Utrechtse Redouan (26) helpt kansarme jongeren hun dromen waar te maken: ‘Ik heb veel zelf moeten doen’

Redouan El Yaakoubi. Foto: privéfoto

Als kind had de 26-jarige Redouan El Yaakoubi uit Overvecht twee dromen: naar de universiteit gaan én profvoetballer worden. Jaren later zijn beide dromen werkelijkheid geworden. Met zijn stichting Durf te Dromen biedt hij nu zoveel mogelijk kansarme jongeren uit Utrecht dezelfde kans. ”Ik haal er veel voldoening uit.”

Redouan is geboren en getogen in Utrecht. ”Ik groeide op in Overvecht en ging naar het Christelijk Gymnasium in Utrecht.” Hoewel hij het goed deed op school, voelde Redouan zich er nooit écht op zijn plek. Hij kon zich niet identificeren met zijn klasgenoten. ”In de eerste klas was ik de enige Marokkaanse jongen tussen zo’n 165 leerlingen”, vertelt hij. ”De kinderen uit mijn klas kwamen uit een hele andere omgeving dan ik en dat bracht uitdagingen met zich mee. ”

Dromen waarmaken

Redouan slaagde voor het gymnasium en startte met de opleiding bestuurs- en organisatiewetenschap aan de universiteit. Kort daarna kreeg hij de kans om betaald voetbal te spelen. ”Dat heb ik gedaan bij Jong FC Utrecht.” Het balletje begon daarna snel te rollen. ”Twee jaar later maakte ik de overstap naar Telstar. Inmiddels speel ik mijn tweede seizoen bij Excelsior Rotterdam.” Zo behaalde Redouan op jonge leeftijd de twee doelen waar hij als kind van droomde: naar de universiteit gaan én profvoetballer worden.

Stichting Durf te Dromen

Nu heeft Redouan een nieuwe droom: ”Ik wil kansarme kinderen uit Utrecht handvaten geven om hun dromen waar te maken.” Om dat te bereiken richtte hij ruim twee jaar geleden stichting Durf te Dromen op. De focus ligt op kinderen tussen de vijf en achttien jaar oud. ”Tijdens mijn middelbare schooltijd merkte ik dat kinderen met een migratieachtergrond het vaak minder goed deden op school dan kinderen met Nederlandse ouders”, vertelt Redouan. ”Dat heeft helemaal niks te maken met het gebrek aan talent of intelligentie. Deze kinderen missen gewoon een stukje begeleiding, realiseerde ik me.” Die begeleiding wil Redouan hen geven met zijn stichting.

Lees verder onder de post >

”Mijn ouders zijn zo goed als analfabeet, dus als kind heb veel zelf moeten doen. Ik wil kinderen die in hetzelfde schuitje zitten helpen. Bovendien is het volgens mijn geloof – ik ben moslim – belangrijk om barmhartig te zijn.”

Het programma

Redouan ontwikkelde een programma gebaseerd op zijn eigen ervaring. ”Er zijn drie belangrijke componenten: opvoeding, begeleiding op school en omgeving”, vertelt Redouan. ”Op basis van wat ik zelf heb gemist omtrent die drie componenten, maar ook wat mijn ontwikkeling heeft versterkt, heb ik een programma ontwikkeld.” Zo krijgen de kinderen onder meer bijles en huiswerkbegeleiding, Engelse les en is er aandacht voor talentontwikkeling en beroep- en sportoriëntatie. ”We organiseren bijvoorbeeld een beroepenmarkt en laten kinderen kennis maken met minder gangbare sporten, zoals BMX’en en boogschieten.”

De stichting ondersteunt de kinderen bij hetgeen wat ze op school leren, maar geeft ook theorie- en praktijlessen over persoonlijke ontwikkeling. ”We behandelen thema’s zoals indentiteit, zelfvertrouwen en gezondheid en leren hen over netwerken, presenteren en debatteren.”

