De Utrechtse Tamar maakt podcasts over leven met een chronische ziekte: “Dit moet meer aandacht krijgen”

Door Georgia Oost 15 januari 2019

“Welkom bij Ziek. Ik ben Tamar Doorduin, en in deze podcast breng ik verslag uit vanuit de lappenmand.” Zo luidt het intro van de podcast die de 32-jarige Tamar maakt. En die maakt ze niet vanuit een studio, maar vanuit haar eigen woonkamer op de bank. Tamar is namelijk chronisch ziek – en daar vertelt ze elke maand alles over.

‘Allergisch voor zwaartekracht’

“Anderhalf jaar geleden werd ik behoorlijk ziek. Na een lange zoektocht naar een diagnose werd uiteindelijk bekend dat ik POTS heb: Posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom. Eigenlijk kan mijn lichaam niet overweg met zwaartekracht – ik heb moeite met staan en overeind zijn, daar word ik erg duizelig van. Ik zeg vaak dat ik allergisch ben voor zwaartekracht.”

De wereld van podcasts

Na de diagnose kon Tamar een tijd lang weinig doen, en was ze veel thuis. “Dat was wel het moment dat ik de wereld van podcasts heb ontdekt. Best snel had ik toen bedacht om er zelf ook eentje te maken, maar dan over hoe het is om te leven met een chronische ziekte in Nederland.” In de woonkamer zit Tamar op haar ruime en comfortabele bank met een microfoon voor haar gezicht, laptop op schoot en een notitieboekje naast zich. Zo praat ze uren vol: ze nodigt lotgenoten uit die ook chronisch ziek zijn, praat over haar eigen ervaringen en leest verhalen voor die haar luisteraars hebben opgestuurd. “Chronisch zieke mensen zitten best vaak alleen thuis, een andere situatie dan de meeste mensen om hen heen. Dat kan best eenzaam voelen. Ik hoop dat deze podcast die eenzaamheid een beetje kan verminderen, dat mijn chronisch zieke luisteraars voelen dat zij er ook bijhoren.”

Twitter

Op Twitter krijgt Tamar veel positieve reacties van haar luisteraars. “Ik krijg vaak berichtjes van mensen die zeggen dat ze herkennen wat ik zeg. Mensen met een onbekende chronische ziekte voelen zich vaak eenzaam, dan is erkenning erg fijn.” Als ze door haar Twitter-tijdlijn scrolt, ziet ze verschillende reacties voorbij komen van trouwe luisteraars die benieuwd zijn wanneer de volgende uitzending online komt. Ze laat hen ook meebeslissen over nieuwe onderwerpen die ze moet bespreken, hoe haar volgende aflevering genoemd moet worden en wie ze uit zal nodigen in de uitzending.

Medisch seksisme

Tamar bespreekt ook serieuzere zaken die komen kijken bij chronisch ziek zijn: onderwerpen als racisme, medisch seksisme en ziek zijn als een social justice issue. “Ik denk oprecht dat omdat ik vrouw ben, artsen anders naar mij kijken. Ik heb meestal wel de indruk dat ik ze echt moet overtuigen dat er iets aan de hand is. Meerdere chronisch zieke vrouwen die ik hierover heb gesproken, hebben aangegeven hetzelfde probleem te hebben. Er zijn onderzoeken naar gedaan, boeken over geschreven. Het is echt een groot probleem. Er komen dus behoorlijk wat diepgaande gesprekken in mijn podcasts voor, maar natuurlijk kan er ook gelachen worden.”

Benieuwd naar de podcast van Tamar? Op haar website kan je alles beluisteren.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Jeroen Heuts in het gebouw van Hogeschool Utrecht. Foto: Georgia Oost

Utrechtse docent Jeroen Heuts neemt zijn studenten op eigen houtje mee naar het theater

Al twaalf jaar lang probeert de Utrechtse hbo-docent Jeroen Heuts (62) met zijn zelf opgerichte thea...

adv.