Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Lucian is Nederlands kampioen paal fitness: ‘Het begon als grapje’

Door Georgia Oost 9 april 2019

Hij heeft vier marathons gerend, drie jaar salsa gedanst en zeven jaar aan vechtsport gedaan: de Utrechtse Lucian Rosa (24) zit niet stil. Drie jaar geleden heeft hij Pole Fitness ontdekt en nu is hij Nederlands kampioen. 

In de spinningzaal van Sportcentrum Olympos, staat de lange paal waar Lucian zo’n acht uur per week in hangt. De scheikundestudent komt soms voor, soms na zijn lessen even langs om samen met trainer Belinda Seine zijn oefeningen te doen. Zo ook vandaag, maar dan in het gezelschap van ons.

Niet erotisch

Eerst even een misverstand uit de weg. Pole fitness is niet hetzelfde als paaldansen, legt Lucian uit:“Het is niet erotisch, dit is echt de atletische en acrobatische kant van de paalsport. In het begin kreeg ik nog veel te maken met vooroordelen van buitenaf. Iedereen dacht dat ik aan paaldansen deed en niemand verwachtte dat ik het lang vol zou houden – laat staan dat ik Nederlands kampioen zou worden.”

‘No way dat ik pole fitness wilde doen’

Grapje

Terwijl Lucian aan het touwtjespringen is om een beetje op te warmen, vertelt hij lachend hoe het allemaal begon. “In 2016 schreef ik mij in bij Sportcentrum Olympos. Een vriendin van me was daar ook lid. Ik wilde bij de vereniging voor stijl- en salsadansen, maar inschrijven kon toen helaas niet meer. Toen we een avondje uit gingen, stelde ze grappend voor om pole fitness te doen. Ik zei daar erg resoluut ‘nee’ op. No way dat ik dat ging doen. Maar, een paar drankjes later was mijn mening veranderd: ik besloot het te proberen, om te laten zien dat ik het wel aandurfde. En zodoende stond ik daar een paar dagen later, maar mijn vriendin was nergens te bekennen. Die was het vergeten.” Ook al stond Lucian daar in zijn eentje, hij besloot de les toch te volgen. “Ik vond het veel leuker dan verwacht, dus ik bleef doorgaan. Op een gegeven moment werd ik apart genomen door de docent. Die vond dat ik echt potentie had en vroeg of ik mee wilde doen aan wedstrijden. Ik moest er even over nadenken, maar besloot het gewoon te doen. Dat was een hele goede beslissing!”

Van beginnende leerling naar Nederlands kampioen

En toen moest Lucian de sport plotseling een stuk serieuzer gaan nemen. “Ik vond het toen ook een stuk leuker, want vanaf dat moment had ik een doel waar ik naartoe kon werken. Ik trainde pas zes weken en had plotseling nog maar een paar maanden voordat ik voor vijfhonderd man op het podium moest staan. Dat was wel even slikken, maar het ging gelukkig wel goed: ik werd tweede.”

‘Het helpt om naar mijn familie in het publiek te zwaaien’

Trillen achter de coulissen

En nu is Lucian Nederlands kampioen geworden tijdens het NK Pole Fitness in Leiden. “Ik had dit jaar een stuk meer zelfvertrouwen dan tijdens mijn eerste wedstrijd, maar de zenuwen bleven natuurlijk wel. Twee weken ervoor was ik er klaar voor, maar op de dag zelf stond ik wel even te trillen achter de coulissen. Gelukkig helpt het altijd om naar mijn familie in het publiek te zwaaien. Dat breekt de spanning.”

Nieuwe dromen

Of Lucian nu voor het wereldkampioenschap gaat, is nog niet zeker. “Als dat al een droom is, dan is dat wel heel kort geleden een droom geworden. Na het NK dacht ik: oke, het is maandag, gewoon terug naar school en naar het normale leven. Maar plotseling stond ik in het nieuws en wilden mensen mij interviewen.” Trainer Belinda, die op de achtergrond af en toe aanwijzingen geeft terwijl Lucian zijn oefeningen doet in de paal, is het met hem eens. “Hij is heel bescheiden”, lacht ze. “Die snapte er niks van toen allemaal journalisten hem plots belden.” Lucian knikt. “Het overviel me een beetje, maar ik vind het wel heel leuk. Al hang ik het liefst in de paal.”

Utrechter van de week

Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!

Gerard heeft nog grote plannen voor nieuwe boeken.

Deze Utrechtse vader schrijft boeken voor ouders: ‘Jonge vaders begrijpen niet hoe belangrijk ze zijn’

Kinderen opvoeden is lang niet altijd even makkelijk, genoeg (nieuwe) ouders kunnen daarover meeprat...

adv.