Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse Kaylee (23) reist alleen met een busje door Zuid-Europa: ‘Ik zie wel waar de wind mij brengt’

Door Bonnie Dekkers 12 januari 2021

Veel mensen dromen ervan: hun baan opzeggen en huis verkopen, om vervolgens de wereld over te reizen. Toch durft niet iedereen die stap zomaar te zetten. Iemand die dat wel durfde, is Kaylee van Dam. De 23-jarige Utrechtse kocht eind 2019 een kant-en-klare Volkswagen T4 en vertrok in de zomer van 2020 richting Spanje. Haar plan was om drie maanden te reizen, maar dat zijn er ondertussen zes. Tegen iedereen die ook ooit die stap wil maken, zegt ze: “Heb een beetje lef en doe het gewoon. Alles komt wel op zijn pootjes terecht.”

De vraag die bijna iedereen haar stelt: wat is het leukste dat je hebt meegemaakt? Daar is Kaylee kort over: er is niet één ding het leukst. Ze vertelt: “Het is gewoon een gemene vraag. Er is zoveel leuks en moois dat je meemaakt tijdens het reizen. Ik vind het bijzonder dat ik op zoveel plekken kom. Ik rijd er niet even naartoe, maar word er ook wakker.” Ze geniet er vooral van de hele dag in de natuur te zijn: mooie uitzichten, de sterrenhemel en af en toe een wolf naast de camper.

Tekst loopt door onder de foto’s

Foto: Kaylee van Dam
El Medano, Tenerife. Foto: Kaylee van Dam

Van weekendje weg naar maanden weg

Haar leven in Utrecht vond Kaylee geweldig en ze was dus helemaal niet van plan alles achter te laten. “Het is leuk om overal naartoe te kunnen, vrienden te zien en naar feestjes te gaan.” Toch kriebelde het, ze wilde weg en het liefst met een camper. Daarom kocht de Utrechtse in 2019 een Volkswagen camper met de gedachte om af en toe eens wat weekendjes weg te gaan. “Na het eerste weekend weg, dacht ik: ik moet langer weg.” Begin 2020 nam ze daarom het besluit om voor drie maanden op pad te gaan. “Ik wilde in april al weg, maar dat kon niet vanwege corona. Uiteindelijk ben ik in juli weggegaan, toen de grenzen weer open gingen.”

Geen regels

Die drie maanden zijn er inmiddels wat meer. “Ik wilde wel eerder terugkomen, maar was bang dat ik dan vanwege corona Nederland niet meer uit kon. Het is zo gelopen.” Blij is ze wel: “Hier is het beter.” Ondanks dat het coronavirus op de Canarische Eilanden ook heerst en iedereen een mondkapje draagt, zijn de terrassen er bijvoorbeeld wel open. “Ik ben nu op een heel klein eiland, hier zijn de regels anders. Zo zijn de restaurants open, maar er is wel een avondklok. Het is allemaal heel relaxed en omdat het eiland zo klein is, voelt het alsof hier geen regels zijn.”

Spanje, Portugal en de Canarische Eilanden

Kaylee begon haar reis in het noorden van Spanje. Een echte aanrader, als je het haar vraagt. “Dat was heel, heel, heel mooi. Daarna ben ik drie maanden in Portugal geweest, onder andere in de Algarve. Toen richting de Canarische Eilanden, waarvan twee maanden op Tenerife. Sinds een week zit ik op het eiland El Hierro.” De reis naar de Canarische Eilanden maakte Kaylee per boot, omdat haar camper natuurlijk mee moest. “De reis van Spanje naar Tenerife duurde 31 uur, maar het was het helemaal waard.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

El Hierro, het eiland waar Kaylee op dit moment zit. Foto: Google Street View

Leven met de dag

Waarom ze de keuze maakte om richting Zuid-Europa te gaan? “Als je een camper hebt en rondvraagt, zegt iedereen dat je naar Spanje of Portugal moet gaan. Daar zijn veel jonge reizigers en reizigers alleen. En het weer is goed, natuurlijk! Ik wil ook graag naar Schotland of Zweden, maar wilde eerst kijken hoe goed ik alleen kan zijn en voor hoe lang. Ik leef een beetje met de dag, ik zie wel waar de wind mij brengt.”

