Utrechtse Susanne en Martijn willen een gezin starten, maar dat lukt niet zonder hulp

‘Het rijtje afgaan zoals iedereen dat doet,’ dat wilden Susanne van Witzenburg (30) en Martijn Deijkers (35) als geen ander: carrière maken, huisje kopen en een gezin starten. Maar dat plan werd plotseling op pauze gezet toen Susanne werd gediagnosticeerd met een agressieve vorm van baarmoederhalskanker. 

In een traject van vier maanden moesten Susanne en Martijn dagelijks slecht nieuws verwerken, van afspraak tot afspraak leven en hopen op het beste. Gelukkig is Susanne nu sinds een paar weken kankervrij, maar hun wens om kinderen te krijgen heeft wel een andere wending gekregen. Nu Susannes baarmoeder is verwijderd, moeten ze via een draagmoeder een ivf-traject ingaan. Maar dat gaat niet zo makkelijk, en is al helemaal niet goedkoop. 

Wilde aantrekkingskracht 

Zes jaar geleden leerden de twee elkaar kennen tijdens het stappen in Tilburg, vertelt Martijn: “We hadden gemeenschappelijke vrienden en studeerden in dezelfde stad. Toen we elkaar voor het eerst leerden kennen was er meteen een klik, een wilde aantrekkingskracht: ik liep er twee maanden mee rond, verliefd en niet wetend wat ik ermee moest.” Lachend vult Susanne aan: “Hij was muzikant, dat vond ik echt enorm aantrekkelijk. Uiteindelijk waren we steeds vaker samen en in de zomer gingen we daten. We hebben urenlang op terrasjes gezeten, bandjes bezocht, van alles. Zo is de liefde opgebloeid en nu zes jaar later wonen we hier in Utrecht.” 

Afwijkende cellen

De kinderwens was al snel aanwezig en het koppel wilde net gaan proberen om zwanger te worden, totdat Susanne werd gebeld. “Ik was net 30 en had een uitstrijkje laten maken voor het bevolkingsonderzoek. Drie weken later werd ik gebeld met het nieuws dat ik afwijkende cellen had. ‘Maar’, zei de dokter, ‘dat komt heel vaak voor, dus je hoeft je absoluut geen zorgen te maken.’ Toch kwam twee weken later dat telefoontje: “We moesten langskomen, verder werd er niks gezegd. Ik was meteen in shock: ik ging van het slechtste uit en kon alleen maar huilen.” 

“Alle plannen die we hadden zagen we als sneeuw voor de zon verdwijnen”

Eenmaal in het ziekenhuis kreeg Susanne te horen dat ze een zeldzame agressieve vorm van baarmoederhalskanker had. “Ik snapte er niks van, in mijn hoofd hoorde kanker bij oude mensen, niet bij jonge mensen zoals ik. Ik voelde me hartstikke gezond, had geen klachten, was veel aan het hardlopen. Dan hoor je opeens dat je dodelijk ziek bent. Het klopte gewoon niet.” Martijn zucht diep, en vertelt verder: “Binnen een mum van tijd beland je in een soort circus, we leefden van afspraak naar afspraak, kregen alleen maar slecht nieuws en moesten continu maar wachten. Ons leven kwam tot stilstand, de controle werd compleet uit handen genomen. Alle plannen die we hadden zagen we als sneeuw voor de zon verdwijnen.” 

Ongepaste grapjes 

In de week dat Susanne de diagnose kreeg, kregen ze ook te horen dat de kans groot was dat haar baarmoeder weggehaald zou moeten worden. “Dat vond ik heel moeilijk: hoe zouden we dan kinderen krijgen?” Het valt even stil aan de keukentafel. Martijn haalt diep adem en weegt zorgvuldig zijn woorden: “Iemand waar ik het meeste van houd, die ik de hele wereld gun, was plotseling doodziek en had zoveel verdriet. Ik wilde alles doen om haar te kunnen helpen, maar ik kon bijna niks doen. Ik voelde me machteloos. Ik wilde positief voor haar blijven.” Susanne onderbreekt Martijn om met een klein lachje toe te voegen: “Maar zonder Martijn had ik dit niet gekund. Met veel humor en ongepaste grapjes wisten we er samen nog wel iets van te maken. Dat hielp enorm.” 

