragen wat dit precies voor actie was.”

Lekker bezig, Wout!

Of het zeepbellenfeestje van afgelopen weekend al het werk van het afgelopen jaar waard was? “Ja”, vindt Wout. “Al zou ik het de volgende keer anders doen. Ik denk dat je met een stuk of tien machines die beter gemaakt zijn veel meer effect kunt hebben.” Behalve ervaring, een afstudeerproject en heel veel blije Utrechters heeft de actie voor nog meer interessante ontwikkelingen gezorgd. Binnenkort kun je de bellenblaasmachines van Wout namelijk spotten bij de Nijmeegse Vierdaagse en eerdergenoemde zeepfabrikant blijkt veel interesse te hebben in de apparaatjes. Dikke kans dat we nog veel van deze Utrechter gaan horen en zien, dus!

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Zelfs Carice van Houten zat in zijn schoolbanken. Nu – na 35 jaar – gaat docent Ton Jansen met pensioen

Na 35 jaar lesgeven zit het er bijna op voor docent Nederlands Ton Jansen van het Utrechtse ...
Janine Guijt - Geplaatst op 26 juni 2018