Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse thuiskok Stefan (48) kookt rendang en lasagne voor mensen in de buurt

Door Liselotte Idema 1 november 2016

HR Manager Stefan Roosma woont in de Utrechtse wijk Nieuw Engeland. Zijn hobby? Dat is koken. Al jaren deelt hij zijn baksels en ‘restjes’ uit aan buurtbewoners. Toen hij hoorde over thuisafgehaald.nl gaf hij zich op en nu, vijf jaar later, kookt hij twee keer per week voor wie wil. “Inmiddels heb ik vaste klanten die bij mij de keuken staan met hun Tupperware bakje.”

Thuiskok Stefan is een bekende in zijn wijk in Utrecht-West. Als we met hem afspreken komt hij net bij de overburen vandaan, die wekelijks een bordje eten uit zijn keuken bestellen. “Ik kook 360 dagen per jaar. Een portie bewaren voor de dag erop vind ik niets. Dan wil ik weer iets anders maken.”

Thuis/hobby-kok

Sinds een jaar of vijf heeft hij een profiel op thuisafgehaald.nl. Op de site – die zijn oorsprong in Utrecht vond – biedt hij, samen met nog veel meer andere thuiskoks, zijn eten aan. Mensen die zelf geen zin of tijd hebben om te koken, kunnen zich aanmelden als afhaler. En dat gebeurt regelmatig. “Mijn maaltijden kosten ongeveer zes euro per portie. Ik word er niet rijk van, maar haal de kosten er uit. En we eten als gezin gratis. Dat de kosten gedekt worden is fijn, maar het leukste vind ik dat mensen genieten van wat ik maak.”

“Ik heb inmiddels vaste klanten die ook wel eens mee-eten, gewoon hier aan de keukentafel”

Zijn gerechten zijn populair. “De meeste gerechten die ik online zet, worden uitverkocht. Dat is wel heel leuk ja.” Zijn specialiteit is Indonesische rendang. Maar hij maakt net zo lief een pan paella of een stevige lasagne. Hij staat een paar uur in de keuken, zijn klanten – die ongeveer allemaal buurtbewoners zijn – komen met een Tupperware bakje zijn keuken binnen. “De meeste mensen halen een portie af en eten het thuis op, maar ik bied ze ook wel eens een stoel aan. Ik heb inmiddels vaste klanten die ook wel eens met mij en mijn gezin mee-eten, gewoon hier aan de keukentafel.”

Alles is zelfgemaakt; ook de pasta en mayonaise

Koken uit pakjes en zakjes dat doet Stefan niet. “Ik koop vlees bij de Sligro en maak alles zelf, van pasta tot mayonaise. Ik ben er heilig van overtuigd dat je bij veel thuiskoks beter en lekkerder eten krijgt dan in een gemiddeld Utrechtse eetcafé, waar gewoon een fles mayo op tafel wordt gezet. Dat begrijp ik gewoon niet. Het is zo’n kleine moeite om het te zelf te maken.”

“Zomaar aanschuiven en mee-eten is niet iets wat per se in de Nederlandse cultuur zit, maar het is zó gezellig”

Dat delen kreeg Stefan van huis uit mee. “Bij mij thuis was het vroeger heel normaal dat mensen aanschoven en mee-aten. Dat is niet per se iets wat in de Nederlandse cultuur zit, maar het is zó gezellig.” Je buurtgenoten leren kennen door eten met ze te delen, daar komt het op neer. En dat is precies wat Stefan er mee wil bereiken. “Ik kook gewoon heel graag. De ambitie om een eigen restaurant te openen heb ik niet. Koken doe ik omdat ik het leuk vind, niet omdat het moet. Dat andere mensen daar ook van genieten vind ik fantastisch.”

Als het je leuk lijkt, kun je ook een keer eten bestellen bij Stefan, of bij een van de andere Utrechtse thuiskoks. Jezelf opgeven en koken voor je buurtgenoten kan natuurlijk ook.

adv.