Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse John gaat tegen alle dj-trends in en mixt klassieke platen

Door Liselotte Idema 29 november 2016

Toen de Utrechtse John Akerman Ozguc (23) nog een klein ventje was, wilde hij op piano- of saxofoonles. Maar, daar was geen geld voor. Toen ontdekte hij dat je met een keyboard en een dj-set óók (klassieke) muziek kan maken. Inmiddels is zijn eerste plaat uit en wordt zijn muziek opgepikt in het buitenland.

Het opvallende aan de nieuwe plaat van de jonge Utrechter – die naast muzikant ook ‘gewoon’ student Neuropsychologie is – is dat er geen beat in de muziek zit. Ja, hij is dj, maar nee, hij maakt geen Martin Garrix-achtige beukmuziek (excuses voor het oneerbiedige taalgebruik). Zijn muziek is elektronisch, maar ook orkestraal, dromerig en rustig. “Mijn stijl is niet standaard, ik denk dat het daardoor opvalt. De beatloze muziek die ik nu maak is heel erg geschikt om op te relaxen. Voor een clubavond remix ik dit album met een beat.”

Draaien in Spanje en Rusland, maar ook in de Winkel van Sinkel

Met die opvallende, klassieke stijl gaat John – in de dj-scene beter bekend als Dj Aquinox – tegen alle dj-trends en commerciële wensen in. En dat valt op: de muziek van John wordt ook op plekken buiten Nederland opgepikt. “Ik heb gedraaid op een festival in Spanje, in Rusland, Turkije en Frankrijk. Maar ook in de Utrechtse Winkel van Sinkel, Club Lux – die jammer genoeg gesloten is en op het Qmusic feest bij de IBB (studentencomplex in Utrecht, red.).”

De liefde voor muziek heeft hij trouwens niet van een vreemde. “Mijn ouders waren vroeger ook dj’s, als klein jochie was ik al in de discotheek te vinden. Dus eigenlijk ben ik weer terug van weggeweest, haha.”

“Van mijn spaargeld kocht ik een keyboard en een dj-set”

Muzikant worden zonder muziekles

Hoe word je muzikant zonder ooit een muziekles te hebben gevolgd? “Van mijn spaargeld kocht ik een keyboard, waar ik mezelf op leerde spelen en componeren. Toen ik een jaar of veertien was, had ik een bijbaantje in de supermarkt met het idee van het verdiende geld muziekles te nemen. Uiteindelijk gebruikte ik het geld om een eigen dj-set te kopen.” Oké, waar kwam dat omslagpunt vandaan? “Ik zat in het vliegtuig naar Turkije om familie te bezoeken en daar sprak ik een dj. Hij zei: ‘Als het je leuk lijkt en als je denkt dat je het kan, koop die spullen gewoon en ga ervoor.’ Dat heb ik dus gedaan.”

“Mijn eerste optreden was in een sporthal in Maarssen, je moet ergens beginnen”

Ook al speelt hij nu op festivals in heel Europa, net als ieder ander begon John klein. “Mijn eerste optreden gaf ik in Maarssen, tijdens een volleybalclinic. Ik weet het nog goed, ik had mijn dj-set een week en kon het nog helemaal niet. Maar ja, ik had een set. Een tijd later trad ik op in een sportclub in Overvecht, daar waren ongeveer 200 mensen bij. Tja, je moet ergens beginnen hè!”

Eindelijk ‘op muziekles’

Eind van het jaar verruilt hij Utrecht voor Canada om voor het eerst in zijn leven de muziekschoolbanken in te gaan. “Ik ben uitgenodigd om een nieuw programma in de filmmuziek te gaan volgen aan een Canadese Universiteit. Ik denk dat dat goed past bij wat ik doe. En hoe tof zou het zijn als ik ooit een speelfilm muzikaal kan begeleiden?”

Zijn debuutplaat – die hij helemaal zelf financierde – is nét uit (te koop bij Plato!). John nog zien draaien voor hij het land verlaat? Op zaterdag 3 december draait hij in TivoliVredenburg tijdens Nataraj in Cloud Nine.

adv.