Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Iris verzamelt de verhalen van singelbewoners

Door Liselotte Idema 3 januari 2017

In de jaren 70 werd de Catharijnesingel drooggelegd. As we speak wordt diezelfde singel weer in ere hersteld. En dat betekent dat de Utrechtse singels straks weer op elkaar aansluiten. Het bracht fotograaf Iris Tasseron op het idee om bijzondere verhalen van Utrechtse singelbewoners te verzamelen. Hoe ze aan die verhalen komt? Nou gewoon, door bij mensen aan te bellen.

Iedere week belt Iris bij een huis aan de singel aan. Ze vertelt wie ze is en wat ze aan het doen is: persoonlijke verhalen over de Utrechtse singel verzamelen. Ze houdt een kort interview en maakt een foto. Gewoon, omdat ze het leuk vindt om te doen. En omdat ze nieuwsgierig is naar de band die mensen met de singel hebben. Iris: “Alle bewoners hebben een andere band met de singel. De een komt er om te sporten, de ander voor het uitzicht of om de hond uit te laten. Tot nu toe vinden mensen het heel leuk om daar over te vertellen.”

“Mijn kinderen hebben leren fietsen in Park Lepelenburg, ik zie mezelf nog achter die fietsjes aanrennen”

Ode aan de singel

Tot de ‘verbouwing’ van de Utrechtse singels achter de rug is – die klus is in 2019 geklaard – is Iris wel even zoet met haar project, dat een mooie aanleiding is voor een ode aan ‘haar’ singel. “De Utrechtse singels zijn praktisch mijn achtertuin. Ik woon er al 25 jaar en kom er vrijwel iedere dag, gewoon om een frisse neus te halen of om een rondje te rennen. Ik heb iets met die plek, er liggen zo veel herinneringen. Mijn kinderen hebben leren fietsen in Park Lepelenburg, ik zie mezelf nog achter die fietsjes aanrennen.”

De Utrechtse journalist en fotograaf dacht dat er vast veel meer mensen zijn die een speciale band hebben met de Utrechtse singels. “Er staan zo veel huizen en bedrijven aan de Utrechtse singels, ik heb gewoon ergens aangebeld en ben begonnen.”

Verhalen van de ‘gewone mens’

Iris heeft grote plannen met haar fotoproject. “Ik wil dit in ieder geval een jaar volhouden, maar wie weet ga ik nog wel langer door. Het is steeds weer een verrassing wie er opendoet en wat zijn of haar verhaal is. De verhalen van die ‘gewone’ mensen zijn vaak zo interessant. Laatst ontmoette ik een man van 90 en een vrouw van 88 die op een bankje zaten aan de singel. Ze vertelden dat ze dat jaar in jaar uit iédere dag deden.”

“Aan de singel voelt het net alsof je in het bos loopt, terwijl je zo dicht bij de stad bent”

De favoriete plek van Iris in Utrecht, dat is natuurlijk de singel. “Hoe laat je er ook komt, er is altijd wel iemand. En wist je dat er in de lente en zomer een bonte specht is te zien (en horen!) bij de Maliebrug? Ja dus! Het voelt net alsof je in het bos loopt, terwijl je zo dicht bij de stad bent.”

Benieuwd naar de singelvragen die Iris verzamelt? Je kunt ze teruglezen op haar blog. Iedere week verschijnt er een nieuw verhaal.

Utrechter van de week

Ken of ben jij een Utrechter met een mooi, inspirerend verhaal? Laat het ons weten!

adv.