Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nyla (19) doneert twee keer per maand plasma: ‘Mijn zieke vriendin liet me inzien hoe waardevol dit is’

Door Janine Guijt 26 november 2019

Haar zieke vriendin liet Nyla Pietersen inzien hoe waardevol het is om bloed of plasma te doneren. Daarom zit de negentienjarige nu iedere twee weken bij de bloedbank. “Goed dat je dit doet, zeggen veel mensen. Ik denk dan: doe het dan zelf ook!”

Broodjes en roze koeken

“Doe maar links”, zegt Nyla tegen de medewerker van bloedbank Sanquin in Rijnsweerd. Terwijl ze haar mouw opstroopt: “Dat vind ik het fijnst, want dan heb ik mijn rechterhand vrij en kan ik ondertussen op mijn telefoon zitten.” Plasma doneren duurt gemiddeld tussen de 30 á 45 minuten per ‘sessie’. Of Nyla het vervelend vindt om zo lang aan een machine vast te zitten? “Nee hoor, ik vind het eigenlijk wel leuk om hier te zijn. Het is hier best gezellig, de medewerkers zijn superaardig en er zijn broodjes en roze koeken.”

Bloed en plasma, wat is het verschil?

Goed om te weten: plasma doneren is niet hetzelfde als bloed geven. Bij plasma geven wordt je bloed opgevangen in een steriel wegwerpsysteem. De machine scheidt je bloed in cellen en plasma en daarna pompt de machine de bloedcellen weer terug je lichaam in. Daardoor herstellen donoren sneller en kan een plasmadonor iedere twee weken langskomen om plasma te geven. En dat is precies wat Nyla doet. Twee dagen nadat ze achttien werd (de wettelijke leeftijd waarop je mag doneren), zat ze voor het eerst bij de bloedbank.

Meer energie

De gemiddelde leeftijd van een Nederlandse donor is 43 jaar. Zelf kent Nyla niemand van haar leeftijd die bloed of plasma doneert. Waarom zij wel iedere twee weken naar de bloedbank afreist? “Een goede vriendin van mij is iets langer dan een jaar geleden overleden aan kanker. Ze moest vaak naar het ziekenhuis voor bloedtransfusies. Ik zag dat ze daar weer energie van kreeg, zodat ze bijvoorbeeld weer leuke dingen kon ondernemen. Zodra het kon, ben ik daarom bloeddonor geworden.” Toen bleek dat Nyla een bloedgroep had waar geen groot tekort aan was, besloot ze in plaats van bloed plasma te doneren.

‘Doe het zelf!’

Nyla ontvangt veel lof en bewondering van de mensen om haar heen. “Wat goed dat je dit doet”, zeggen ze dan. “Ik denk dan: leuk dat je het zegt, maar ga het dan zelf doen! Maar dan zeggen ze: ik vind het eng, of ik heb geen tijd.” Die laatste reden vindt Nyla niet overtuigend. “Ik werk zelf zes dagen in een paardenstal. Ik heb wel geluk met een flexibele baas, maar toch. Het kost zo weinig moeite, je hoeft letterlijk niets te doen als je hier ligt. Je zou ook samen met iemand kunnen gaan, dan is het nog gezellig ook!”

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten.

Bijzonder: de Utrechtse Kathrin schildert iedere week iemand die ze tegenkomt op de Amsterdamsestraatweg

"Mag ik je een gekke vraag stellen? Zou je een selfie willen maken met mijn telefoon? En mag ik die ...

We spraken burgemeester Jan van Zanen over zijn werk, Utrecht en herkend worden in de supermarkt

De Utrechtse Rom schrijft jeugdthrillers: ‘Het kan de lezers niet heftig genoeg zijn’

Laura en Marcella zijn de grootste Friends-fans van Utrecht: ‘Zonder Friends val ik niet in slaap’

adv.