De Utrechtse Suzanne reist al werkend de wereld over: ‘Als ik morgen zin heb om naar Bali te gaan, kan dat’

Foto: © Elke Smit Photography

Werken voor een baas, in de spits van en naar kantoor, en maar 25 vakantiedagen per jaar mogen opnemen: Suzanne van Duijn (31) vond het helemaal niets. En dus gooide ze een paar jaar geleden het roer om. Nu is ze gemiddeld vier maanden per jaar in het buitenland. Haar laptop en smartphone gaan mee in de backpack van Suzanne, want haar werk als PR-adviseur en blogger gaat gewoon door.

Marokko

“Als ik door dit weer fiets, begint het echt te kriebelen”, zegt Suzanne. Het is maandag 10 januari, de dag nadat storm Ciara over Utrecht raasde en het weer is nog steeds onstuimig. “Maar gelukkig ga ik volgende maand naar Marokko. Eerst een weekje met vriendinnen op vakantie en dan een weekje werken.”

Suzanne is een werkende reiziger (of een reizende werker, het is maar hoe je het bekijkt). Maar ze is niet continu op reis. “Ik noem mezelf parttime digital nomad”, zegt ze. “Of locatie-onafhankelijke ondernemer.” Gemiddeld vier maanden per jaar is de Utrechtse in het buitenland, bijvoorbeeld op Bali, in Barcelona, of op een cruiseschip met andere reizende ondernemers. Daar geniet ze van wat haar omgeving te bieden heeft, maar zit ze ook achter haar laptop. Haar werk als PR-adviseur en blogger van Vrijemeid.nl gaat gewoon door. “Ik kan overal werken, zolang ik een laptop en internetverbinding heb.” Afspreken met opdrachtgevers doet ze als ze weer in Nederland is, of via Skype. “Het komt weleens voor dat ik om 7.00 uur achter mijn laptop moet voor een Skype-afspraak ja, maar dat neem ik voor lief.”

Thuisblijven is duurder

Voor veel mensen zal het als een droom klinken: reizend en werkend de wereld over. Is het zo geweldig als het klinkt? Suzanne vindt van wel. “Als ik zou willen, zou ik morgen het vliegtuig naar Bali kunnen pakken. Dat idee geeft me zoveel vrijheid, heerlijk vind ik dat.” Nadelen aan haar levensstijl kan ze niet echt opnoemen. “Ja, je moet het wel goed voor jezelf inrichten. Je moet niet fulltime willen reizen én fulltime willen werken, dat kan gewoon niet. Als ik op reis ben, werk ik vaak van negen tot twee. Ik werk daardoor heel efficiënt, want ik heb zin om daarna leuke dingen te doen.” Kost al dat reizen dan geen vermogen? “Daar kun je de landen die je bezoekt op uitkiezen. Op Bali geef ik bijvoorbeeld veel minder geld uit dan in Nederland. Geld hoeft geen reden te zijn om dit niet te doen”, vindt Suzanne.

Suzanne mag dan als ondernemer alle vrijheid van de wereld hebben, haar vriend is ‘gewoon’ in loondienst. “Vorig jaar wisselde hij van baan. Daardoor konden we vier maanden reizen. Maar dat is een uitzondering, inmiddels heeft hij een nieuwe baan en maar vijf weken vakantie. We proberen slim met die vakantiedagen om te gaan en ik ga ook geregeld alleen op reis. Maar ik blijf doorgaans nooit langer dan een maand weg.”

View this post on Instagram

De winst van dit café gaat naar goede doelen 💖 Wat een mooi initiatief! Fijn om 'iets terug te kunnen doen' op reis. Want ik voel me niet altijd meer 100% fijn bij het reizen. Reizen – en dan met name vliegen – is erg milieuvervuilend. Daarnaast kan het ook cultuur en natuur schaden. Ik realiseer me dit maar al te goed als ik weer een ander rijstveld verloren zie gaan omdat er een nieuw hotel moet worden gebouwd. Erg dubbel, want ja, ook ik kom graag op Bali en heb ook accommodatie nodig nodig 😏 Ik heb niet de oplossing, maar sinds ik me bewust ben van de impact van reizen denk ik er steeds vaker over na. En door PR te doen voor duurzame klanten, hoop ik indirect toch een beetje te helpen. Verder compenseer ik de CO2-uitstoot van mijn vluchten en probeer ik hier op Bali weer wat meer vega te eten 🥑 Jij tips om meer duurzaam te reizen? En nee, níet gaan vind ik ook geen optie. Reizen is leren en toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor veel (arme) landen wereldwijd. 📸 by @maritsmit #sustainabletravel #givecafe #canggu #visitbali #sustainability #travelblogger #impacttravel #socialenterprise #responsibletravel #balilife #ilovebali #coconutbali #coconutwater

A post shared by Suzanne | VrijeMeid.nl (@vrijemeid) on

Minder files

Om andere reisfanaten, freelancers én werkenden in loondienst te inspireren, schreef Suzanne het boek Work hard, travel harder, waarin ze laat zien dat je vanuit de mooiste plekken ter wereld kunt werken. Het boek kwam vorige week uit en is onder meer te koop bij Broese, Bruna en De Bijenkorf. “Ik hoop hiermee meer mensen te inspireren om locatie-onafhankelijk te werken”, zegt ze erover. “Er zijn ook steeds meer werkgevers van wie het personeel niet per se op kantoor hoeft te zijn. Een goede ontwikkeling, want het resulteert in minder files en gelukkigere werknemers.”

