Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Rom schrijft jeugdthrillers: ‘Het kan de lezers niet heftig genoeg zijn’

Door Janine Guijt 29 oktober 2019

Een moord op school, een gijzeling op een eiland, een 15-jarig meisje dat in een jeugdbende terechtkomt… De boeken van Rom Molemaker gaan niet bepaald over luchtige onderwerpen. Waar haalt de Utrechtse schrijver zijn inspiratie vandaan? En wordt hij zelf nooit bang van de verhalen in zijn hoofd? 

“Nee, het kan ze bij wijze van spreke niet heftig genoeg zijn”, antwoordt Rom op de vraag of zijn boeken niet te eng zijn voor jongeren. “Van misbruik tot zelfmoord tot het leven in de gevangenis, er komt van alles aan bod.” Of de boeken van Rom altijd goed aflopen? Nee, zeker niet. “In mijn verhalen overleeft niet iedereen het. Dat zou niet realistisch zijn. Toch wil ik niet dat lezers het boek dichtslaan en alleen maar ellende achter de rug hebben. Er zit altijd iets van hoop in mijn verhalen.”

Meidenvoetbalteam

Rom schreef zijn eerste boek in 1998, toen hij nog meester in het basisschoolonderwijs was. Inmiddels staan er 37 boeken van zijn hand op z’n boekenplank. De inspiratie voor die verhalen haalt hij uit het dagelijks leven. “Ik ken een meisje van 15 dat op voetbal zit. Toen dacht ik: een meidenvoetbalteam, daar wil ik nog eens over schrijven. En dan begin ik gewoon. Op dat punt heb ik nog geen idee waar het verhaal naar toe gaat, of wat er gaat gebeuren. Later hoorde ik van een meisje uit een ander voetbalteam dat een gendertransitie ondergaat. Dat vind ik interessant; hoe gaan meiden onderling met zoiets om? Dus dat heb ik in het verhaal verwerkt.”

Achter gesloten deuren

Soms ligt de inspiratie niet op straat of op een voetbalveld, maar vindt Rom verhalen achter gesloten deuren. Zoals die ene keer dat hij een boek schreef over een jeugdgevangenis. “Toentertijd had je een jeugdgevangenis in Zeist die ik bezocht om een beeld te krijgen van het leven daar. De mensen die daar werken hebben me zo goed op weg geholpen. Ik mocht overal kijken en alles vragen. Een van de gevangene liet me een boekje zien met gedichten die ze schreef. Ik vroeg of ik dat mocht gebruiken; fantastisch vond ze dat.”

Writersblock? Wat is dat?

Van een writersblock lijkt Rom nog nooit gehoord hebben. “Sommige schrijvers zijn bang voor een leeg A4’tje. Ik heb dat niet, hoor. Ik schrijf iedere dag, meestal zo’n drie á vier uur. Eerst gewoon met pen en papier, daarna ga ik het overtikken. En dan ga ik schaven en schrappen. Heerlijk vind ik dat.”

Geëmotioneerd

Of Rom weleens wakker schrikt van een nachtmerrie, of bang is voor zijn eigen verhalen? “Nee hoor”, lacht hij. “Ik kan wel geëmotioneerd raken als ik mijn verhalen lees, vaak als ik een boek aan het afronden ben. Maar dat is alleen maar goed. Dat betekent dat het verhaal echt van mij is.”

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten.

Laura en Marcella zijn de grootste Friends-fans van Utrecht: ‘Zonder Friends val ik niet in slaap’

Het is 25 jaar geleden dat de eerste aflevering van Friends uitgezonden werd. Bij collega's Laura en...

De Utrechtse Luka en Sardan (18) werden jaren gevolgd en schitteren nu in een docu-serie

Gaaf! Deze Utrechters lieten alles achter om de wereld over te reizen

adv.