Crowdfunding 

Na vier maanden lang hopen, wachten en hier en daar een ongepast grapje, kregen Susanne en Martijn eindelijk het goede nieuws waar ze zo lang naar verlangden: er waren geen uitzaaiingen en Susanne kon geopereerd worden. Haar overlevingskans steeg plotseling van 18 naar 80 procent. Na de operatie was alles succesvol weggehaald en is Susanne kankervrij verklaard. “Toen ik hoorde dat alles goed was gegaan, kon ik alleen maar huilen. Martijn en mijn zusje stonden naast mijn bed zodra ik wakker werd en toen ik het goede nieuws hoorde, vielen mijn zusje en ik elkaar huilend in de armen.” 

“Mijn prioriteiten zijn nu echt veranderd”

Maar ook snel kwam de realisatie binnen dat hun kinderwens plotseling heel anders gerealiseerd moest gaan worden. “Voor adoptie moet je ongeveer tien jaar lang kankervrij zijn, zo lang willen we niet wachten. Maar een ivf-behandeling via een draagmoeder kost bij elkaar al gauw 30.000 euro. Het lukt ons echt niet om dat met z’n tweetjes op te halen. Daarom hebben we een crowdfunding gestart zodat mensen donaties kunnen maken. Het is niks voor ons om zo om hulp te vragen, maar we willen zó graag kinderen. We hebben geen andere keus.” 

Samen oud worden

Maar eerst gaan de twee rustig bijkomen en van het leven genieten. Martijn: “Gek genoeg staan we nu positiever in het leven dan eerst. We willen gewoon genieten van alles en iedereen om ons heen, geen stress hebben om kleine dingen die er toch niet toe doen.” Susanne knikt. “De zon hoeft maar te schijnen en ik geniet al enorm van mijn dag. Mijn prioriteiten zijn nu echt veranderd. Nu willen we gewoon niks liever dan onze droom waarmaken.” En welke droom dat is, is wel duidelijk: terwijl ze tegelijkertijd hetzelfde antwoord geven, kijken ze elkaar liefdevol in de ogen aan: “Een gezinnetje starten. En samen oud worden.”

Wil je meer weten over de crowdfunding van Susanne en Martijn? Via deze link kan je meer lezen. 

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten.

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “De Utrechtse Christa biedt een tussenjaar aan in Valencia: ‘De focus ligt op persoonlijke ontwikkeling’”

De Utrechtse Christa biedt een tussenjaar aan in Valencia: ‘De focus ligt op persoonlijke ontwikkeling’

Ga naar “Bülent uit Utrecht is donorassistent bij de Powerbank: ‘Je redt er levens mee’”

Bülent uit Utrecht is donorassistent bij de Powerbank: ‘Je redt er levens mee’

Ga naar “Paul (43) is brandweerman in Utrecht: ‘Wat we daar aantroffen, was één grote chaos’”

Paul (43) is brandweerman in Utrecht: ‘Wat we daar aantroffen, was één grote chaos’

In onze gids

Ga naar “RestyleXL”

RestyleXL

 • Kuipersweg 25A
 • Woonwinkels
 • Gesloten
RestyleXL WoerdenRestyleXL Woerden

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Kipling dames tas € 32,99”

Kipling dames tas € 32,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Jurk** M t/m XL € 9,99”

Jurk** M t/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker verse vis en vlees afdeling (m/v)”

Medewerker verse vis en vlees afdeling (m/v)

 • Amazing Oriental Hoog Catharijne
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Versnelde BBL opleiding apothekersassistent”

Versnelde BBL opleiding apothekersassistent

 • Apotheek Marco Polo
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Vacature wijkcultuurcoach/ programmeur”

Vacature wijkcultuurcoach/ programmeur

 • ZIMIHC
 • Parttime

Topper

Ga naar “Verkoopadviseur Scandinavisch Design”

Verkoopadviseur Scandinavisch Design

 • Eijerkamp Veenendaal
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Accountmanager Horeca”

Accountmanager Horeca

 • Uitgeverij PS: bv
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “ZIMIHC Sessie Zuilen”

ZIMIHC Sessie Zuilen

 • ZIMIHC
 • 19 mei 2022

Topper

Ga naar “Utrecht Zingt met het Nederlands Kamerkoor #uncut”

Utrecht Zingt met het Nederlands Kamerkoor #uncut

 • ZIMIHC
 • 17 mei 2022

Topper

Ga naar “Unieke combinatie van dans en geschiedenis”

Unieke combinatie van dans en geschiedenis

 • Stichting Danscentrum Utrecht
 • Van 1 mei t/m 10 jul

Topper

Ga naar “Splinters van Verlangen”

Splinters van Verlangen

 • ZIMIHC
 • 19 mei 2022

Topper