Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse studentenvereniging S.S.R.-N.U. laat zien dat het verenigingsleven ook coronaproof kan

Door Bonnie Dekkers 29 september 2020

Augustus en september zijn drukke maanden voor studentenverenigingen: de UIT-week, het werven van nieuwe leden en daaropvolgend een ontgroening. Maar wat doe je als bestuur als er coronamaatregelen komen en deze activiteiten niet op de traditionele manier door kunnen gaan? Met een hoop aanpassingen is het te doen, blijkt uit het verhaal van Eline Verhagen (20). Zij is sinds september onderdeel van het bestuur van studentenvereniging S.S.R.-N.U.: “Wij zijn de eerste vereniging die na de lockdown weer openging.”

Elk jaar in augustus vindt in onze stad de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) plaats. Een week waarin kersverse studenten de stad, elkaar en verenigingen beter leren kennen. In juni werd bekend dat introductieweken vanwege het coronavirus niet door mochten gaan. De UIT zou dit jaar online plaatsvinden.

Pittige introductietijd

Eline vertelt: “Drie weken van tevoren hoorden we dat we fysiek op anderhalve meter samen mochten komen. We hebben toen in die korte tijd een nieuw programma bedacht.” Vlak voordat de UIT zou starten, werd ook voor deze manier een stokje gestoken. “We konden in drie dagen een online programma opzetten, maar dat was voor ons te laat. Daarom hebben we in de weken erna ingezet op social media en online rondleidingen gehouden. Het was heel pittig.” Maar de vereniging zat niet stil: zo organiseerden ze activiteiten als livestreams, een livefestival, Q&A’s en winacties.

Alternatief voor de ontgroening

Als alternatief op de traditionele ontgroening organiseerde S.S.R.-N.U. een ledenweekend voor eerstejaars als kennismaking. Eline blikt terug: “We zijn eerder naar de locatie gegaan en hebben gekeken hoeveel mensen er op een kamer konden. Veel van onze leden delen al een huis. Iedereen die een huishouden vormt, kon in een kamer. De rest sliep alleen in tentjes. Het is heel goed gegaan, voornamelijk omdat we alleen maar buiten hebben gezeten. Anders hadden we het niet gedaan. Leden konden alleen mee op inschrijving.”

Niet minder, maar meer leden

Eline vertelt: “Tijdens de UIT hebben we per jaar gemiddeld 35 inschrijvingen. Dit jaar waren dat er 14. We hebben daarom veel ingezet op social media en hebben dit jaar 45 nieuwe inschrijvingen.” Ze vervolgt: “Meer mensen zijn voor een inschrijving gegaan. Omdat veel lessen online zijn, is er voor studenten geen aansluiting via de studie of faculteit. Ik denk wel dat een vereniging een aanvulling is voor je studie. Veel mensen merken dat nu, omdat ze niks anders hebben.”

Anderhalvemeterstok en handgel

Voor de vereniging was het even zoeken hoe om te gaan met de coronamaatregelen. Eline: “Een voordeel is dat wij een kleine vereniging zijn. Er is bij ons veel sociale controle. In het begin mailden we iedereen met alle regels. We hebben in de sociëteit markering op stoelen en de vloer, overal staat handgel en onze borrels zijn op inschrijving en verdeeld over verschillende zalen.” Lachend vervolgt ze: “Op borrels hebben we anderhalvemeterstokken. Dat geeft mensen een fysiek beeld van hoe ver het is. Een van de stokken is versierd en heeft een bierhouder.”

“We zijn een kleine vereniging, maar heel actief. Iedereen werkt hard voor de vereniging en er heerst veel samenhorigheid.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
De anderhalvemeterstok. Foto: indebuurt Utrecht

Veilig samenkomen

Ook is er bij S.S.R.-N.U. ruimte voor leden om verantwoord samen te komen. Zo hoeven disputen niet af te spreken in iemands woon- of slaapkamer. Eline vertelt dat er wordt gezorgd dat de sociëteit vaker vrij is. “Normaal kon je als club een keer per maand in de sociëteit samenkomen, nu is dat twee keer per maand. Zo hoeven ze niet naar buiten, waar geen controle is. Als je de capaciteit groter maakt, dan is de kans dat het misgaat kleiner.”

Wees niet bang

Eline sluit af met het volgende: “Soms wordt vergeten hoe belangrijk studentenverenigingen zijn. Helemaal in deze tijd. Als wij dichtgaan, zoeken mensen wel een andere manier om samen te komen en dan gaat het mis. Het belangrijkste vind ik dat we een voorbeeld zijn voor hoe het ook kan. Ik kan me voorstellen dat grote verenigingen soms met de handen in het haar zitten. Wees niet bang en wees creatief in deze tijden!”

Lees ook:

NOS in English: Utrechtse studenten maken coronanieuws toegankelijk voor de hele wereld

Aan het University College Utrecht volgen studenten uit binnen- en buitenland verschillende studies....

Krijn (15) ontwierp een tatoeage voor zijn docent: ‘Het is best een big deal’

Utrechters Iris en Bouke bouwen een tiny house: ‘Hoe minder spullen, hoe meer vrijheid’

Met deze supervrolijke videoclip maken de Utrechtse vrienden Ramiro, Maarten en Danny tóch een feestje van de zomer

De Utrechtse Hamada heeft MS: ‘Dit gevecht is bijna ondoenlijk, maar ik wil het winnen’

adv.