Ouderbetrokkenheid

De ouders van de kinderen worden nauw betrokken bij het proces. ”Ouders zijn superbelangrijk in de ontwikkeling van kinderen”, zegt Redouan. ”Op het moment dat je je kind inschrijft voor ons programma, schrijf je je als ouder ook in. Dat is een belangrijke eis. Ze komen langs voor een kennismakingsgesprek, voortgangsgesprek en een eindgesprek. Vaak weten ouders niet wat er speelt in het leven van hun kinderen. Door hen er zoveel mogelijk bij te betrekken, geven we daar meer inzicht in. We vertellen bijvoorbeeld niet alleen de kinderen over de gevaren van social media, maar ook de ouders. Zo zijn er meer onderwerpen die belangrijk zijn voor zowel ouders als kinderen.”

Diversiteit en inclusie

Hoe Redouan dit klaarspeelt naast een drukke voetbalcarrière? ”Het is druk, maar het is het allemaal waard. Ik doe écht wat ik leuk vind en het geeft me veel voldoening.” Hij is dagelijks betrokken bij de stichting en investeert er veel tijd in, maar staat er niet helemaal alleen voor. ”Inmiddels zijn er zo’n negentig vrijwilligers aangesloten bij de stichting.” Het team is volgens Redouan heel divers. ”Van witte Nederlanders en Marokkanen tot Turken en Surinamers. We vinden het belangrijk dat we mensen met verschillende culturen, religies, achtergronden en leeftijden in het team hebben. Zo zijn er vrijwilligers die de theorie kennen, de praktijk kennen of beide kennen, waardoor we echt een verschil kunnen maken.”

‘Laat iedereen in zijn waarde’

Waarom diversiteit zo hoog in het vaandel staat bij stichting Durf te Dromen? Redouan wil mensen uit hun eigen bubbel trekken. ”We kunnen veel van elkaar leren. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar behandel elkaar met respect en laat iedereen in zijn waarde. Dat is de boodschap die we willen uitdragen als community.” Stichting Durf te Dromen is actief op drie locaties in Overecht, twee locaties in Leidsche Rijn en één locatie tussen Lombok en Oog in Al. Kijk hier voor meer informatie.

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Lees ook:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Utrechter van de Week

Ga naar “Sandra uit Utrecht maakt kleurrijke insecten van afval: ‘Ik verkoop ze over de hele wereld’”

Sandra uit Utrecht maakt kleurrijke insecten van afval: ‘Ik verkoop ze over de hele wereld’

Ga naar “Lotte en Susan zijn vriendinnen sinds hun avontuur in Australië: ‘We hebben allebei platte humor’”

Lotte en Susan zijn vriendinnen sinds hun avontuur in Australië: ‘We hebben allebei platte humor’

Ga naar “Kunstenaar Isan over zijn expositie Slavernijverleden: ‘Mijn oma is mijn inspiratiebron’”

Kunstenaar Isan over zijn expositie Slavernijverleden: ‘Mijn oma is mijn inspiratiebron’

In onze gids

Ga naar “Goossens wonen & slapen – Utrecht”

Goossens wonen & slapen – Utrecht

 • Kaap de Goede Hooplaan 40
 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Luxe bedsprei € 12,99”

Luxe bedsprei € 12,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Mickey Mouse dekbedovertrek 100% katoen. € 24,99”

Mickey Mouse dekbedovertrek 100% katoen. € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Receptie & Events Coördinator – Evenementen Locatie”

Receptie & Events Coördinator – Evenementen Locatie

 • Independent Recruiters
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Taxichauffeur groepsvervoer Utrecht”

Taxichauffeur groepsvervoer Utrecht

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker administratie post en scannen”

Medewerker administratie post en scannen

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “Gastvrouw Rabobank”

Gastvrouw Rabobank

 • Tempo-Team
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Ligconcert Best of Einaudi”

Ligconcert Best of Einaudi

 • Bibliotheek Utrecht
 • 10 juni 2023
Ga naar “Fiets- en Wandelbeurs”

Fiets- en Wandelbeurs

 • Jaarbeurs
 • Van 24 feb t/m 26 feb
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023
Ga naar “Bureau Utrecht – de Utrechtse politiegame!”

Bureau Utrecht – de Utrechtse politiegame!

 • De Salon van Weleer
 • 1 februari 2023
Ga naar “StoryTrail Theaterwandeling Utrecht”

StoryTrail Theaterwandeling Utrecht

 • 4 februari 2023