Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Margo leent jurken uit vanuit haar slaapkamer

Door Liselotte Idema 27 december 2016

Het begon als ‘iets voor erbij’, het jurken-project van de Utrechtse Margo den Ouden. Inmiddels is ze fulltime bezig met het uitlenen van jurken. En ook al heeft ‘haar’ 46 Dresses inmiddels een serieus grote omvang, de pas-sessies vinden nog steeds plaats in haar slaapkamer in Utrecht. 

Via het ‘jurken-project’ 46 Dresses kun je een beeldige jurk lenen voor een week. Je kunt kiezen uit wel 90 exemplaren in verschillende maten. Het lenen kost je €29,-, voor dat bedrag wordt de jurk als je hem inlevert gestoomd. Na iedere tiende jurk die uitgeleend is, koopt Margo een jurk voor iemand die daar zelf geen geld voor heeft. Die vrouwen worden opgegeven door iemand anders via een mailtje.

Uit de hand gelopen project

Terwijl ze nipt aan haar cappuccino in De Klub, vlakbij haar appartement in de Veilighaven in Utrecht, vertelt Margo dat 46 Dresses behoorlijk uit de hand is gelopen. “Ik werkte voor mezelf als communicatie-expert. Ik was van plan om dit er gewoon naast te doen, als eigen project.” Na een maand al merkte ze dat dat niet ging. “Ik werd overspoeld met mailtjes van vrouwen die een jurk wilden lenen of er een wilde doneren.”

Inmiddels is ze fulltime bezig met haar jurken-uitleen-service. Maar, even terug naar het begin. Hoe kom je op het idee om een jurkenuitleen te starten? “Op een feestje sprak ik een vrouw. Van de buitenkant zag je niet dat ze krap bij kas zat, maar ze moest ieder dubbeltje omdraaien en had geen geld voor nieuwe kleding. Terwijl ik de ene na de andere jurk kocht en er zoveel had, dat ik ze niet eens allemaal kon dragen. Heel impulsief besloot ik de vrouw een van mijn jurken te geven.”

Van jurken-koop-verslaving tot uitleenservice

De positie van die vrouw zette haar aan het denken. “Ik kwam om in de jurken, besloot ze te tellen en te fotograferen. Het waren er 54 (!).” Een hele lading dus. Met een kritisch oog bekeek ze haar collectie en haalde de wat minder bijzondere exemplaren er uit. Er blijven 46 jurken over. En dat is het begin van 46 Dresses.

“Vrouwen die bij 46 dresses lenen, willen gewoon iets goeds doen”

“Ik begon met een Facebookpagina. Al snel kreeg ik berichtjes van vrouwen uit heel Nederland.” Volgens Margo zijn er veel vrouwen die best een nieuwe jurk kunnen betalen, maar die het niet nodig vinden om voor ieder feestje een nieuw kledingstuk te kopen dat later weer in de kast verdwijnt. “Veel vrouwen die bij mij lenen willen gewoon iets voor een ander betekenen. Sommige meiden die ik spreek hebben 5 bruiloften in een jaar. Ze bestellen een jurk bij mij en hebben zo op ieder feest een andere jurk aan.”

46dresses
Foto: Eline Stoffer

Doordat die vrouwen een jurk bij Margo lenen, kan zij weer een vrouw die krap bij kas zit blij maken met een echt mooie jurk. “Het is zó leuk om een jurk weg te geven aan iemand die oprecht heel blij is met een nieuwe outfit voor het kerstdiner. Het is zo’n simpele manier om zo iemand waardigheid te geven, gewoon doordat ze zich beeldschoon voelt in zo’n jurk.”

Jurkenbusiness wordt gerund vanuit huis

“Inmiddels koop ik zelf geen jurken meer. Er zijn zó veel jurken gedoneerd, ik geloof dat ik er meer dan 400 heb.” Een kantoor heeft ze niet, haar jurkenbusiness wordt (met de hulp van 10 vrijwilligers) nog steeds gerund vanuit haar eigen huis. “De jurken hangen in mijn kast, liggen in dozen, in de kelder en in de kelder van mijn lieve buren. Ik kan ze niet allemaal te leen aanbieden, omdat dat vanuit mijn slaapkamer gewoon niet te doen is.”

Margo is met spoed op zoek naar een geschikte locatie waar ze alle jurken kan uithangen en kan opbergen. “Vrouwen staan hun jurk nu te passen in mijn slaapkamer.” Maar, daar is geld voor nodig. “Ik verdien niets met 46 Dresses en ben heel, heel hard op zoek naar een investeerder.” Dus mocht je een zak geld hebben en willen investeren in een supertof Utrechts initiatief..

Ook een jurk doneren of lenen? Of wil je iemand opgeven die wel een jurk kan gebruiken? Dat kan!

adv.