Veilig gevoel

Of de Utrechtse het spannend vond om alleen op reis te gaan? “Voordat ik vertrok, heb ik wel nagedacht over mijn eigen veiligheid. Als vrouw alleen denk je er meer over na dan wanneer je samen gaat of als man alleen bent. Familie en vrienden zeiden: vind je het niet eng? Dat vond ik niet, totdat iedereen het ging vragen. ‘Wat doe je als dit of dat gebeurt?'” Op serieuze toon zegt Kaylee: “Toen werd ik wel wakker geschud, er kan een hele hoop gebeuren.” Eenmaal onderweg voelt ze zich heel veilig. “Er is niets ergs gebeurd. Meestal sta ik met andere mensen om mij heen.” In Portugal had ze het geluk dat er veel andere campers stonden. “Je bent daar nooit alleen. Hier wel, maar dan sta ik in of naast een dorpje.”

Kaylee vervolgt: “Er is gelukkig niets gebeurd dat veel impact maakte. Wel leunde er een keer een man tegen de camper aan, om door de gordijnen naar binnen te kijken. Dat was niet prettig.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Hier staat ze met andere reizigers op El Medano, Tenerife. Foto: Kaylee van Dam
Taganana, Tenerife. Foto: Kaylee van Dam
Haar eigen busje. Foto: Kaylee van Dam

Soms is het ook ‘kut’

Mensen denken vaak dat dit een droomleven is, wat absoluut ook zo is. Maar het is niet zo dat als je in een busje stapt en naar de zon rijdt, al je problemen verdwijnen. Sommige dagen zijn ook kut.”

Voorlopig niet naar Nederland

Voorlopig blijft Kaylee op El Hierro. “Ik wil kijken of ik hier wat langer kan blijven, om een basis op te bouwen. Ik wil heel graag werken en Spaans leren. De afgelopen tijd heb ik als freelancer aan marketing opdrachten vanuit Nederland gewerkt, maar vanwege corona ligt dat nu stil.” Over geld maakt Kaylee zich niet zo’n zorgen. Ze vertelt: “Ik heb veel gespaard. In een camper heb je heel weinig nodig: vaste lasten, een verzekering en belasting voor de camper. Er is hier niks, dus je kunt je geld niet uitgeven.” Wel hoopt ze binnenkort weer te kunnen werken, want ‘het is wel lekker om je bankrekening niet te zien krimpen’.

Vooruit plannen is vanwege corona nogal lastig, zegt Kaylee. “Het heeft invloed op mijn plannen, die kun je namelijk niet maken. Mijn idee is wel om komende zomer in Nederland te zijn. Ik wil graag terug om familie en vrienden te zien. Zolang alles in Nederland dicht blijft, blijf ik weg.”

Lees ook:

Utrechtse zangeres Lakshmi doet mee aan Wie is de Mol: ‘De grootste mindfuck waar ik ooit in heb gezeten!’

'Wie is de Mol?' is toch altijd extra leuk als je een bekend gezicht ziet, vind je niet? Zangeres én...

Van krot naar kasteel: de Utrechtse Beitske deelt extreme Funda-makeovers en ging dit jaar viral

Utrechtse Petra stopt na 35 jaar als verloskundige: ‘Ik heb niet bijgehouden hoeveel baby’s ik ter wereld heb gebracht’

Linzi en Anne zorgen ervoor dat alle kinderen zichzelf terugzien in boeken: ‘Er is ontzettend veel vraag naar deze boeken’

Utrechters Joy en Alieke bespreken in hun podcast de daily struggles van millennials: ‘Mensen herkennen zich in wat wij vertellen’

adv.