De Utrechtse foodblogster Marleen: ‘Tuinieren werkt meditatief voor mij’

Knoflook, gele frambozen en aardappeltjes: Marleen van Es haalt ze allemaal uit haar Utrechtse volkstuin. En als ze niet in de tuin is, deelt ze de recepten met de rest van Nederland.

Tekst: Charella Hulsbosch

Het begint allemaal in 2009 als de tuin van Marleen nog een weiland is en ze helemaal vanaf nul moet beginnen. “De tuin was een stukje polder met een hek ervoor. Dat ben ik gaan transformeren tot een tuin, maar ik zag daar eigenlijk nauwelijks verandering. Door een blog bij te houden met voor en na foto’s zag ik dat er toch wel schot in zat”, vertelt Marleen. Inmiddels zijn er al lang geen voor en na foto’s meer te zien op haar blog, maar draait het vooral om recepten.

 ‘Ik wil die verhaaltjes in een foto vangen’

Die recepten heeft ze nu vastgelegd in een boek. Oogst (Uitgeverij Nieuw Amsterdam, €34,99) is haar eerste receptenboek met daarin vooral héél véél groente en fruit. Een van Marleens favoriete recepten is een salade met peer, limoen, koriander en bosuitjes. “De limoen en verse koriander is een perfecte combinatie. Dat vind ik gewoon geweldig lekker.”

Foodfoto’s

Ook de foto’s in het boek zijn gemaakt door Marleen, die zich naast al haar werkzaamheden veel bezighoudt met foodfotografie. “Ik word daar heel creatief van. Al tijdens het maken bedenk ik hoe ik zoiets op tafel zet of een andere manier om het gerecht smakelijk op de foto te zetten”, zegt ze enthousiast. Daarbij blijft Marleen niet alleen binnen in huis. Ze is juist ook heel trots op de buitenfoto’s. “Als wij thuis zijn picknicken we wel eens in het Maximapark. Dan spreken we af met vrienden en stallen we het eten uit. Zoiets zie ik dan ook voor me bij zo’n gerecht. Ik wil die verhaaltjes in een foto vangen, daar word ik heel blij van.”

Kapers op de kust

Een moestuin is leuk, maar Marleen krijgt ook regelmatig visite. Konijnen, vogels en fazanten liggen constant op de loer. Maar voor die kapers heeft ze een slim trucje bedacht. “Vogels hebben niet door dat gele frambozen rijp zijn. Ze zoeken een rode kleur, dus slaan ze mijn frambozen makkelijk over. Hetzelfde geldt voor groene pruimen. Ik deel het eten uit de tuin wel graag met anderen, maar er is wel een grens”, zegt ze lachend.

‘Maak het zo tijdrovend als je zelf wilt’

De recepten van Marleen kun je natuurlijk maken met groente uit de supermarkt, maar het boek heet niet voor niets Oogst. Marleen heeft nog wel tips voor wie twijfelt over een moestuin. “Probeer vooral je tuin aan te passen naar je andere werkzaamheden en tijd. Mijn halve tuin is voor groente, op het andere stuk is een grasveldje en staan bloemen. Tuinieren werkt meditatief voor mij, ik vergeet alles om me heen. Je moet er geen stress van krijgen, maar dat voorkom je door het zo tijdrovend te maken als je zelf wilt.”

Ken jij een Utrechter met een leuk verhaal? Laat het ons weten!

adv.