Duurzaamheid

Regelmatig het vliegtuig pakken om in het buitenland te werken, klinkt misschien heerlijk, maar veel mensen zullen zich afvragen hoe duurzaam dat is. Hoe kijkt Suzanne daar tegenaan? “Tsja, ik vlieg bovengemiddeld vaak en nee, daar ben ik niet trots op”, geeft Suzanne toe. “Toch denk ik niet dat reizen per definitie slecht voor de wereld is. Toerisme kan de lokale bevolking van bepaalde landen enorm helpen. Ik let er daarom goed op dat ik mijn geld uitgeef bij lokale ondernemers.” Bovendien kán de wereld over reizen op een duurzame manier, weet Suzanne. “In mijn boek staat een interview met een stel dat al twee jaar op reis is, maar bijna geen enkele keer het vliegtuig heeft gepakt.”

‘We klagen wat af, maar in Nederland is het echt goed geregeld’

Geen plek zo fijn als Utrecht

Hoewel Suzanne graag op pad is, is ze na een paar weken Costa Rica of Thailand weer hartstikke blij om in de Domstad te zijn. Voorgoed de biezen pakken, wil ze dus niet. ” We klagen wat af in Nederland, maar het is hier echt goed geregeld. Je krijgt hier ontzettend veel kansen. Ook al heb ik al vijftig landen bezocht; Utrecht blijft de plek waar ik het liefste woon.”

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten.

 

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Ronald trakteert reizigers op het Stationsplein op vrolijke muziek: ‘Ik wil mensen een veilig gevoel geven’”

Ronald trakteert reizigers op het Stationsplein op vrolijke muziek: ‘Ik wil mensen een veilig gevoel geven’

Ga naar “Najat uit Utrecht kreeg de diagnose MS: ‘Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken’”

Najat uit Utrecht kreeg de diagnose MS: ‘Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken’

Ga naar “Thijs en Noortje starten avontuur in Zuid-Afrika: ‘Olifanten trekken de waterleidingen uit de grond’”

Thijs en Noortje starten avontuur in Zuid-Afrika: ‘Olifanten trekken de waterleidingen uit de grond’

Thijs, Noortje, Bas en Roos

In onze gids

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

 • Pausdam 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht
Ga naar “De Utrechter”

De Utrechter

 • Vredenburg 40
 • Cafés
 • 08:00 - 23:00
de-utrechter-1 ontbijtende-utrechter-1 ontbijten

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Manicure en pedicure met korting”

Manicure en pedicure met korting

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 8 september 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “alle fietskratten, fietstassen en zadelhoesjes € 20,00”

alle fietskratten, fietstassen en zadelhoesjes € 20,00

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Mobiele Airco 12000 BTU € 189,00”

Mobiele Airco 12000 BTU € 189,00

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “HR Manager”

HR Manager

 • Talect
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Zelfstandig coach worden bij Vida Vitaal”

Zelfstandig coach worden bij Vida Vitaal

 • Vida Vitaal
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker Klantenservice”

Medewerker Klantenservice

 • Talect
 • Parttime

Topper

Ga naar “Locatiemanager vluchtelingenopvang”

Locatiemanager vluchtelingenopvang

 • Matchpartner
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “HR-ondersteuner voor het ministerie in Utrecht.”

HR-ondersteuner voor het ministerie in Utrecht.

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Workshop: Gevoel op het Doek”

Workshop: Gevoel op het Doek

 • iederal
 • 15 september 2022

Topper

Ga naar “Kerst-Special | 18 december”

Kerst-Special | 18 december

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • 18 december 2022

Topper

Ga naar “Vuelta Etapas”

Vuelta Etapas

 • Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei
 • Van 1 aug t/m 31 aug
Tijdens Vuelta Etapas kun je mediterraans en Spaans eten in de regio Zeist ter ere van La Vuelta Holanda 2022Tijdens Vuelta Etapas kun je mediterraans en Spaans eten in de regio Zeist ter ere van La Vuelta Holanda 2022

Topper

Ga naar “Strada del Vino | 10 september”

Strada del Vino | 10 september

 • Heirloom – Venues of Utrecht
 • 10 september 2022

Topper