Wilbert is stuurman bij de Utrechtse sloeproei-vereniging: ‘Het is een prachtige sport’
Wat heb je nodig om een team van tien roeiers in een sloep vooruit te krijgen? Juist, een bewogen stuurman….
Stel je voor: je bent 23 jaar, woont pas sinds 2016 in Nederland en hebt al zoveel betekend voor je medemens dat je een eigen standbeeld hebt in Utrecht. Als klap op de vuurpijl word je ook nog eens genomineerd voor een Young Impact Award. Het overkwam Abdulaal Hussein uit Utrecht. “Het is een enorme eer.”
De reden dat Abdulaal wordt geëerd met een standbeeld en een nominatie voor een Young Impact Award? Hij zet zich al jaren in voor meer kansen voor nieuwkomers in Nederland en Europa. Zelf stond Abdulaal, toen hij op 18-jarige leeftijd vluchtte uit Soedan, aan de Europese grens voor zware uitdagingen. Hij zet zijn negatieve ervaringen om in iets positiefs door zich in te zetten voor anderen.
Abdulaal doet vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties. ”Ik ben onder andere vrijwilliger bij Young Minds Utrecht. We behartigen de belangen van jonge nieuwkomers en adviseren de gemeente over zaken zoals regelgeving en subsidieaanvragen.” Daarnaast is Abdulaal verbonden aan New Dutch Connection: ”Dat is een organisatie die minderjarige, alleenreizende nieuwkomers aan professionals verbindt. Ze worden gekoppeld aan een buddy om samen leuke projecten te doen.” Abdulaal helpt jonge nieuwkomers ook met brieven lezen, instanties bellen, afspraken maken en andere zaken die door de taalbarrière een uitdaging zijn. ”Voor veel nieuwkomers is de schrijftaal van bijvoorbeeld de gemeente heel lastig’’, aldus Abdulaal.
Abdulaal weet maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn om je draai te vinden in een vreemd land. ”De bureaucratie maakt het voor nieuwskomers extra moeilijk om mee te doen.” Toen Abdulaal in 2016 naar Nederland kwam, vond hij het hartverwarmend dat zoveel mensen vrijwilligerswerk deden. ”Velen wilden me helpen en ik stelde me daarvoor open. Ik zei overal ja op en maakte contact met mensen.” Terugblikkend was dat een goede aanpak. ”Het heeft me veel opgeleverd, want mensen vroegen me steeds vaker voor van alles en nog wat. Daardoor kreeg ik de taal snel onder de knie en dat is heel belangrijk.’’ Abdulaal wilde ook graag iets betekenen in het leven van anderen. Zo is hij – naar eigen zeggen – altijd geweest. Het was dan ook geen verrassing dat hij zelf ook het vrijwilligerswerk inrolde. ”Het geeft me veel voldoening.”
In de nacht van 3 op 4 oktober werd in het geheim een standbeeld van Abdulaal geplaatst bij het Krachtstation aan de Amerikalaan. Hoe het voelt om je eigen standbeeld te hebben? ”Heel gek, maar tegelijkertijd ook heel magisch en leuk”, vertelt Abdulaal. ”Ik kom uit een klein dorpje in Soedan en nu heb ik opeens een standbeeld in Nederland. Alsof ik een held ben, zoals Nelson Mandela en Mahatma Gandhi.” Abdulaal moest wel een traantje wegpinken toen hij het beeld voor het eerst zag: ”Het was onwerkelijk, ik was sprakeloos. Ik trilde over mijn hele lichaam. Zo heb ik me niet eerder gevoeld.” Zijn familie en vrienden reageerden vol ongeloof. ”Ze zijn heel trots op me.”
Lees verder onder de foto’s >
Met dit initiatief wilden jongerenorganisatie Young Impact en partner ABN AMRO de Utrechtse impactmaker een groots podium geven voor zijn maatschappelijke inzet en andere jongeren inspireren om hun ideeën om te zetten tot actie. Het beeld blijft nog tot het eind oktober staan bij het Krachtstation in Kanaleneiland, maar krijgt binnenkort een nieuwe bestemming in Amsterdam. ”Ik wil het beeld graag hier houden, maar we hebben nog geen geschikte plek gevonden in Utrecht.”
Naast dat hij nu zijn eigen standbeeld heeft, is Abdulaal genomineerd voor een Young Impact Award. Voor deze prijs worden jongeren gekozen die het verschil maken op het gebied van maatschappelijke thema’s, zoals diversiteit, gelijke kansen, gezondheid, klimaat en maatschappij. Abdulaal is een van de drie genomineerden in de categorie gelijke kansen. ”Het is een enorme eer om genomineerd te zijn. Ik had het niet verwacht, maar het is een fijn gevoel. Ik voel me gezien en het is een stukje erkenning”, vindt Abdulaal. ”Maar”, benadrukt hij. ”Ik doe geen vrijwilligerswerk omdat ik een prijs wil winnen. Mijn drijfveer is altijd geweest dat ik het leuk en belangrijk vind om me in te zetten voor de maatschappij. Dat neemt niet weg dat ik het leuk zou vinden om te winnen.”
Als jij vindt dat Abdulaal deze bijzondere prijs verdient, moet je vooral op hem stemmen. Dat kan tot en met 31 oktober via de website van Young Impact. De Young Impact Awards worden 10 november uitgereikt in de Q-Factory in Amsterdam. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 2500 euro vanuit hoofdsponsor ABN AMRO en worden een jaar lang ambassadeur van Young Impact.
Iedere week benoemen we iemand tot Utrechter van de week. Ken jij ook iemand die onze stad een beetje mooier maakt? Heeft jouw buurman een bijzondere hobby? Of ken je een andere Utrechter met een steengoed verhaal? Laat het ons weten!
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken